Pierniczki orkiszowe z miodem bez cukru
 
 
2-3 blachy ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 400 g mąki orkiszowej typ 650
  • 200 g miodu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (10~13g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczka cynamonu (lub wg uznania, zależy od stosowanej przyprawy piernikowej)
  • 1 duża łyżeczka kakao (do koloru)
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Suche składniki dobrze wymieszać lub przesiać.
  2. Rozpuścić masło. Dodać miód i dobrze wymieszać. Dodać jajko i zamieszać raz jeszcze.
  3. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Wstawić do lodówki na chwilę jeśli jest zbyt miękkie.
  4. Rozwałkować na 3-5 milimetrów na blacie posypanym mąką, wycinać ulubione kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C 8-12 minut w zależności od grubości, aż będą zarumienione, a w domu będzie unosił się zapach piernika.
  5. Ostudzić, przełożyć do pudełek/puszek. W dzień lub parę dni przed planowanym jedzeniem udekorować lukrem lub czekoladą (np. mleczną).
Uwagi
Jeśli mają zawisnąć na choince, najlepiej zrobić dziurkę patyczkiem do szaszłyka zaraz po upieczeniu, choć jak stwardnieją tez da radę.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pierniczki-orkiszowe-przepis/