krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu
bezglutenowe, na słono, przepis, wegetariańskie, zupy

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

7 komentarzy

No to mamy upały, przynajmniej tutaj w Nicei. Gorąco, że ledwo łapię oddech, więc postanowiłam zrobić zupę z pieczonych warzyw ????. Ale kupiłam tyle pysznych, letnich okazów, że po prostu musiałam, ale nie ukrywam, że na krem z bakłażana miałam ochotę już od jakiegoś czasu. A co najlepiej wzmocni jego smak i przy okazji jest bardzo prowansalskie? Oczywiście pomidory i papryka !

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

A teraz pytanie za 100 punktów! Co dać na górę? Mogą być oczywiście grzanki, może być starty ser, ale gdyby tak dać coś serowego, co jednocześnie jest chrupiące? Myślę o chipsach z parmezanu, które są pyszne i tak proste w przygotowaniu.

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

Wystarczy ułożyć górki ze startego sera, zapiec i voila, po 5 minutach mamy takie oto cuda!

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

A sama zupa bardzo mi smakuje, jest dość gęsta, nie doprawiona niczym poza solą i pieczonym czosnkiem. Taka kwintesencja lata!

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu
 
4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 małe bakłażany (ok. 600 g)
  • 2 papryki (ok. 450 g)
  • kilka pomidorów najlepiej podłużnych (ok. 500 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • oliwa z oliwek i masło
  • 1-2 garści startego parmezanu
  • bazylia i śmietana do podania
Przygotowanie
  1. Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażana pokroić na 1cm plastry, a pomidory przekroić na pół.
  2. Bakłażana posypać solą i pozostawić na 30 min., po czym opłukać i osuszyć.
  3. Warzywa ułożyć razem z czosnkiem na blasze wyłożonej papierem lub folią*, polać oliwą i piec przez ok. 30-35 minut w 180C, aż będą miękkie.
  4. W garnku podsmażyć na maśle pokrojonego pora (jasną część) i obraną, pokrojoną marchewkę. Dolać 800 ml wody i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  5. Z pomidorów ściągnąć skórę i opcjonalnie z papryki też. Paprykę przekroić i wyciągnąć pestki. Czosnek obrać. Upieczone warzywa dodać do garnka i gotować kolejne 10 minut. Zmiksować na gładko blenderem ręcznym, w razie potrzeby dodać więcej wody. Dosolić i ew. dopieprzyć do smaku.
  6. Chipsy z parmezanu: na papierze do pieczenia ułożyć górki ze startego parmezanu i piec w 180C przez 5-7 minut, aż będą ładnie przyrumienione. Należy uważać, bo łatwo je spalić.
  7. Zupę podawać ze śmietanką, świeżą bazylią i chipsami.
Uwagi
*Użyłam 2 blachy, pomidory z papryką piekłam na dole.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Sylwia W.

    Świetny przepis, uwielbiam tego typu zupki. Na pewno wypróbuję 🙂

  2. Kasia & Marta

    Zupy krem to u nas ostatnio pozycja obowiązkowa. Bakłażan też ^^ Więc na pewno wypróbujemy Twój przepis 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      bakłażana jem prawie codziennie! dziś znowu kupiłam 🙂 mam nadzieję, że spróbujecie i że zasmakuje! nie zapominajcie o chipsach 😀

  3. Jak ona gotuje

    ależ to smakowicie brzmi i wygląda!

  4. Genialna zupka! A te chipsy muszą z nią doskonale się komponować. W sam raz smak dla mnie 🙂

  5. amanda-butikzprzepisami

    Upały też w Polsce 🙂 Świetna lekka przekąska – tak jak lubię 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]