Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 jajka
1 awokado
2 kawałki chleba (najlepiej na zakwasie)
masło, sól i pieprz
opcjonalnie: wędzona papryka, trochę soku z cytryny
Przygotowanie
Z chleba zrobić grzanki, w tosterze albo w piekarniku.
Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Pokroić na cienkie plasterki.
Grzanki posmarować masłem, ułożyć awokado. Posypać solą i pieprzem i ewentualnie skropić cytryną i posypać wędzoną papryką.
Patelnię napełnić wodą i dodać trochę soli. Gdy będzie prawie zagotowana, zmniejszyć ogień, wbić jajka i gotować kilka minut, można jajka podlać wodą przy pomocy łyżki, żeby góra szybciej się ściełą. Gdy jajka uzyskają preferowaną konsystencję, (tak po 2-2,5 minuty) przy pomocy łyżki cedzakowej (z dziurkami) przełożyć je na grzanki.
Smacznego!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/grzanka-z-awokado-i-jajkiem/