migdałowa tarta z rabarbarem + KONKURS !!

migdałowa tarta z rabarbarem + KONKURS !!

Nastał sezon na rabarbar i jak to zwykle bywa, internet zalały przepisy z jego wykorzystaniem!  Ponieważ udało mi się go tutaj dostać, postanowiłam przyłączyć się do tego szaleństwa i dodać coś od siebie. Moja propozycja to migdałowa tarta z rabarbarem i kokosowym budyniem. Jest to odkrycie sezonu i robię ją w kółko od paru dni. Jest pyszna, nie za słodka (w całej tarcie mamy tylko 3 łyżki cukru) i wprost uzależniająca.

Przejdź prosto do przepisu

migdałowa tarta z rabarbarem i budyniem kokosowym

migdałowa tarta z rabarbarem i budyniem kokosowym

Nie będę się rozpisywać, jak pysznie rabarbar łączy się z migdałami, czy jak delikatna jest ta tarta (sprytnie to zrobiłam, prawda?). Napiszę tylko, że jeśli chcesz sprawić sobie wielką przyjemność, biegnij do kuchni (ewentualnie do sklepu) i włączaj piekarnik. Przygotowanie jest super proste, a efekt końcowy zachwyci. Gwarantuje. U nas przez ostatnie dwa dni zjedliśmy dwie takie tarty 😀 No niech będzie, że przez dwa i pół dnia. Dwie osoby.

migdałowa tarta z rabarbarem i budyniem kokosowym

Rabarbar pokroiłam na mniejsze kawałki i ułożyłam na lekko podpieczonym spodzie. Można ułożyć dłuższe łodygi, ale ciężej będzie kroić. Dwa zdjęcia poniżej rabarbar ułożyłam pionowo, dzięki czemu jest wyższy i budyń go nie przykrywa.

migdałowa tarta z rabarbarem i budyniem kokosowym

Migdały najlepiej kupić mielone, bo są drobniejsze, niż jak się samemu zmieli, ale z całych też będzie super. Powyżej zdjęcie z wykorzystaniem mielonych blanszowanych, poniżej z całymi zmielonymi w malakserze. Można też pominąć migdały i wykorzystać ulubione kruche ciasto. Tylko wtedy to już będzie zupełnie inna tarta…

migdałowa tarta z rabarbarem i budyniem kokosowym

migdałowa tarta z rabarbarem
 
foremka o wymiarach 10x35cm (w przybliżeniu taką samą powierzchnię ma okrągła o średnicy 21-22 cm)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200 g migdałów (najlepiej już zmielonych)
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego (55 g) lub masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru (np. trzcinowego)
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka kokosowego (lub zwykłej śmietanki)
  • 1 jajko
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duża łyżka cukru (np. trzcinowego)
  • kilka łodyg rabarbaru
  • łyżka cukru
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 170C.
  2. Migdały jeśli są całe, zmielić w malakserze lub młynku do kawy. Można je wcześniej schłodzić. Uważać, żeby nie zrobić z nich masła. Dodać mąkę ziemniaczaną w trakcie mielenia.
  3. Migdały wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, łyżką cukru i solą. Olej przełożyć do małego naczynka i roztopić w piekarniku. Dodać do migdałów, dobrze wymieszać i wcisnąć w blaszkę. Piec przez 10 minut.
  4. Rabarbar opłukać i pokroić, ułożyć na spodzie, posypać łyżką cukru i piec przez kolejne 15 minut.
  5. Jajko utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i mleko kokosowe i dobrze wymieszać. Zmniejszyć temperaturę do 160C. Budyń wylać na tartę i piec kolejne 20-25 minut, aż budyń urośnie i się odrobinę przypiecze.
  6. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).
Uwagi
Najlepiej żeby blaszka była metalowa, szybciej się taka nagrzewa. W ceramicznej czas pieczenia ulegnie wydłużeniu.
Kokos jest tylko bardzo delikatnie wyczuwalny.

Na koniec chciałabym ogłosić konkurs!

Zadanie jest bardzo proste, wystarczy:

  • polubić moją stronę na facebooku
  • polubić posta poniżej
  • napisać komentarz pod postem na facebooku: „mielone” albo „całe”!

Do wygrania są trzy nagrody, w zależności od wpisanego hasła, migdały mielone (mąka migdałowa)– 0,5 kg lub całe, nieblanszowane migdały -też 0,5 kg. Jutro (25 maja) o godzinie 21 wylosuję trzech zwycięzców! 

Powodzenia!

Żeby wziąć udział w konkursie trzeba mieć adres w Polsce, na który będę mogła wysłać migdały. No i będzie trzeba mi go podać w przypadku zwycięstwa!

Edit:

Na wstępie chciałabym wszystkim serdecznie podziękować za wzięcie udziału w konkursie ! 👍
(>‿◠)
Bardzo mnie cieszy tak duże zainteresowanie migdałami 😃 Ale w końcu migdał to król orzechów 👑
Zatem, skoro nastała 21sza, chciałabym ogłosić trzech zwycięzców!!! 🏆

Beata Doering ✩ – migdały mielone

Martyna Saczuk ✩ – migdały całe

Anna Fałkowska ✩ – migdały mielone

Gratuluję zwycięzcom i proszę o przesłanie mi wiadomości z adresem, na który mają zostać wysłane migdały !
Pozdrawiam i miłego wieczoru ! Ania 😊

 

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 Odpowiedzi

  1. Ależ pięknie wygląda Twoja tarta 🙂 Coś mi się wydaje, że się na nią skuszę , tym bardziej, ze uwielbiam rabarbar:)

    • dzięki Iza! mnie też się wydaje, że się skuszę, znowu! 😀 trzeba korzystać, póki rabarbar dostępny ! planuje też zrobić duuużo dżemu truskawkowo-rabarbarowego 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):