kurczak bulgogi (po koreańsku)

kurczak bulgogi (po koreańsku)

Kurczak bulgogi chodził mi po głowie już od dość dawna, ale zabrałam się za niego dopiero, jak zobaczyłam piękną wersję tego dania przygotowaną przez Davida Lebovitz. I nie ukrywam, że od niego pożyczyłam pomysł na zrobienie go z luzowanych udek (zdjętych z kości).

Przejdź prosto do przepisu

kurczak bulgogi, czyli po koreańsku z imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym

Co to jest kurczak bulgogi?

Jest to kurczak zamarynowany po koreansku, w sosie sojowym i oleju sezamowym z imbirem, czosnkiem i cukrem. Bulgogi dosłownie oznacza ogniste mięso i najlepiej byłoby je robić na grillu, ale można też, jak widać na zdjęciach, z wielkim powodzeniem zrobić je na patelni i w mojej opinii jest nawet smaczniej (dzięki masłu oczywiście

kurczak bulgogi, czyli po koreańsku z imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym

Wcześniej zamarynowałam w podobny sposób wołowinę, która zdecydowanie bardziej kojarzy się z bulgogi, ale wersja z kurczakiem jest równie smaczna. Do tego nie ma problemu z kupowaniem odpowiedniego kawałka mięsa: nada się praktycznie każda część. Ja zrobiłam z udek (ponieważ są najbardziej soczyste), ale można też wykorzystać pierś czy nawet skrzydełka!

kurczak bulgogi, czyli po koreańsku z imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym

Jak luzować udko (jak zdjąć je z kości) ?

Jest to prosta czynność,do której potrzebny będzie ostry, giętki nóż, a dokładną instrukcję można obejrzeć poniżej.

Danie jest super proste w przygotowaniu, więc polecam je wypróbować na najbliższym grillu. Na pewno będzie miłą odmianą dla standardowych szaszłyków czy karkówki.

Miłego i smacznego weekendu !

kurczak bulgogi, czyli po koreańsku
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 udka z kurczaka (ok. 400 g mięsa)
  • ¼ szklanki sosu sojowego *
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki poza kurczakiem dokładnie wymieszać.
  2. Kurczaka obrać ze skóry i zdjąć z kości (powyżej filmik, który pokazuje jak to zrobić).
  3. Jeśli mięso będzie robione na grillu można je rozbić i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej rozbijać przez folię.
  4. Jeśli będzie robione na patelni, udko pokroić na 3 części.
  5. Mięso połączyć z marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  6. Co najmniej pół godziny do godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki.
  7. Na grillu: piec po kilka minut z każdej strony.
  8. Na patelni: rozgrzaną patelnię posmarować masłem (lub inny tłuszczem, ale nie oliwą z oliwek!), położyć kurczaka, niezbyt tłoczno (prawdopodobnie trzeba piec w 2 turach). Piec po kilka minut z każdej strony, aż kurczak będzie ładnie przypieczony. Jeśli kawałki są dość grube, można kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokończyć w piekarniki w 150C przez kilka minut.
  9. Kurczak najlepiej smakuje z surówką z kapusty i ryżem.
Uwagi
*Sos sojowy najlepiej używać naturalnie ważony, japoński. Jeśli jest bardzo intensywny, można rozrobić z wodą. Ja używam Kikkomana z mniejsza ilością soli.
Marynata dość szybko zaczyna się przypalać, ponieważ ma sos sojowy i cukier, dlatego należy uważać.
Marynata w smaku powinna byc delikatnie słodka i aromatyczna. Jak jest za słona, dodać trochę więcej curku lub octu.

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):