najprostszy przecier pomidorowy

najprostszy przecier pomidorowy

Macie dosyć obierania surowych pomidorów, zachlapanych ścian i stania nad garnkiem, gdy robicie przecier pomidorowy? Zniechęciliście się już na tyle, że zazwyczaj sięgacie po pomidory z puszki albo gotowe passaty? Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedź brzmi tak, to mam dla was bardzo dobrą wiadomość! Istnieje inny, lepszy sposób niż gotowanie w garnku. Pomidory można upiec!

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

A dlaczego przygotowanie przecieru pomidorowego w ten sposób jest najlepszym sposobem na świecie?

  • Po pierwsze pomidory są upieczone, a prawie wszystko wyjęte z piekarnika staje się lepsze.
  • Pomidorów przed pieczeniem nie trzeba obierać, obieramy je już upieczone, przez wyciśnięcie ze skóry.
  • Nie trzeba mieszać (przecier robi się sam) i nie zachlapiemy ścian, a każdy kto gotował kiedyś pomidory wie, jak bardzo pomidory lubią znienacka bulgotać i strzelać po całej kuchni.
  • I ten zapach <3

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

Powyżej pomidory z obciętymi szypułkami, poniżej bez, bo zapomniałam.

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

Ja przeciery najbardziej lubię robić z pomidorów podłużnych, gdyż są najbardziej mięsiste i mają najmniej pestek.

Na 2 blachy wchodzi mi dość swobodnie 3 kg, myślę że gdyby je bardziej ścisnąć, weszłoby ok. pół kilo więcej, ale będzie to też zależało od samych pomidorów oraz wielkości blachy. Z 3 kg pomidorów otrzymałam prawie 1,5 l gęstego sosu.

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

Jak zrobić przecier pomidorowy z pieczonych pomidorów

  • potrzebne będzie ok 3-4 kg pomidorów podłużnych.
  • pomidory umyć, osuszyć i przekroić; najlepiej odciąć końcówkę pomidora z szypułką
  • ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec ok. 1,5 godziny w 170C, aż będą miękkie i część wody odparuje; w przypadku pieczenia na dwóch blachach, w połowie pieczenia zamienić miejscami
  • pomidory po przestygnięciu wycisnąć/obrać ze skóry i zmielić na gładko; opcjonalnie można przetrzeć przez sitko
  • przecier zagotować w garnku z łyżeczką soli, przelać do sterylnych słoików i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem
  • przechowywać w lodówce lub ciemnym, chłodnym miejscu.

Z 3 kg pomidorów wychodzi ok. 1,5 l przecieru.

Uwaga: pomidory można też upiec z kilkoma ząbkami czosnku, a nawet całą główką i następnie wszystko zmielić. Pieczony czosnek jest delikatnie aromatyczny i nada pysznego smaku przecierowi.

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

 


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 Odpowiedzi

  1. Lady laura.

    Super,pieczone są pyszne też na zupę.

Zostaw Komentarz