butter chicken, czyli kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym
 
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • przyprawy: 2 ł. mielonej kolendry, 2 ł. słodkiej papryki, ½ ł. płatków chilli, ½ ł. cynamonu, ½ ł. kurkumy, 1 ł. gram masali, ¼ ł. kardamonu (lub 4 ziarna)* ł.-łyżeczka
  • 80 g masła
  • 1 cebula
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 marchewka (100g)
  • puszka pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomdorowego
  • 1 łyżeczka soli+ 1 łyżeczka cukru
  • szklanka śmietanki
  • 1 łyżka octu jabłkowy lub soku z cytryny
  • do podania: ryż, świeża kolendra, chlebki naan
Przygotowanie
  1. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni na maśle. Dodać posiekany czosnek, starty imbir i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać.
  2. Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Dodać na patelnię i chwilę smażyć.
  3. Pomidory pokroić i wraz z całym sosem i koncentratem pomidorowym oraz startą marchewką dodać na patelnię. Gotować, aż kurczak będzie gotowy, a pomidory zaczną się rozpadać, mieszając raz na jakiś czas, ok. 10-15 minut. Dodać sól, cukier, śmietankę i ocet i gotować jeszcze chwilkę.
  4. Podawać z ryżem, świeżą kolendrą i opcjonalnie z chlebkami naan (powyżej link do przepisu).
Uwagi
*garam masalę, kardamon można pominąć
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/butter-chicken-przepis/