omlet marchewkowy z ricottą rozpływający się w ustach
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
3 jajka
opakowanie ricotty (250 g)
2 średnie marchewki
trochę skórki z pomarańczy
trochę cynamonu (można pominąć)
ew. trochę miodu
szczypta soli
do podania: jogurt, serek, owoce, orzechy....
Przygotowanie
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze wymieszać trzepaczką z pozostałymi składnikami. Można trochę posłodzić miodem. Połowę ciasta wylać na średnio rozgrzaną patelnię (20cm lub całość na większą) posmarowaną masłem, przykryć pokrywką i gotować kilka minut, aż omlet zacznie się ścinać. Przy pomocy pokrywki lub talerza odwrócić na drugą stronę i potrzymać jeszcze chwilę. Opcjonalnie można dłużej pozostawić pod przykryciem bez odwracania, aż góra się zetnie.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Chciałam też dodać rodzynek, ale sama już nie wiem, czy nie byłoby zbyt bogato :)
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/omlet-marchewkowy-z-ricotta-przepis/