muffiny bananowe z płatkami owsianymi
bezglutenowe, na słodko, przekąski, przepis, śniadania, wegetariańskie

muffiny bananowe z płatkami owsianymi

33 komentarze

Dobry muffin nie jest zły. A jak jest do tego zdrowy i można jeść go bez żadnych wyrzutów, to jest nawet bardzo dobry. Te muffiny są własnie takie. Owszem mają trochę cukru, ale mają też migdały (samo zdrowie), płatki owsiane (król zbóż), jajka i banany. I w zasadzie prawie nic poza tym.

Przejdź prosto do przepisu

muffiny bananowe

Należy pamiętać o tym, że nie jest to typowy muffin z mąki pszennej. Będzie miał trochę inną konsystencję, mniej wyrośnie i będzie bardziej mokry. Ale jak mam być szczera, może to kwestia przyzwyczajenia, ale zdecydowanie wolę właśnie takie.

muffiny bananowe z płatkami owsianymi

Piekę je w silikonowych foremkach wysmarowanych masłem. Nie daję papilotek, bo tak mi po prostu lepiej wychodzą. Ale może to kwestia silikonu i w metalowej foremce z papilotkami powinno być ok.

muffiny bananowe z płatkami owsianymi

5.0 from 3 reviews
muffiny bananowe z płatkami owsianymi
 
porcja na 9 muffinów
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka + 1 łyżka płatków owsianych (120g)
  • ½ szklanki migdałów mielonych (50g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (ok. 30g) lub miodu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 2 banany (ok. 250g miąższu)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • trochę soku z cytryny (koniecznie w przypadku użycia sody oczyszczonej)
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180C.
  2. Wszystkie składniki zmielić blenderem na gładką masę.
  3. Silikonowe foremki wysmarować masłem i wypełnić masą. Mi wyszło 9 niedużych muffinów.
  4. Piec przez ok 25 min., aż będą ładnie zarumienione.
Uwagi
Do masy można dodać orzechów, czekolady, owoców. Tylko nie za dużo!
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

33 komentarze

  1. Hej 🙂 muffinki pyszne w smaku. Mam jednak problem, że zawsze mi się przyklejają do pailotek (mam tylko metalową formę na muffinki więc korzystam właśnie z pailotek). Masz może pomysł z czego to wynika? 🙂

  2. Świetny przepis! Niewielka ilość kalorii przekonuje nas do ich zrobienia 🙂

    • Przepis jest super, zawsze wychodzą pyszne.
      Chciałbym je też lekko pod dzieci zmodyfikować i dodać gorzkiej, pokruszonej czekolady. Czy wtedy wszystko wyrośnie jak trzeba? ☺️

      • Piekne i zdrowe. Jeśli nie dam cukru chyba nic się nie stanie? Dwa przejrzałe banany jak dla mnie dadzą wystarczająca słodycz, może dodam żurawinę , można już kupić taka bez cukru, słodzona sokiem jabłkowym , myśle , ze będzie pysznie. Uwielbiam takie słodycze do kawki , teraz spróbuje Twojego wypieku, goraco pozdrawiam😁❤️

  3. Zamieniłam płatki na mąkę owsianą. Dużo wyrosły.

  4. Super przepis, muffiny pyszne a jak pięknie pachnie podczas przygotowania

  5. Wanda z Down Under

    Dzień dobry! 🙂
    Właśnie piękę, po raz drugi, muffinki z bananami. Czekam z niecierpliwością na upieczone muffinki, herbatka jest już gotowa.

    Pierwsze moje wypieki bananowe były przygotowane na Polski Jesienny Piknik w Melbourne. Częstowałam je wśród znajomych. Ludzie byli zachwyceni, że takie smaczne muffinki, z płatkami, z mielonymi migdałami. Po prostu, rewelacja!!!!
    Dziękuję 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      Droga Wando! dziękuję za wiadomość i cieszę się, że mufinki tak zasmakowały! pozdrawiam serdecznie

  6. Przepyszne, a że akurat trafili sie goście to przepis poszedł w świat. Wyszło 12 mufinek. Dziś piekę w formie chlebka, bo z wczorajszych wypieków pozostało tylko miłe wspomnienie 😉

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki Agata i daj znać jak wyszło w formie chlebka ! cieszę się, że mufinki smakowały i wesołych świąt życzę! 🙂

      • W formie chlebka też pycha. Generalnie super sposób na zużcie przejrzałych bananów, a do tego calość wykonania to raptem kilka minut. Dziś ponownie zrobiłam w formie muffinek. Dodaję żurawinę i skórkę pomarańczową, przez co dosładzam, ale jak dla mnie absolutnie obłędne 😊

      • Ania | zielonysrodek.pl

        brzmi pycha. Agata, dzięki za wiadomość i cieszę się, że tak zasmakowały!

  7. Bardzo łatwy przepis, obliczyłam, że ładunek kaloryczny użytych składników to 1211 kcal. Jak na 12 muffinków to bajka 😉

  8. Czy mielone migdały to to samo co mąka migdałowa?

  9. Rewelacja! Mi wyszlo 9 i 6 juz poszlo :), kolejne 3 sie pieka;)

    • Ania | zielonysrodek.pl

      czyli chlebek już zjedzony i muffiny prawie zjedzone ? 😀

      • Chlebka mam jeszcze polowe i 3 muffinki :-). Chlebek bedzie na sniadanie a muffinki na droge do kawusi :-). Uwielbiam Twoje przepisy- sa zdrowe (a to dla mnie najwazniejsze) i pyszne!

  10. Pingback: TOP 10, czyli najpopularniejsze wpisy w 2015 roku - zielony środek

  11. Bardzo smaczne:-) Mnie z tej ilości składników wychodzi 12 normalnej wielkości muffinów!:-) Co ciekawe to były moje pierwsze muffiny w życiu! Teraz robię już po raz trzeci:-))

    • Zielony Środek

      pierwsze muffiny w życiu i to z mojego przepisu;) bardzo mnie to cieszy. a co do ilości, to 12 to nawet lepiej! moje foremki maja pojemność ok. 120ml.

  12. Pycha! Proste,szybkie do zrobienia i teraz sobie wcinam na drugie śniadanie:)

  13. Pyszne! 🙂 Dodałam jeszcze otręby, następnym razem dodam maliny albo gorzką czekoladę. Czekam na kolejne wpisy, powodzenia!

  14. Świetne na drugie śniadanie i jako przekąska dla dzieci 🙂

  15. foodmania

    super muffinki!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]