kurczak satay z sałatką makaronową

kurczak satay z sałatką makaronową

Kurczak satay to po prostu kurczak w sosie z orzeszków ziemnych, który opanował całą Azję południowo-wschodnią. W Europie jest najbardziej kojarzony z kuchnią tajską i chyba sami Tajowie uważają go za własność, chociaż korzenie ma indonezyjskie, a nazwa bierze się od indonezyjskiego sate, co znaczy szaszłyk, które często podaje się własnie z takim sosem. Co by nie było, jest pyszny jak zresztą prawie wszystkie dania z tamtych rejonów,  a ja czasem żałuję, że się tam nie urodziłam, żeby móc jeść satay czy pad thaia na święta zamiast bigosu czy żurku.

Przejdź prosto do przepisu

kurczak satay z sałatką makaronową

Mi taki kurczak najfajniej pasuje do chrupiącej, świeżej sałatki z makaronem, ale można też podać po prostu z ryżem czy nawet sam.

kurczak satay z sałatką makaronową

Sam sos można pewnie zrobić na milion sposobów, moja wersja zainspirowana jest restauracja w Gdyni (moją ulubioną zresztą) Good Morning Vietnam. Nie podają tam co prawda kurczaka satay, ale moją przepyszne szaszłyki z orzeszkami ziemnymi i najlepszą na świecie sałatkę z makaronu i chrupiących warzyw. I do wszytkiego duuużo mięty i duuużo kolendry.

kurczak satay z sałatką makaronową

Sałatkę można przygotować z dowolnych warzyw jak ogórek, marchewka, papryka, cukinia, rzodkiew. Z ziół najlepiej dodać co najmniej 2 z następujących: kolendra, mięta, bazylia. Ale na pierwszym miejscu dałabym jednak miętę. To dzięki niej sałatka jest tak wyjątkowo świeża.

kurczak satay z sałatką makaronową

  

kurczak satay z sałatką makaronową
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • sos satay: duża garść kolendry, 1 papryczka chili, ⅓ kubka orzeszków ziemnych, duża łyżka startego świeżego imbiru, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, sok z 1 limonki i trochę soli (chyba, że orzeszki były słone)
  • 2 piersi z kurczaka (400-500g)
  • 150g makaronu ryżowego (nitki)
  • 1 duża marchewka
  • kawałek ogórka
  • kilka zielonych cebulek
  • po małej garści świeżej: mięty, kolendry i bazylii
  • ewentualnie papryka, avocado czy inne warzywa
  • dressing: łyżka sosu satay, łyżka sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, łyżeczka cukru
Przygotowanie
  1. Sos satay: wszystkie składniki zmielić w blenderze na gładko. Dodać trochę wody, gdyby było zbyt gęste i opcjonalnie więcej soli/sosu rybnego lub odrobinę cukru, gdyby było za kwaśne.
  2. Kurczaka pokroić, dodać 2 łyżki sosu, dobrze wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny, a najlepiej na noc. Przed upieczeniem nadziać na patyczki do szaszłyków. Piec w 210C przez 10-12 min. Na ostatnie kilka minut podkręcić temperaturę i włączyć grilla.
  3. Warzywa pokroić w paseczki (można użyć mandoliny, obieraczki bądź noża). Składniki na dressing wymieszać.
  4. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odsączyć, przelać zimna wodą i dobrze odcedzić. Można go pociąć nożyczkami, żeby się łatwiej jadło. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać warzywa, ¾ ziół, dressing i wymieszać. Posypać resztą ziół.
  5. Na talerz nakładać trochę makaronu, szaszłyk i sos i ewentualnie dodać sosu rybnego bądź limonki do smaku.
Uwagi
Sos rybny można zastąpić sosem sojowym.
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jedna odpowiedz

  1. pycha!

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):