Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni na maśle. Dodać posiekany czosnek, starty imbir i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać.
Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Dodać na patelnię i chwilę smażyć.
Pomidory pokroić i wraz z całym sosem i koncentratem pomidorowym oraz startą marchewką dodać na patelnię. Gotować, aż kurczak będzie gotowy, a pomidory zaczną się rozpadać, mieszając raz na jakiś czas, ok. 10-15 minut. Dodać sól, cukier, śmietankę i ocet i gotować jeszcze chwilkę.
Podawać z ryżem, świeżą kolendrą i opcjonalnie z chlebkami naan (powyżej link do przepisu).
Uwagi
*garam masalę, kardamon można pominąć
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/butter-chicken-przepis/