bezglutenowe, dania główne, na słono, placki i kotleciki, przekąski, przepis, wegetariańskie

kotleciki z ciecierzycy i cukinii

45 komentarzy

Ostatnio kupiłam tyle warzyw, że tylko je jemy na różne sposoby, a mięsa nie było chyba ze 3 dni. Tu zupa, tam tarta, sałatka albo risotto. Oczywiście na stole znalazły się też moje ulubione kotlety z ciecierzycy i cukinii.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_6326

Kotlety z ciecierzycy –  proste, zdrowe i pożywne !

Idealnie sprawdzają się na lekki obiad, przekąskę lub nawet śniadanie. Ja lubię szczególnie w połączeniu z chrupiącą sałatką i jogurtem.

DSC_6360

Cieciorkę najbardziej lubię ugotować sama i robię to od razu w większych ilościach i trzymam w lodówce w słoiku w wodzie. Zużywam ją potem do sałatek, np. z pieczoną marchewką, zupy albo tagine.

W przepisie znajduje się „przyprawa meksykańska” – może to być kupny mix meksykański lub orientalny, ale najlepiej przygotować taki samemu w domu. Jest bardzo uniwersalny, można stosować do wielu dań, nie tylko meksykańskich- zup, sałatek, kotlecików… A tutaj mój przepis na przyprawę meksykańską.

4.4 from 8 reviews
kotleciki z ciecierzycy i cukinii
 
na 7 kotlecików
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 0,4 szkl. surowej)
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • łyżeczka przyprawy meksykańskiej (lub ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, ¼ kolendry i ¼ ostrej papryki)
  • duża łyżka jogurtu
  • ½ łyżeczki soli lub do smaku
  • masło i oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz)
Przygotowanie
  1. Surową ciecierzycę moczyć co najmniej przez 5 godzin, a najlepiej przez noc. Dokładnie opłukać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 40 min. do miękkości. Można też dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej na 1 kubek ciecierzycy w trakcie gotowania, żeby ciecierzyca bardziej zmiękła.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrobinę posolić i odstawić, żeby puściła wodę i po 10-15 minutach odcisnąć.
  3. Cebulę obrać i drobno pokroić, czosnek posiekać lub wycisnąć.
  4. Ciecierzycę zmielić z jajkiem i jogurtem blenderem. Dodać czosnek, cebulę, cukinię, przyprawę meksykańską i sól.
  5. Na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła i oliwy smażyć nieduże kotleciki po ok. 6min. z każdej strony. Na kilka ostatnich minut można zwiększyć ogień, żeby się ładnie zarumieniły. Ja smażyłam na 2 partie, na raz weszły mi 4 kotleciki.
Uwagi
Kotleciki można upiec w 200C przez ok 25 min. Cieciorkę miksujemy z samym żółtkiem, a białko ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z reszta składników. Masę rozkładamy na 7-8 kotlecików na papierze do pieczenia.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

45 komentarzy

  1. Zamierzam zrobić te kotleciki, wyglądają pysznie. Tylko mam pytanie, ile one mają kalorii?

  2. Pyszne, wyszły zanim zdążyłam zrobić sos:) dodałam trzy łyżki mąki owsianej bo konsystencja wydawała mi sie za rzadka i zrobiłam większą porcję około 1,5 szklanki cieciorki ze słoika, przepis rewelacyjny, dziękuję za kolejny przepis na zdrowe co nie co:)

    • Ania | zielonysrodek.pl

      super, że się udało! i tak właśnie należny gotować: na czuja 😀

      • Robiłam już placki z cukinią na sposobów chyba ze sto, ale według tego przepisu wychodzą obłędne! Rumiane i chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku. Poezja! Za drugim razem dodałam małe kosteczki pomidora bez pestek i 3 łyżki mąki i też wyszły dobre.

  3. Polecam wszystkim, super przepis! Upiekłam w piekarniku, zmodyfikowałam minimalnie: 1 szklanka suchej cieciorki+1 mała cukinia+0,5 szkl. namoczonych tylko odrobinę płatków owsianych (też zmieliłam), reszta bez zmian. Wyszło mi 35 rumianych kotlecików kładzionych na papier do pieczenia za pomocą łyżeczki do herbaty. Kopiastej! Posmarowałam pędzelkiem olejem miejsce położenia kotlecika + na wierzchu. Piekłam 30 minut z termoobiegiem. Są pyszne! Nic a nic się nie rozlatują.
    Dziękuję za przepis :))

  4. Ile taką ciecierzycę ugotowaną można przechowywać w słoiku z woda? 🙂

  5. Pierwsza patelnia, to wyszedł suchy miał ,który się raczej nie trzymał całości.
    Latał tylko po patelni.

    W drugiej turze weszła łyżka mąki a potem smażenie 7 minut na średnim ogniu , tak żeby woda odparowała i zrobiła sie chrupiąca skorupa.
    No jak na pierwszy raz to chyba OK.
    Smak całkiem dobre, do tego ser feta ze śmietana i koperkiem.
    Może problem byl w tym , ze kabaczek został zblendowany ?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      oj cukini nie blendujemy. scieramy na grubej tarce i odciskamy wode. inaczej bedzie za plynne.

  6. aleksandra

    Przepyszne, najlepsze wegetariańskie kotlety jakie jadłam, za drugim razem dodałam odrobinę dyni, płatki owsiane i doprawiałam czarnuszką. Dziękuję za przepis 🙂 Pozdrawiam.

