muffiny jabłkowe z kokosem i orzechami

muffiny jabłkowe z kokosem i orzechami (bez mąki i cukru)

Ostatnimi czasy mam nową, ulubioną przekąskę, a są to muffiny jabłkowe z kokosem, orzechami i oczywiście płatkami owsianymi. Do tej pory najczęściej robiłam wypieki bananowe,  ale czuję że nadszedł czas na zmiany! W końcu jabłka są pyszne i słodkie, a o tej porze roku najlepsze 🍎

muffiny-jablkowemuffiny-jablkowe03

Muffiny jabłkowe idealne na (drugie) śniadanie

W tygodniu zazwyczaj nie robię śniadań i lubię mieć jakiś zdrowy wypiek, coby przetrwać do 12, kiedy to jem coś konkretniejszego. Dzisiejsze muffinki idealnie się do tego nadają ponieważ:

  • są pożywne za sprawą płatków owsianych, orzechów i kokosa,
  • nie są za słodkie: poza jabłkami zawierają tylko trochę miodu.

muffiny jabłkowe z kokosem i orzechami

 

Jak można się domyśleć, muffiny te są dość ciężkie i wilgotne, ale zupełnie szczerze, takie lubię najbardziej. Chrupią przy tym przyjemnie za sprawą orzechów. Aromat kokosa jest prawie niewyczuwalny, ale dodaje całości delikatnej słodyczy.

W każdym razie mi bardzo zasmakowały i mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu!

PS. Więcej o zaletach jedzenia płatków owsianych pisałam przy okazji placków bananowych.

muffiny-jablkowe07

muffiny jabłkowe z kokosem i orzechami
 
na 9 większych muffinów
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 słodkie jabłka (ok. 300 g, 250 g po obraniu)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (85 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
  • ½ szklanki orzechów włoskich (60 g)
  • 3 jajka (ok. 210 g)
  • ok. 30 ml mleka (lub 1-2 łyżki jogurtu naturalnego)
  • 2 duże łyżki miodu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • trochę soku z cytryny (do aktywacji sody)
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane z kokosem zmielić w malakserze.
  2. Jabłka obrać i 150g zetrzeć na drobnej tarce, a 100g pokroić w drobną kostkę.
  3. Jajka wymieszać z jabłkiem, miodem, sokiem z cytryny. Dodać zmielone płatki, sól oraz sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać połamane orzechy i jeśli ciasto jest bardzo gęste*, dodać trochę mleka lub jogurtu. Będzie to zależeć od tego, jak soczyste są jabłka.
  4. Ciasto przełożyć do foremki**, opcjonalnie udekorować kawałkiem jabłka i piec w 180C ok. 30 minut, aż do ładnego przypieczenia.
  5. Przed wyjęciem z foremek poczekać, aż muffiny trochę ostygną.
Uwagi
*ciasto ma być dość gęste, ale nie sztywne
**Najbardziej lubię piec z foremce silikonowej wysmarowanej masłem.
 

 

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 Responses

    • Ania | zielonysrodek.pl

      blenderem, malakserem. nada się też młynek do kawy.

  1. Gosia

    Uwielbiam takie muffinki! Często robię owsiane wypieki właśnie z myślą o drugim śniadaniu 🙂

  2. Zuzanna Ploch

    Super! Kolejna inspiracja dla mnie na śniadanko dla synka. A ja się przymierzam do Twoich muffinków dyniowych 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):