grzanka z awokado i jajkiem w koszulce
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 2 kawałki chleba (najlepiej na zakwasie)
  • masło, sól i pieprz
  • opcjonalnie: wędzona papryka, trochę soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Z chleba zrobić grzanki, w tosterze albo w piekarniku.
  2. Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Pokroić na cienkie plasterki.
  3. Grzanki posmarować masłem, ułożyć awokado. Posypać solą i pieprzem i ewentualnie skropić cytryną i posypać wędzoną papryką.
  4. Patelnię napełnić wodą i dodać trochę soli. Gdy będzie prawie zagotowana, zmniejszyć ogień, wbić jajka i gotować kilka minut, można jajka podlać wodą przy pomocy łyżki, żeby góra szybciej się ściełą. Gdy jajka uzyskają preferowaną konsystencję, (tak po 2-2,5 minuty) przy pomocy łyżki cedzakowej (z dziurkami) przełożyć je na grzanki.
  5. Smacznego!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/grzanka-z-awokado-i-jajkiem/