placki bananowe z płatkami owsianymi przepis
bezglutenowe, na słodko, placki i kotleciki, przepis, śniadania, wegetariańskie

placki bananowe z płatkami owsianymi- tylko 3 składniki

82 komentarze

Placki bananowe to taka zdrowsza wersja popularnych pancakes’ów amerykańskich, które zawładnęły moim sercem. Jem je naprawdę często, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu i potrzebne są tylko 3 składniki: banany, płatki owsiane i jajka.

Przejdź prosto do przepisu

placki bananowe z płatkami owsianymi przepis

Placki bananowe z płatkami owsianymi- zdrowo i pysznie!

placki-bananowe

Chciałabym wytłumaczyć, dlaczego warto jeść płatki owsiane:

Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
  • najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
  • oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.

Do poczytania więcej tutaj, a tutaj porównanie wartości odżywczych mąki pszennej razowej z płatkami owsianymi.

A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?

W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.

placki bananowe z płatkami owsianymi przepis

Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki bananowe:

  • patelnia musi być dość dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto, w razie wątpliwości, jak powinny wyglądać placki podczas pieczenia, patrz na zdjęcie powyżej i filmik, 
  • banany lepiej jak są mniej dojrzałe niż za bardzo, bo inaczej jest w nich za dużo cukru i się placki przypalą
  • ciasto nie może być za gęste, jeśli jest dodaj trochę jogurtu bądź mleka,
  • ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa i tworzy równe koło,
  • odwrócić, zanim góra się zetnie,
  • nie przypiekać, bo opadną,
  • i najważniejsze: dużo ćwiczyć !

UWAGA: dostaję czasem uwagi, że placki łatwo się przypalają. Jeśli tak się dzieje, to znaczy, że temperatura patelni jest za wysoka używamy zbyt dojrzałe banany i jest w nich za dużo cukru. Placki mają lepszą konsystencję z mniej dojrzałych bananów. Placki odwracamy, zanim góra zdąży się ściąć! W razie wątpliwości patrz załączony filmik 🙂

4.9 from 19 reviews
najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi
 
na 9 placków,
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka
  • ok. 2 dojrzałe banany (200g bez skóry)
  • trochę ponad ½ szklanki płatków owsianych (70g)
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ręcznym blenderem*, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na ok. 5-10 min., po czym miksować jeszcze chwilę.
  2. Smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni (patrz uwagi powyżej) posmarowanej masłem po kilka minut z każdej stron. Placki odwrócić, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, ale ciasto nie będzie jeszcze ścięte.
  3. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. owocami i syropem klonowym.
Uwagi
**Jeśli miksujemy malakserem, najpierw zmiksować płatki owsiane, potem dodać mokre składniki.
Wartości odżywcze
Porcja: 1 placek Kalorii: 82 Tłuszcz: 3,1g Węglowodany: 10,5g Cukier: 2,7g Błonnik: 1,4g Białko: 4,6g

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

82 komentarze

  1. Przepisy Krok po Kroku

    To jest super! Pozdrawiam. Przepisy krok po kroku

  2. Świetny i bardzo dokładny przepis!
    Przepyszne 🙂

  3. A ja je właśnie przypiekam z pierwszej strony, żeby łatwiej przewrócić. W ogóle nie wpływa to na smak. Z tym, że ja ich nie blenduję na gładko!

  4. Szczerze mówiąc brak mi slow. To co z tego wyszło to nie ma nawet formy stalej. Tego placuszka się nie da nawet obrócić, trzeba czekać aż się spali po jednej stronie. Niestety niedopracowany przepis albo nie wszystkie ważne szczegóły są tu uwzględnione

    • Robię je od 3 lat i zawsze wychodzą. Błąd musi być po Twojej stronie. Zbyt słabo nagrzana patelnia, lub może złej jakości patelnia? Spróbuj robić mniejsze?

  5. Zrobilam dzis i rodzina zachwycona, zwlaszcza moja wybredna 2 latka 🙂 pierwszy raz od razu wyszly mi jakiekolwiek placuszki, do tego byly zlociste i puszyste, latwo sie odwracaly. Dziekuje!!! Przepis zachowuje na przyszlosc 🙂

  6. Chyba ktoś ukradł twoj przepis https://hpba.pl/placuszki-bananowe/

  7. Chyba ktoś ukradł twoj przepis 🤓

  8. Placuszki idealne 🙂 dzieci wcinaly az sie uszy trzesly 😉 takiego przepisu szukalam 🙂
    pozdrawiam

    • Ania | zielonysrodek.pl

      to bardzo miło słyszeć ! pozdrawiam dzieciaczki 😉

    • RE-WE-LA-CJA! Jestem po prostu zachwycona, u mnie narzeczony się zajada, babcia się zajada, czekamy na resztę, bo miałam 4 banany więc podwoiła składniki przecudowne i bez tłuszczu! Naprawdę byłam w szoku, że nie potrzeba tłuszczu 🙂 dziękuję! W ogóle jestem tutaj już któryś raz i któryś raz coś z tego bloga pichce 🙂

