smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
 
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki ryżu (150g) ok. 2 szklanki ugotowanego
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • szklanka pokrojonego jarmużu lub szpinaku
  • ½ łyżki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kolendra, nerkowce i opcjonalnie awokado lub zielona cebulka do podania
  • opcjonalnie: 1-2 jajka
Przygotowanie
  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją, ja gotuję metodą absorpcji, link powyżej. W miarę możliwości ostudzić, ale z ciepłym tez da radę, choć najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zrobić z niej wstążki przy pomocy obieraczki. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki.
  3. W głębokiej patelni rozgrzać trochę masła z oliwą i dodać pieczarki. Na dość dużym ogniu trochę je przypiec, dodać cebulę i smażyć, aż zacznie mięknąć, dodać imbir, posiekany czosnek i cukinię. Po chwili dodać marchewkę i jarmuż i smażyć jeszcze chwilę. Jeśli używacie szpinak, dodać go trochę później.
  4. Gdy warzywa są praktycznie gotowe, dodać łyżkę masła i ryż. Chwilę smażyć ciągle mieszając, dodać sos sojowy wymieszany z 3 łyżkami wody i dobrze wymieszać.
  5. Podawać z pokrojonymi nerkowcami, kolendrą, opcjonalnie awokado i zieloną cebulką.
  6. Jeśli chcecie dodać jajko: gdy warzywa są gotowe, przesunąć je na bok patelni, wbić jajko(a) i zrobić jajecznicę. Dalej postępować jak powyżej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/smazony-ryz-przepis/