placki bananowe z płatkami owsianymi-bez mąki, tylko 3 składniki!

placki bananowe z płatkami owsianymi-bez mąki, tylko 3 składniki!

Placki bananowe to taka zdrowsza wersja popularnych pancakes’ów amerykańskich, które zawładnęły moim sercem. Jem je naprawdę często, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu i potrzebne są tylko 3 składniki: banany, płatki owsiane i jajka.

Przejdź prosto do przepisu

placki bananowe z płatkami owsianymi przepis

Placki bananowe z płatkami owsianymi- zdrowo i pysznie!

Wcześniej pojawiły się pieczone placki bananowe z masłem orzechowym. Lubię je przede wszystkim dlatego, że nie muszę stać nad patelnią. Ale można je też zrobić na patelni, po wcześniejszym zmiksowaniu wszystkich składników, bez rozdzielania jajek. I zazwyczaj właśnie takie robię. A gdy się nie ma masła orzechowego z pomocą przychodzi owsianka, z której placki też wychodzą super! Po pierwsze dlatego, że banan i płatki owsiane są świetnym duetem, owsianka z bananem anybody??, po drugie dlatego, że końcowy produkt ma fajną, wilgotną konsystencję.

placki-bananowe

Chciałabym wytłumaczyć, dlaczego warto jeść płatki owsiane:

Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
  • najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
  • oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.

Do poczytania więcej tutaj, a tutaj porównanie wartości odżywczych mąki pszennej razowej z płatkami owsianymi.

A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?

W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.

placki bananowe z płatkami owsianymi przepis

Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki:

  • patelnia musi być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto,
  • ciasto nie może być za gęste,
  • ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa i tworzy równe koło,
  • odwrócić, zanim góra się zetnie,
  • nie przepiekać, bo opadną,
  • i najważniejsze: dużo ćwiczyć !

5.0 from 3 reviews
najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi
 
na 9 placków
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka
  • ok. 2 dojrzałe banany (200g bez skóry)
  • trochę ponad ½ szklanki płatków owsianych (70g)
Sposób
  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ręcznym blenderem*, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na ok. 5-10 min., po czym miksować jeszcze chwilę.
  2. Smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej masłem po kilka minut z każdej stron. Placki odwrócić, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a dół będzie ładnie przypieczony.
  3. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. owocami i syropem klonowym.
Uwagi
**Jeśli miksujemy malakserem, najpierw zmiksować płatki owsiane, potem dodać mokre składniki.
Wartości odżywcze
Porcja: 1 placek, ok.53g Kalorii: 86,2g Tłuszcz: 3,1g Węglowodany: 10,5g Cukier: 2,7g Błonnik: 1,4g Białko: 4,6g

A tutaj znajdziesz przepis na podobne placki, tylko mniej bananowe i bardziej puchate. Ostatnio moje ulubione śniadanie 💛

PANCAKES OWSIANE Z BANANEM

 


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

31 Odpowiedzi

  1. Super przepis mój 8msc synek uwielbia 🙂

  2. świetny przepis, dziękuję placki wyszły idealne, w sam raz na rano do pracy:) Dodałam trochę soku z cytryny, szczyptę soli cynamon i imbir dla przełamania smaku bo miałam naprawde baaaardzo dojrzałe banany. Aż czarne, świetny sposób na wykorzystanie ich

    • Ania | zielonysrodek.pl

      bardzo się cieszę i dzięki za komentarz ! polecam też pancakes owsiane z bananem 🙂

  3. obok pancakes owsianych z bananem nasze ulubione placki. jeszcze raz dzięki za super przepisy ! 🙂

  4. A o to moje placuszki pieczone na drugi dzień, wszystko jest ok masa faktycznie troszke ciemnieje ale mi to nie przeszkadza, liczy się smak i zaspokojenie głodu do pierwsej przerwy w pracy 😀 serdecznie pozdrawiam

    • cieszę się, że smakowały! ciasto przez noc chyba zrobiło się trochę za gęste, dlatego następnym razem można dodać trochę jogurtu czy mleku, żeby się ładniej rozlały 😉 ale o 4:43 odczucia wizualne pewnie nie są najważniejsze:D bardzo dziękuję za komentarz! można spróbować też innych placków bananowych, link powyżej w tekście, wiem że dobrze znoszą noc w lodówce 🙂

      • Faktycznie było dość gęste, ale dodam że nie umiem gotować więc i tak nie liczyłam na takie cuda jak u Ciebie na stronie ;D

  5. Czy ciasto mogę zrobić wieczorem a piec je na drugi dzień rano??

    • myślę, że tak, ale nie probowałam. spróbuję w takim razie w ten weekend:) tylko pewnie troche ściemnieje, ale wystarczy dobrze zamieszać. opcjonalnie dodać trochę soku z cytryny. no i pewnie lepiej, żeby chwilę odstało- żeby nie było prosto z lodówki.

  6. Zastanawia mnie, czy 3 jajka to odrobinę nie za dużo? 😉

  7. co to ten malakser, blender? nie może być po prostu tradycyjny mikser? nie mam takich cudów w domu.

  8. Moje pytanie, co zrobić żeby ciasto nie robiło się ciemne? Banan szybko czernieje.

  9. Czy to ciasto może wyjść surowe?? Czy to kwestia może zbyt dużej ilości bananów?

  10. […] 1.najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi […]

  11. wyszły przepysznie! moje ulubione 😉 dziękuje!

  12. Najlepsze zdrowe placuszki jakie jadłam. Do tego super szybkie. Równie dobre zaraz po przygotowaniu, jak i odgrzane drugiego dnia. Dziękuję za super przepis, na stałe w chodzi do mojego śniadaniowego menu:)

  13. Płatki owsiane należy dodawać na sucho czy wcześniej namoczone?

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):