      • RE-WE-LA-CJA! Jestem po prostu zachwycona, u mnie narzeczony się zajada, babcia się zajada, czekamy na resztę, bo miałam 4 banany więc podwoiła składniki przecudowne i bez tłuszczu! Naprawdę byłam w szoku, że nie potrzeba tłuszczu 🙂 dziękuję! W ogóle jestem tutaj już któryś raz i któryś raz coś z tego bloga pichce 🙂

      • Świetny przepis, sycące danie, ja dałam od siebie łyżkę masła orzechowego i ciut proszku do pieczenia, niebo w gębie 😊

  9. Rewelacyjne moja 2 letnia córeczka uwielbia na śniadanie. Dodajemy pestki dyni i sezam/słonecznik.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      bardzo sie cieszę! ma szczeście z taką mamusią 🙂

    • U nas placuszkami jesteśmy zachwyceni, córcia, która jest niejadkiem zajada aż jej się uszy trzęsą 😉 dla mnie kucharza amatora również super bo danie szybkie i pyszne …

  10. najlepsze placuszki jakie jadłam w życiu! po prostu pychota.. polecam wszystkim:))

  11. Najlepsze jakie jadlam! Są meega. 😍

  12. Jak dla mnie na drugi dzień smaczniejsze. Dzieci jednak średnio nimi zachwycone.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki za informację. może banan był za bardzo dojrzały? ja robię z dojrzałym, ale wciąż bardziej żółtym niż czarnym. polecam też pancakes owsiane z bananem, mniej bananowe, banan robi tylko za słodzik, a nie wszyscy lubią banana na ciepło. pozdrawiam:)

  13. najpyszniejsze placki na świecie! prosto się robi, a dzięci tak się zajadają, aż im się uszy trzęsą! dziękuje

    • Bardzo dobre, właśnie zrobiłam. Trafiłam na Twój przepis po przepisie of hpba. Musiałam szukać alternatywy, bo nie miałam masła ghee. Haha. Proporcji nie zachowałam i zrobiłam na oko, ale i tak wyszły dobre. Z jogurtem naturalnym pyszności! Dzięki 🙂

  14. Chcę zrobić połowę porcji. Ile dać jajek? 1 czy 2? Pozdrawiam 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      trochę późno, ale ja bym zrobiła z 2/3 porcji;) 2 jaja, 70g banana i z 50 g płatków. poza tym powiem tak: wystarczy, żeby ciasto było odpowiedniej konsystencji, a placki wyjdą z prawie każdych proporcji;)

  15. Bardzo dobre. szybko sie robi a jeszcze szybciej znikaja.

  16. Placki super nic mi się nie przypalało ????dodałam troszkę maki migdałowej i miały bardzo fajny smak , polecam ????

    • Ania | zielonysrodek.pl

      super ! fajnie, że się udały, smakowały. i sama często robie z mąką migdałową. z czy bez banana! dzięki Ewa

  17. A jak bede smakowac usmazone wieczorem na nastepny dzien? ????probowal ktos?

  18. Placki rewelacyjne. Proporcje jak dla mnie super. Wszystkie podpowiedzi odnośnie pieczenia się sprawdziły.

  19. Szybkie i łatwe w wykonaniu. 8 miesięczny synek zajadał ze smakiem. Pozostałe placuszki trafiły do torby męża. Na drugie śniadanie do pracy idealne.

  20. Ale fajny przepis, będę testować 😉

  21. Pingback: Najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi. – Infozdrowie

  22. Pychota 🙂
    Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz,u nas wynik pół na pół ;D córcia 3 latka wcinała ze smakiem, a młodszy 2 latek niestety wypluwał, ale może następnym razem się przekona bo w smaku sa super 😀

    • Ania | zielonysrodek.pl

      super! to oby synkowi zasmakowały 🙂 trzymam kciuki! polecam też inne pancakes owsiane z bananem, trochę mniej bananowe i bardziej puchate!

  23. Placki mi się za każdym razem przypalały, a ogień był najmniejszy jaki mogłam ustawić. Może powinnam zacząć piec wcześniej, kiedy patelnia nie była już bardzo gorąca? Mimo to w smaku pyszne. 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      może to właśnie wina zbyt małego ognia, jak jest większy ogień, placki robią się dość szybko, szybciej wyrastają i lepiej wychodzą. Trzeba obrócić jak zaczną się robić bąbelki. Zobacz sobie filmik powyżej, fakt, jest to przepis na trochę inne placki, ale są bardzo podobne.

