łosoś z risotto

łosoś z chrupiącą skórką z szafranowym risotto

Łosoś to zdecydowanie moją ulubiona ryba. Kolor, smak, konsystencja i niezliczone sposoby przygotowywania, to tylko niektóre zalety tej ryby. Mam niewiele marzeń kulinarnych, ale jednym z nich jest pojechać na Alaskę i zjeść tam łososia prosto z wody, którego sama złowię. Jak tutaj. Dobra, jeżeli ktoś z tamtejszych złowi go za mnie, też może być.

Przejdź prosto do przepisu

łosoś z risotto

Ostatnio zasmakowała mi skórka łososia, gdy ten jest przyrządzony szybko na patelni. Jest chrupiąca i przepyszna, smakuje trochę jak nori do sushi.

łosoś z risotto 

A do łososia co jak nie risotto z szafranem? I porem, i bazylią i pomidorkami koktajlowymi. A najlepsze jest to, że można taki obiad przygotować w pół godziny, czyli tyle ile będzie się robić ryż.

łosoś z risotto

łosoś z chrupiącą skórką z szafranowym risotto
 
porcja na 2 osoby
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 300-400g łososia ze skórką
  • ¾ szklanki ryżu do risotto
  • 500ml bulionu
  • ½ szklanki wina
  • łyżka oliwy z oliwek i łyżka masła
  • ok. 25cm pora
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta szafranu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść bazylii
  • ¼ kubka startego parmezanu
Przygotowanie
  1. Łososia wyciągnąć z lodówki ok. pół godziny przed planowanym gotowaniem. Dokładnie zeskrobać łuski.
  2. Do rozgrzanego bulionu dodać szafran i trzymać na małym ogniu.
  3. Pora pokroić, czosnek posiekać. Wrzucić na średnio rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Smażyć przez chwilę do miękkości.
  4. Dodać ryż i mieszać, aż zrobi się lekko przeźroczysty. Dodać wino i mieszać, aż do wchłonięcia lub wyparowania.
  5. Dodać chochlę bulionu, mieszając od czasu do czasu, aż do wchłonięcia. Dodawać kolejne porcje bulionu, za każdym razem czekając do wchłonięcia, aż do wykorzystania bulionu bądź uzyskania preferowanej konsystencji. Gdyby bulionu było za mało można dodać trochę wody.
  6. Przed ostatnią łyżką bulionu dodać pomidorki i bazylię, ewentualnie sól do smaku, w zależności od tego jak słony był bulion.
  7. Na koniec dodać ¾ parmezanu, zamieszać ostatni raz i ściągnąć z ognia.
  8. Po ok. 15 minutach od rozpoczęcia risotto przygotować łososia: na bardzo rozgrzaną patelnię położyć łososia posmarowanego oliwą z oliwek skórą do dołu. Trzymać przez 3 minuty i następnie zmniejszyć ogień do małego, alby patelnia lekko ostygła i trzymać kolejne 2 minuty. Dodać kawałek masła, zwiększyć ogień do średniego i po 1 minucie odwrócić. Po 2 minutach wyłączyć ogień i pozostawić na 2 minuty na patelni.
  9. Łososia przełożyć na talerz, posolić i pozwolić mu odpocząć ze 2 minuty. Nałożyć obok risotto i posypać resztą parmezanu.

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):