Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
¾ szklanki ryżu (150g) ok. 2 szklanki ugotowanego
1 cebula
kilka pieczarek
1 cukinia
1 marchewka
szklanka pokrojonego jarmużu lub szpinaku
½ łyżki startego imbiru
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
kolendra, nerkowce i opcjonalnie awokado lub zielona cebulka do podania
opcjonalnie: 1-2 jajka
Przygotowanie
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją, ja gotuję metodą absorpcji, link powyżej. W miarę możliwości ostudzić, ale z ciepłym tez da radę, choć najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zrobić z niej wstążki przy pomocy obieraczki. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzać trochę masła z oliwą i dodać pieczarki. Na dość dużym ogniu trochę je przypiec, dodać cebulę i smażyć, aż zacznie mięknąć, dodać imbir, posiekany czosnek i cukinię. Po chwili dodać marchewkę i jarmuż i smażyć jeszcze chwilę. Jeśli używacie szpinak, dodać go trochę później.
Gdy warzywa są praktycznie gotowe, dodać łyżkę masła i ryż. Chwilę smażyć ciągle mieszając, dodać sos sojowy wymieszany z 3 łyżkami wody i dobrze wymieszać.
Podawać z pokrojonymi nerkowcami, kolendrą, opcjonalnie awokado i zieloną cebulką.
Jeśli chcecie dodać jajko: gdy warzywa są gotowe, przesunąć je na bok patelni, wbić jajko(a) i zrobić jajecznicę. Dalej postępować jak powyżej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/smazony-ryz-przepis/