  24. Super przepis mój 8msc synek uwielbia 🙂

  25. świetny przepis, dziękuję placki wyszły idealne, w sam raz na rano do pracy:) Dodałam trochę soku z cytryny, szczyptę soli cynamon i imbir dla przełamania smaku bo miałam naprawde baaaardzo dojrzałe banany. Aż czarne, świetny sposób na wykorzystanie ich

    • Ania | zielonysrodek.pl

      bardzo się cieszę i dzięki za komentarz ! polecam też pancakes owsiane z bananem 🙂

    • U nas placuszkami jesteśmy zachwyceni, córcia, która jest niejadkiem zajada aż jej się uszy trzęsą 😉 dla mnie kucharza amatora również super bo danie szybkie i pyszne …

  26. obok pancakes owsianych z bananem nasze ulubione placki. jeszcze raz dzięki za super przepisy ! 🙂

  27. A o to moje placuszki pieczone na drugi dzień, wszystko jest ok masa faktycznie troszke ciemnieje ale mi to nie przeszkadza, liczy się smak i zaspokojenie głodu do pierwsej przerwy w pracy 😀 serdecznie pozdrawiam

    • Ania | zielonysrodek.pl

      cieszę się, że smakowały! ciasto przez noc chyba zrobiło się trochę za gęste, dlatego następnym razem można dodać trochę jogurtu czy mleku, żeby się ładniej rozlały 😉 ale o 4:43 odczucia wizualne pewnie nie są najważniejsze:D bardzo dziękuję za komentarz! można spróbować też innych placków bananowych, link powyżej w tekście, wiem że dobrze znoszą noc w lodówce 🙂

      • Faktycznie było dość gęste, ale dodam że nie umiem gotować więc i tak nie liczyłam na takie cuda jak u Ciebie na stronie ;D

  28. https://uploads.disquscdn.com/images/044145ba237e06e2ec6e303edfd51616ea14df1243b20c30aba410b2ef5b243a.jpg

  29. Czy ciasto mogę zrobić wieczorem a piec je na drugi dzień rano??

    • Ania | zielonysrodek.pl

      myślę, że tak, ale nie probowałam. spróbuję w takim razie w ten weekend:) tylko pewnie troche ściemnieje, ale wystarczy dobrze zamieszać. opcjonalnie dodać trochę soku z cytryny. no i pewnie lepiej, żeby chwilę odstało- żeby nie było prosto z lodówki.

      • Ja spróbuje dzisiaj bo jest to dla mnie świetna alternatywa o 4;30 rano na szybkie śniadanie przed pracą 🙂 Dziękuje za przepis 🙂

      • Ania | zielonysrodek.pl

        super;) podziwiam, że jest chęć i czas o takiej porze! prawie, że nocna przekąska! ja na szybkie śniadania robie muffiny/ciasta na bazie płatków, orzechów! jest wiele przepisów na stronie, polecam ! i prosze dać znać, jak wyszły 😉

      • Ania | zielonysrodek.pl

        jestem bardzo ciekawa, jak się udały?;)

  30. Zastanawia mnie, czy 3 jajka to odrobinę nie za dużo? 😉

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ale dlaczego ?;) ja lubię jeść jajka (bo są zdrowe i pożywne), zatem w moich przepisach jest ich dość dużo. poza tym pomagają „skleić” ciasto, gdy nie ma mąki pszennej.

  31. Przepyszne!

  32. co to ten malakser, blender? nie może być po prostu tradycyjny mikser? nie mam takich cudów w domu.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      nada się cokolwiek, co zmieli płatki;) malakser to właśnie zwykły mikser z ostrzem w kształcie s. a blender ręczny to mikser, który trzymamy w ręku;) przykład a zdjęciu.

  33. Moje pytanie, co zrobić żeby ciasto nie robiło się ciemne? Banan szybko czernieje.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      można dodać trochę soku z cytryny ! ale nigdy nie miałam tego problemu, w sumie tylko góra się zrobi ciemna, po zamieszaniu znowu jest ok.

  34. Czy to ciasto może wyjść surowe?? Czy to kwestia może zbyt dużej ilości bananów?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      czemu zbyt dużej ilości bananów? było dodane więcej?
      może patelnia była zbyt ciepła? a może tylko się wydaje, placki wychodzą wilgotne, ale nie płynne.

  35. Pingback: TOP 10, czyli najpopularniejsze wpisy w 2015 roku - zielony środek

  36. wyszły przepysznie! moje ulubione 😉 dziękuje!

  37. Najlepsze zdrowe placuszki jakie jadłam. Do tego super szybkie. Równie dobre zaraz po przygotowaniu, jak i odgrzane drugiego dnia. Dziękuję za super przepis, na stałe w chodzi do mojego śniadaniowego menu:)

  38. Płatki owsiane należy dodawać na sucho czy wcześniej namoczone?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]