  7. Kotlety mega. W smaku przypominają mielone tradycyjne. Trochę się pozwalały Ale to chyba wina tego że za dużo soczewicy dalam.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      super, że smakowały, szkoda, że się porozwalały, może trzeba mocniej przypiec i delikatnie odwracać dużą łopatką. ale czasem coś musi się rozpaść, bo inaczej będzie nudno haha

  8. Nie wiem jakim cudem wam wyszły te placki. Ja zrobiłam dokładnie tak jak jest w przepisie i niestety dramat. Na patelni wszystko zaczęło pryskać i rozpadać się. Placki nie dało rady przewrócić na drugą stronę. Więc Zielony Środku coś w tym przepisie nie gra. Może zapomniałeś o czymś napisać, np. o mące? Na przyszłość jak umieszczasz przepisy w internecie i dzielisz się swoimi dobrymi radami z całym światem to postaraj się napisać dobry przepis. Trochę odpowiedzialności, za to co publikujesz. Czytelnicy ufają, że ktoś kto wrzuca przepis do sieci trochę włożył wysiłku w jego opracowanie.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      jesteś pierwszą osobą, której placki nie wyszły, więc może jednak wina leży po twojej stronie. jeżeli pryskało, to wnioskuję, że było za dużo wody w cukinii (w przepisie jest napisane, żeby posolić, odczekać i odcisnąć z wody, wnioskuje, że ten krok ostał pominięty) i że było za dużo ileju. przepis jest sprawdzony wielokrotnie, przez bardzo wiele osób.
      i jeśli przepis nie wychodzi, prosiłabym o więcej pokory, można wspólnie ustalić, co poszło nie tak. i zbędny jest taki nieprzyjemny ton.

    • czytajac Twoj komentarz mam wrazenie, ze wogole tych plackow nigdy z tego przepisu nie zrobilas. Ja juz je wiele razy robilam i za kazdym razem wychodza pyszne. Sprobuj uzyc dobrej jakosci nieprzerosnietych cukin i sama zobaczysz roznice 🙂 pozdrawiam

    • … a może kucharka słaba 😉 Mi wyszły idealne 😀

      • Złej baletnicy to wszystko przeszkadza tylko broń boże jej brak talentu. Również wnioskuję , że z kucharka coś nie tak. A to komentarza szkoda gadać. Piękny blog tak na marginesie😊

  9. Upiekłam w piekarniku i wyszły bardzo dobre nawet mój mięsożerny mąż się zajadał. Dzìęki za przepis.Pozdrawiam:)

  10. I jeszcze pytanie – ile mniej więcej kalorii ma 1 kotlecik? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      musiałabym policzyć, jest sporo kalkulatorów online, pewnie dasz radę sama to zrobić:) ale jak znajdę czas mogę sprawdzić, tylko nie obiecuję kiedy.

  11. Kotleciki wychodzą przepyszne 🙂 Dziękuję za ten przepis! Dałam gotową ciecierzycę z puszki (z braku czasu) i smażyłam na oleju kokosowym. Potwierdzam – ciasto ładnie się ścina, mimo, że w misce wydawało mi się zbyt lejące. Pozdrowienia dla Autorki 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki Aniu za komentarz! cieszę się, że kotleciki się udały! również pozdrawiam 😀

  12. Aguś kulinarnie

    O tak,to coś dla mnie-zapisuję:)

  13. Dziekuje za przepis, placki wyszly idealne. Szkoda ze nie moge dodac zdjecia. Troszke zmodyfikowalam dodatki. Placki podalam z kielkami lucerny i Jogurtem mieszanym z mielonym kminkiem, sokiem z cytryny, pieprzem i mieta. Udalo mi.sie usmazyc placki na suchej patelni ale musza byc male zeby latwo mozna bylo je przekrecic inaczej sie rozpadaja. Pozdrawiam

    • Ania | zielonysrodek.pl

      bardzo się cieszę i dziękuję, za komentarz :)) a zdjęcie możesz przesłać na mejla [email protected] i dodam na stronę „wasze zdjęcia”. niedługo mam nadzieję, będzie już możliwość dodawania przy komentarzach.

  14. Wyszla mi za rzadka masa nie da sie smazyc 🙁

    • Ania | zielonysrodek.pl

      hm. przykro słyszeć:( może cukinia była za słabo odciśnięta albo było jej za dużo? może jajka były olbrzymie? masa nie wychodzi zbyt gęst. ale podczas smażenia ładnie się ścina. tylko kotleciki trzeba zrobić dość grube. zawsze można dosypać trochę mąki lub zmielonych płatków owsianyh.

  15. Pingback: Recipes: obiadowo | Pearltrees

  16. Pingback: Masz smaka na…. hamburgera? | narzekaczka

  17. PinchOfKitchen

    Super!

  18. Pingback: TOP 10, czyli najpopularniejsze wpisy w 2015 roku - zielony środek

  19. witam, czy cieciorka z puszki moze byc ?

  20. Świetne 🙂

  21. można je upiec? ile czasu i stopni?

    • Zielony Środek

      można upiec! w 200C przez ok. 25 minut, w połowie odwrócić. Białko ubiłabym na sztywną pianę i dopiero wtedy połączyła z resztą składników. Tylko ostrożnie obracać, bo są delikatne.

  22. foodmania

    świetne te kotleciki 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]