bezglutenowe, przepis, wegańskie, wegetariańskie, zrób to sam

cytryny marynowane w soli morskiej, confit z cytryn albo po prostu kiszone cytryny

0 komentarzy

Co to właściwie są kiszone cytryny?

W Polsce mamy kiszone ogórki i kapustę, w Azji kimchi (czyli kiszone warzywa, przede wszystkim kapustę), a w Szwecji rybę. Ale ukisić można wszytko, nawet cytrusy, np. cytryny. Stosowane głównie w kuchni marokańskiej czy indyjskiej, można je dodawać do praktycznie każdego dania: taginów, curry, ryby, owoców morza, dressingów do sałatek, a nawet do drinków! Smak ich jest mocno cytrynowy, za to dzięki marynowaniu znika gorycz. Czyli właściwie są trochę jak aromat cytrynowy. Myślę, że maja olbrzymi potencjał.

Przejdź prosto do przepisu

confit z cytryn

Z cytrynami jest podobnie jak z ogórkami: sposobów na ich kiszenie/marynowanie jest pewnie tyle, co osób co je przygotowują. Jedyne co się nie zmienia i co jest bardzo istotne, to fakt żeby cytryny były całkowicie przykryte płynem. Po wsadzeniu do słoika trzymałam je przez 10 dni poza lodówką (w ok 20C) i resztę czasu w lodówce. Pierwsze próby robiłam po ok. 2 tygodniach, ale gotowe były tak po miesiącu. A najlepsze są gdzieś po trzech.

kiszone cytryny

Dlaczego warto przygotować kiszone cytryny?

Myślę, że jest to obecnie moja ulubiona „przyprawa”. Dodaję je do prawie wszystkich dań! Uwielbiam je podsmażone z masłem i czosnkiem, czy z dodatkiem oliwy jako dressing. Co najważniejsze mogą stać w lodówce spokojnie rok i można je wykorzystywać w kuchni przez wszystkie 4 pory roku: do rozgrzewających zimą zup, wiosennych sałatek, letniego grillowania czy jesiennych pieczeni.

kiszone cytryny

A jak jeść kiszone cytryny?

Cytrynę należy dokładnie umyć, oskrobać z miąższu pozostawiając samą skórkę. Miąższ jest bardzo słony i bardzo gorzki, ale jeżeli chcemy własnie takiego efektu, można użyć całą.

Do tej pory wykorzystałam je w:

kiszone cytryny

cytryny marynowane w soli morskiej, konfit z cytryn, albo po prostu kiszone cytryny
 
porcja na litrowy słoik
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ok. 6 cytryn + ze 2 na sok
  • ok. szklanka grubej soli morskiej
  • 1 łyżka cukru
  • ew. trochę wody
Przygotowanie
  1. Cytryny dobrze wyszorować, wysuszyć i pokroić w ćwiartki.
  2. Sól wymieszać z cukrem, nasypać ze 2 łyżki do słoika, dodać warstwę cytryn następnie znowu posypać solą i tak na przemian aż do zapełnienia słoika. Cytryny dobrze dociskać, żeby puszczały sok. Na koniec dolać sok z cytryny (ew. z dodatkiem wody) żeby przykryć cytryny.
  3. Słoik dobrze dokręcić i odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 2-3 tygodnie, lub pozostawić na 10 dni w ciemnym miejscu w kuchni i następnie wsadzić do lodówki na kolejne 10-14 dni.
  4. Można też od razu odstawić do lodówki.
Uwagi
Do cytryn można dodać przypraw (np. ziele angielski, laskę cynamonu lub pieprz). Ja jednak wolę zrobić wersję "czystą", żeby cytryny były bardziej uniwersalne.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]