kurczak curry w kremowym sosie z mango
bezglutenowe, dania główne, przepis

kurczak curry w kremowym sosie z mango i mlekiem kokosowym

5 komentarzy

Indyjskie curry zdecydowanie najbardziej smakują mi z owocami. W domu rodzinnym był to przede wszystkim banan i choć uważam, że jest to naprawdę świetne połączenie, ja preferuję jednak mango, które idealnie się łączy z delikatnym kurczakiem, słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantnym i aromatycznymi przyprawami.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_3846

Podstawą tego sosu jest oczywiście dojrzałe, słodkie mango, ale jeszcze ważniejsza jest dobrej jakości mieszanka przypraw (curry lub masala). Najlepiej przygotować ją w domu albo rozejrzeć się po azjatyckich sklepach lub działach azjatyckich w lepszych marketach.

A co wchodzi w skład curry? Zazwyczaj jest to kmin rzymski (kumin), kolendra, kurkuma i ewentualnie kardamon, cynamon, chili, imbir czy czosnek i zależy od regionu z którego się wywodzi.

DSC_2562

Mleczko kokosowe można zrobić z tego przepisu, jednak wiadomo, nie zawsze jest na to czas. W Nicei na szczęście jest wiele marketów azjatyckich i mam tutaj świetny dostęp do autentycznych produktów. Po wielu próbach znalazłam takie, które mi najbardziej odpowiada i można je znaleźć tutaj.

Kurczak curry najlepiej smakuje z ryżem (np. basmati) albo z chlebkami naan.

DSC_3861

kurczak curry w kremowym sosie z mango
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 350g kurczaka (piersi lub udek bez kości)
  • 1 duże mango (ok. 500g)
  • 1 cebula
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 nieduży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowego)
  • 1 szklana mleka kokosowego
  • 3-4 łyżeczki przyprawy curry
  • sól do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • ryż i kolendra do podania
Przygotowanie
  1. Kurczaka opłukać, pokroić na małe kawałki, wymieszać z łyżeczką curry i szczyptą soli.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
  4. Mango przepołowić, ponacinać i wybrać miąższ łyżką.
  5. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać 2 łyżeczki curry, dużą szczyptę soli, czosnek, imbir i marchewkę, chwilę smażyć, dodać pomidora oraz mleko kokosowe. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Dodać połowę mango, całość zmielić na gładki sos. Dodać wody do uzyskania preferowanej konsystencji.
  6. Sos przełożyć z powrotem na patelnię, dodać kurczaka i na średnim ogniu trzymać kilka minut, aż kurczak się ugotuje. Dodać resztę mango i doprawić do smaku: dodać odrobinę soku z cytryny, więcej soli, curry, kurkumy, kolendry, chili.. wg uznania.
  7. Podawać z ryżem i posypać kolendrą. Smacznego!
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Zrobilam wczoraj wyszlo przepyszne,dodalam dwie duze lyzki pasty tikka masala. Najlepsze curry jakie jadlam!

  2. To już trzeci Twój przepis z którego skorzystałem. Jak na razie rządzi 😀
    super jedzonko częściej będę do niego wracał 🙂

    Dziękuję i pozdrawiam!!

  3. Pyszny obiad,wbrew pozorom -szybki:) pod warunkiem, że mleko kokosowe zaczniemy robić dzień wcześniej. Uwielbiam mięsa z dodatkiem jakiegoś – owoca. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.
    Na końcu można jeszcze posypać zmielone orzechy nerkowca.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]