omlet z batatem i ricottą

omlet z batatem i ricottą

Przepadam za batatami. W każdej postaci. Na słodko i na słono. I za omletami też. Dlatego pomyślałam, że można połączyć te dwie miłości i zalać to wszytko słodko-słonym palonym masłem z orzechami i syropem klonowym,a dla koloru dodać ricotty.
Przejdź prosto do przepisu

omlet z batatem i ricottą

Przygotowanie jest bardzo proste pod warunkiem, że ma się upieczonego batata. Dlatego najlepiej pomyśleć o tym wcześniej i np. upiec jednego batata z jakimś innym daniem. Taki batat poleży w lodówce kilka dni i będzie czekał, aż postanowimy go wykorzystać.

omlet z batatem i ricottą

Omlet wychodzi bardzo delikatny, dlatego trzeba uważać, żeby go nie porwać. Najciężej jest go obrócić na drugą stronę: ale z pomocą przychodzi talerz, którym przykrywamy omleta i odwracamy cała patelnie.  Następnie zsuwamy omleta z powrotem na patelnie, pomagając sobie łopatką.

omlet z batatem i ricottą

Całość zalewamy masłem przypalonym z dodatkiem syropu klonowego albo miodu i szczyptą soli. Myślę, że spokojnie można by zrobić wersję słoną: pominąć miód czy syrop i dodać liście szałwii.

omlet z batatem i ricottą

omlet z batatem i ricottą
 
porcja na 2 osoby
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • pół szklanki upieczonego batata
  • garść pekanów bądź orzechów włoskich
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki masła
Sposób
  1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Żółtka zmiksować z batatem. Połączyć z białkiem.
  3. Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i gdy się zarumieni dodać masę jajeczną. Piec na średnim ogniu ok 15-20 min pod przykryciem, aż góra się zetnie, a dół będzie ładnie przypieczony.
  4. Przygotować orzechy z masłem: do garnka wsypać orzechy i 2 łyżki masła. Na średnim ogniu, często mieszając przyrumienić masło, aż osad zrobi się koloru brązowego. Przelać do naczynka, dodać szczyptę soli i 2 łyżki syropu lub miodu.
  5. Omleta odwrócić na drugą stronę przy pomocy talerza i piec kolejne kilka min.
  6. Połowę omleta wypełnić ricottą, przykryć i polać sosem z orzechami.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):