bruschetta z figami

grzanki z pieczoną figą, ricottą, redukcją balsamiczną oraz miodem

 

Z początku dzisiejszą propozycję chciałam nazwać bruschetta, ale nagle mnie olśniło, że przecież po polsku to się nazywa grzanka. I tak oto przedstawiam grzanki z pieczoną figą oraz brzoskwinią, ricottą, miodem i redukcją balsamiczną.

Przejdź prosto do przepisu

bruschetta z figami

Sekretem, jak można się spodziewać, są oczywiście pieczone figi. Bo skoro chleb staje się lepszy jak zmienia się w grzanki, figi też z pewnością mogą skorzystać z wizyty w piekarniku.

bruschetta z figami

A co to jest redukcja balsamiczna? Zredukowany ocet balsamiczny;)

A jak ją uzyskać?

Potrzebny będzie ocet balsamiczny (*wodnisty) i odrobina cukru. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, do czasu aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Na start 100ml octu i pół łyżeczki cukru powinno wystarczyć. Uwaga: ilość cukru zależy od octu, lepiej dać mniej na początku i później dosypać, niż przesłodzić.

Taka redukcja balsamiczna idealnie nadaje się do sałatki, marynaty, mięsa już upieczonego, zupy. Możliwości jest multum!

*wodnisty w przeciwieństwie do naturalnie gęstego, lepszej jakości, dłużej leżakowanego. Jeśli mamy taki ocet, nie trzeba go już redukować.

bruschetta z figami

A z kremową ricottą i słodką figą smakuje jak marzenie…..

Spróbujesz?

bruschetta z figami

grzanki z pieczoną figą, ricottą, redukcją balsamiczną oraz miodem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • kawałek bagietki lub kilka bułek
  • ok. 6 fig
  • 1 brzoskwinia
  • ricotta
  • kilka gałązek tymianku (lub pół łyżeczki suszonego)
  • *100ml octu balsamicznego (wodnistego) + ok. ½ łyżeczki cukru
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 190C.
  2. Figi oraz brzoskwinię umyć, wysuszyć i pokroić. Ułożyć na blasze razem z pokrojoną bagietką. Pokropić oliwą, pokruszyć tymiankiem. Wyjąć po 5-10 minutach, jak chleb będzie odpowiednio przypieczony.
  3. W międzyczasie przygotować redukcję balsamiczną: ocet gotować razem z cukrem na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje i się zredukuje.
  4. Chleb posmarować ricottą, ułożyć owoce. Polać miodem i redukcją balsamiczną.
Uwagi
*Cukier dodawać stopniowo, jego ilość będzie zależała od słodkości octu balsamicznego.
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 Responses

  1. Łukasz

    Ubóstwiam! <3 Kiedyś jadłem takie grzanki u znajomych i pamiętam, że potwornie mi smakowały. Mam nadzieję, że figi ciągle są w sklepach, bo przez Ciebie muszę je zrobić 😀

    • Zielony Środek

      to mam nadzieję, że udało się znaleźć 😉

  2. gin

    Coś wspaniałego 🙂 Aż mi ślinka cieknie, jak patrzę na te zdjęcia 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):