faworki
na słodko, przepis, wegetariańskie

pyszne delikatne faworki z milionem bąbelków

6 komentarzy

Faworki, oczywiście tylko te domowe, darzę wielką miłością i choć wiem, że nie bardzo pasują tutaj tematycznie, bo co by nie było smażone placki z mąki pszennej do najzdrowszych nie należą, to jednak postanowiłam spróbować was zainspirować do ich zrobienia.W końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku, a ich jedzenie daje tyle radości!! (oczywiście pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością).

Przejdź prosto do przepisu

faworki

Widzicie ile mają bąbelków?? Czyż nie są cudne? To zasługa wtłaczania powietrza poprzez składanie ciasta i uderzanie wałkiem. Wystarczy to zrobić kilka razy.

Następnie ciasto rozwałkowujemy maksymalnie cienko i kroimy (ja lubię krótsze, ok 10 cm, żeby się nie łamały). W Środku robimy nacięcia, przez które wywijamy ciasto.

faworki

Smażymy na maksymalnie rozgrzanym tłuszczy (smalcu, oleju..) po kilka sekund z każdej strony. Ja lubię je delikatnie przypiec i smażę po 5 na raz.

faworki

Na koniec, po ostudzeniu, posypujemy porządną porcją cukru pudru. Smacznego !!

DSC_7049

pyszne delikatne faworki z milionem bąbelków
 
Na dość dużą porcję. Na zdjęciach faworki z połowy składników.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • ok. 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • łyżka spirytusu lub wódki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać sól i wymieszać.
  2. Dodać żółtka, wódkę i stopniowo dodawać śmietanę. Zagnieść ciasto i chwilę wyrabiać. Powinno być dość twarde i nieklejące. Przykryć folią i odstawić na pół godziny.
  3. Teraz ciasto powinno być znacznie miększe. Chwilę wyrabiać. Następnie uderzać wałkiem i składać ciasto, w celu wtłoczenia jak największej ilości powietrza. Opcjonalnie można składać i rozwałkowywać.
  4. Ciasto przekroić na pół, delikatnie podsypać mąką blat i rozwałkować ciasto. Im cieniej tym faworki będą delikatniejsze.
  5. Ciasto pokroić na ok. 2 x 10 cm paski, w środku faworka zrobić nacięcie i wywinąć przez nie ciasto. (Najlepiej to zrobić stosunkowo szybko, zanim faworki zaczną wysychać. W sensie najpierw wszystkie wywinąć, potem smażyć.)
  6. Na patelni albo w garnku bardzo dobrze rozgrzać tłuszcz, ok 2 cm głębokości. (dobrze przed wrzuceniem większej ilości zrobić próbę). Faworki smażyć po kilka sekund na każdej stronie, przełożyć na papier kuchenny i następnie na kratkę do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem i zajadać !
Uwagi
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Kraina Sosny

    Fantastyczny patent! 🙂

  2. pyszne. potwierdzam 😉

  3. laNika_pl

    Pięknie Ci wyszły, widać że cieniutkie i chrupkie 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki! z tym chrupkie to może trochę ciężko dostrzec, ale faktycznie wyszły nieźle 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]