mini quiche z porem
bezglutenowe, na słono, przekąski, przepis, śniadania, wegetariańskie

muffiny jajeczne z porem a la quiche, czyli coś na podobieństwo sufleta

8 komentarzy

Muffiny jajeczne zazwyczaj robiłam z praktycznie samych jajek. Dodawałam co prawda trochę sera i jogurtu, ale wiąż były one praktycznie jak puchaty omlet. Ostatnio jednak zrobiłam je tak, jakbym robiła quicha, czyli dodałam dużo śmietany i jeszcze więcej sera. Efekt był baaardzo zadowalający. Delikatne, kremowe i pyszne.

Przejdź prosto do przepisu

mini quiche z porem

Z dodatków postawiłam na minimalizm i dodałam tylko pora, bo czasem mniej znaczy więcej;)

mini quiche z poremmini quiche z porem

Muffiny pięknie wyrosły, ale zaraz niestety opadły, bo niestety samo jajko i śmietana nie podtrzymają takiej konstrukcji.

mini quiche z porem

A wiecie jak smakują takie muffiny? Troszkę jak pierogi ruskie. W końcu jak może smakować ser z porem, który jest trochę jak cebula. Innym porównaniem może też być bardzo delikatna jajecznica z serem. Albo flan na słono. Do mnie przemawiają wszystkie te porównania.

mini quiche z porem

DSC_5712

muffiny jajeczne z porem a la quiche, czyli coś na podobieństwo sufleta
 
na 9 muffinów (na 2 osoby)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 jajka
  • szklanka śmietany kwaśnej 18% (lub na pół z jogurtem)
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 60 g startego żółtego sera (np. cheddar)
  • 1 por (bez zielonej części)
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Pora oczyścić, pokroić, dodać na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody (żeby por zmiękł). Jak woda odparuje dodać masła (lub innego tłuszczu) i podsmażyć.
  2. Jajka ubić trzepaczką ze śmietaną, mąką, odrobiną soli i pieprzu. Dodać pora i ser. Masę przełożyć do foremek wysmarowanych masłem.
  3. Piec przez ok. 20 min. w 190C, aż muffiny wyrosną i się trochę przypieką.
  4. Jeść od razu na ciepło, na zimno lub odgrzane.
  5. Udekorować szczypiorem lub zieloną cebulką.
Uwagi
*Śmietanę można też zastąpić ricottą.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

8 komentarzy

  1. A jakby dodać łyżeczkę proszku do pieczenia to utrzymają się wyrośnięte? Wiem-chemia…ale ma być efektownie na imprezę☺

    • Ania | zielonysrodek.pl

      Oj chyba nie. Nie utrzymaja sie, bo tak juz maja jajka i nie ma glutenu. Mozna by dodac zwyklej maki zamiast ziemniaczanej, ale tak jak jest, jest zupelnie ok, a najwazniejsze, ze smaczne:)

  2. Pyszne 🙂

  3. A ten por?co z nim?

  4. Wyglądają przefantastycznie! Takie leciutkie poduszeczki 🙂

  5. Uwielbiam takie muffiny jajeczne! Z dodatkiem śmietany na pewno smakują wyjątkowo smacznie 🙂

  6. Fajnie to wygląda 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]