jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami
bezglutenowe, dania główne, jednogarnkowe, na słono, przepis, wegańskie, wegetariańskie

jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami

9 komentarzy

Kto nie lubi dań jednogarnkowych, są proste i zazwyczaj szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze, potrzebny jest tylko jeden garnek! Szczególnie przydatne w przypadku, gdy się nie posiada zmywarki. Jednogarnkowy makaron to jedno z takich dań i ostatnimi czasy bardzo przypadł mi do gustu.

Przejdź prosto do przepisu

jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami

Cukinię podsmażyłam najpierw z cebulą na maśle, następnie dodałam wina, makaron i płyn. Metoda praktycznie identyczna jak przy risotto. Nasuwa mi się pomysł na alternatywną nazwę dla tego dania: makaronotto 🙂

jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami

jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami

jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami

Warzywa, podobnie jak makaron nadadzą się pewnie prawie każde. Można też dodać jakiegoś mięsa, ryby, boczku, pieczarek… według uznania. Można podać jako danie główne lub jako dodatek. Zatem poniżej przedstawiam przepis na jednogarnkowy makaron, który każdy może zmodyfikować według własnych preferencji!

jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami

jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami

5.0 from 1 reviews
jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami
 
na 2 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • pół paczki makaronu 250 g (np. spaghetti razowego)*
  • kilka małych cukinii lub jedna większa
  • pół pęczka szparagów
  • dwie duże garści młodego szpinaku
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • pół opakowania ricotty (lub wg uznania)
  • 300-400 ml wody (lub delikatnego bulionu)
  • 60 ml wina (białego lub różowego)
  • parmezan do posypania
  • opcjonalnie pietruszka, bazylia do posypania
Przygotowanie
  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Cukinie umyć i pokroić w słupki. Szparagi umyć, odłamać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W garnku na średnim ogniu na maśle lub oliwie podsmażyć cebulę z cukinią. Dodać wino, skórkę cytryny, makaron i ok. 200 ml płynu (wystarczająco do przykrycia makaronu). Raz na jakiś czas zamieszać, w razie potrzeby dodać więcej płynu.
  3. Jak makaron zacznie mięknąć, dodać szparagi bez główek i znowu więcej płynu. Po kilku minutach dodać szpinak, pomidorki i główki szparagów i gotować jeszcze z 2 minuty. W razie potrzeby dodawać płynu.
  4. Gdy makaron jest prawie preferowanej miękkości wyłączyć gaz, dodać ricottę i odstawić na minutę, żeby makaron doszedł. Jeść od razu, inaczej bardziej zmięknie.
  5. Podawać samo lub jako dodatek do ryby, mięsa.
Uwagi
*Makaron nada się prawie każdy, jednak należy zwrócić uwagę na jego czas gotowania. Ja użyłam razowy, którego czas wynosi 10 minut.
Makaron będzie gotować się kilka minut dłużej niż tradycyjnie w wodzie.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

9 komentarzy

  1. Aleksandra94

    Pychotka ♡ bardzo pyszne połączenie skladników 🙂

  2. Wyprobuje jutro,bo wszystkie składniki mam w lodówce,a po przeczytaniu przepisu-poprostu zakochałam się 🙂 aż mi slinka cieknie na samą myśl!

  3. Pyyyycha, dawno tak dobrze nie wyszlo mi zadne danie, a jak jeszcze oceniam smak przez pryzmat nakladu pracy i zuzytego czasu, to juz bije na glowe wszystko. Nie mialam parmezanu, ale chedar tez dal rade.

  4. Pingback: Makaron z pieczarkami, cukinią i bakłażanem | Kokosowy blog

  5. Marzena KK

    wypróbowane dziś, wyszło przepysznie, szczególnie z dużą ilością parmezanu 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]