bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

Kurczak pieczony na ryżu z wędzoną papryką

25 komentarzy

Za oknami już jesień, nawet tu w Nicei. Czasem zdarzają się przebłyski lata, ale generalnie jest szaro i niezbyt ciepło. Jednak nie jest to powód do zmartwień, na ratunek przychodzą wszelkie dania z dynią! (ostatnio był hummus, niedługo będą pancakesy i risotto) i inne jesienne pyszności, jak również urokliwy klimat i spacery po lesie. A na rozgrzewkę po spacerze idealnie się nada kurczak pieczony na ryżu, który jest aromatyczny i prosty w przygotowaniu.

Przejdź prosto do przepisu

kurczak-pieczony

Ryż spod takiego kurczaka wychodzi obłędnie smaczny, wciąga niczym gąbka wszystkie soki. Jest słodki za sprawą marchewki i cebuli, dymny i lekko pikantny dzięki przyprawom.

kurczak-na-ryzu-001

Marynatę zrobiłam z wędzoną papryką, ponieważ mam z nią ostatnio burzliwy romans, a tak poważnie to doskonale pasuje do ryżu i kurczaka!

Przy okazji chciałbym pożyczyć 100 lat Agusi!!! 🙂

kurczak-na-ryzu-003

4.2 from 5 reviews
kurczak pieczony na ryżu
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 6 udek z kurczaka (lub 3 całe nogi)
  • 1 szklanka ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
  • 400ml delikatnego bulionu lub wody lub pół na pół*
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 liść laurowy
  • garść posiekanej kolendry + więcej do podania
  • marynata: 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka płatków chili, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, troche soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Kurczaka opłukać, wysuszyć i natrzeć wymieszanymi wcześniej składnikami marynaty. Odstawić na co najmniej pół godziny, najlepiej na noc.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Czosnek posiekać lub wycisnąć i dodać do cebuli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać na patelnię i smażyć jeszcze chwilę. Wymieszać z ryżem i bulionem, dodać kolendrę i ewentualnie dodać trochę soli.
  3. Przelać do naczynia żaroodpornego.
  4. Przetrzeć patelnię i podpiec kurczaka bez dodatkowego tłuszczu (skórką do dołu), aż wytopi się trochę tłuszczu, kurczaka obrócić i podsmażyć z drugiej stron. Kurczaka ułożyć na ryżu. Piec przez 50 minut w 180C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200C i piec kolejne 10 min. Na ostatnie kilka minut można włączyć grilla, żeby przypiec skórkę.
  5. Przed podaniem odczekać z 5 minut.
Uwagi
*Jeśli bulion jest dość intensywny rozrobić go z wodą. Bulion lub woda powinien być delikatnie słony, od tego będzie zależeć, jak słony będzie ryż.
Ryż wychodzi bardziej miękki niż gotowany tradycyjnie, a na powierzchni może utworzyć się skorupka.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

25 komentarzy

  1. Super przepis.

    Wyszlo przepyszne!!!

    Pozdrawiam Edyta

  2. Witam. Czy całość zapiekać pod przykryciem?

  3. Kurczak wyszedł pyszny a ryż jest miękki i aromatyczny. Co prawda zamiast kolendry dodałam suszone zioła prowansalskie, ale i tak danie wyśmienite. Chciałam dodać zdjęcia, ale nie ma takiej opcji.

  4. Czy ten ryż miał być ugotowany czy surowy?

  5. Moj właśnie w piekarniku jest. Ja dodałam trochę przecieru pomidorowego zobaczymy jak wyjdzie ????

  6. Czy danie powinno być pieczone bez przykrycia i na termoobiegu? Zrobiłam zgodnie z przepisem i ryż kompletnie sie nie zrobił a kurczak jest suchy 🙁

    • Ania | zielonysrodek.pl

      nie na termoobiegu, pewnie dlatego kurczak wysechł! a ryż, myślę, że nie możliwe, żeby się nie zrobił przez 50 minut. pewnie było za mało wody. czy na pewno było go 250 ml? i czy był to biały ryż? z góry mógł lekko uschnąć co najwyżej. bardzo mi przykro, ale coś poszło nie tak, bo przepis przetestowało już kilka osób 🙁

  7. Super! A jaka surówka pasowałaby?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      coś z kapustą, ala coleslaw. robię bez majonezu z odrobiną musztardy. mi tak smakuje najbardziej 😉

  8. Lechoslaw Bednarski

    Sprawdzilem i stwierdzam z cala odpowiedzialnoscia, ze przepis jest zajebisty 🙂

  9. Pingback: TOP 10, czyli najpopularniejsze wpisy w 2015 roku - zielony środek

  10. Kurczaka zamarynowalam i odstawiam na noc. Nie moge sie doczekac jutrzejszego obiadu! Dzieki za super pomysl 😉

  11. Dziękuję , już wiem co zrobie jutro na obiad 🙂 uwielbiam takie dania. A co powiesz na ryż jaśminowy zamiast basmati?

  12. Dziękuję!!! Skoro z życzeniami dla mnie – gotuję w niedzielę!!! 🙂

  13. Ekstra! Jaki rodzaj ryzu najlepiej pasuje?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]