muffiny bananowe z płatkami owsianymi
 
 
porcja na 9 muffinów
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka + 1 łyżka płatków owsianych (120g)
  • ½ szklanki migdałów mielonych (50g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (ok. 30g) lub miodu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 2 banany (ok. 250g miąższu)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • trochę soku z cytryny (koniecznie w przypadku użycia sody oczyszczonej)
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180C.
  2. Wszystkie składniki zmielić blenderem na gładką masę.
  3. Silikonowe foremki wysmarować masłem i wypełnić masą. Mi wyszło 9 niedużych muffinów.
  4. Piec przez ok 25 min., aż będą ładnie zarumienione.
Uwagi
Do masy można dodać orzechów, czekolady, owoców. Tylko nie za dużo!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/muffiny-bananowe-z-platkami-owsianymi-2/