owsiane scones z jabłkiem i kokosem
bezglutenowe, ciastka, na słodko, przekąski, przepis, śniadania, wegańskie, wegetariańskie

owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem

21 komentarzy

Pamiętacie ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i kokosem? Albo ciasteczka owsiane z żurawiną? Sporo osób je robiło i dało znać, że posmakowały, podobnie zresztą jak inne przepisy z płatkami owsianymi. Cieszę się bardzo, bo oznacza to, że nie jestem ich jedyną wielbicielką i że mogę wymyślać i dzielić się nowymi pomysłami na ich wykorzystanie! Dlatego dzisiaj, z wielką radością, przedstawiam moją najnowszą miłość: owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem.

owsiane scones z jabłkiem i kokosem

A co to takiego scones? Są to ekspresowe bułeczki, choć w wersji owsianej bardziej przypominają grube ciastka. Niemniej nadają się zarówno na śniadanie w biegu, przekąskę, ale również jako coś słodkiego! Są pożywne, a za sprawą jabłka, kokosa i cynamonu po prostu przepyszne! Ja w każdym razie się od nich ostatnio trochę uzależniłam i raczej na pewno zjadam za dużo płatków owsianych…

owsiane scones z jabłkiem i kokosem owsiane scones z jabłkiem i kokosem owsiane scones z jabłkiem i kokosem

Są proste i szybkie w przygotowaniu i można je modyfikować na wiele sposobów. Zamiast jabłka nada się wszystko, co nie jest zbyt wilgotne: twardsze gruszki bądź śliwki, suszone owoce, orzechy lub oczywiście czekolada!

owsiane scones z jabłkiem i kokosem owsiane scones z jabłkiem i kokosem

3.0 from 2 reviews
owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
 
na 6 większych
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 180 g płatków owsianych (1,5 szklanki + duża łyżka)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 40-60 ml mleka
  • 1 nieduże jabłko (3/4-1 szkl. pokrojonego w kostkę)*
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder i cynamon na lukier
Przygotowanie
  1. Płatki zmielić z wiórkami. Dodać sól, proszek, cukier. Można dodać trochę cynamonu, jeśli ciastka będą bez lukru. Zamieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wetrzeć w płatki (można do tego wykorzystać malakser), aż konsystencja będzie przypominać bułkę tartą. Stopniowo dodawać mleko. Dodać minimalną ilość, przy której masa zacznie się sklejać. Dodać jabłko, delikatnie połączyć z masą.
  2. Na kawałku papieru do pieczenia uformować koło o grubości 2,5 cm. Pokroić na 6 części. Rozsunąć (najlepiej, żeby między każdym kawałkiem było kilka cm przerwy, na zdjęciu ciastka są ułożone trochę za ciasno). Ciasto może się lekko pokruszyć lub mogą wypaść kawałki jabłka, wystarczy je wcisnąć z powrotem. Przełożyć na blachę i piec ok. 15 minut w 200C, aż ładnie się przypieką. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze do stwardnienia. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Polać lukrem, inną polewą lub od razu jeść.
  3. Żeby zrobić lukier wymieszać 2 duże łyżki cukru pudru z łyżeczką cynamonu i dodać 1-2 łyżeczki gorącej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Uwagi
*Na początek radzę dać ¾ szklanki, łatwiej formować/kroić ciasto.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

21 komentarzy

  1. Siedzą w piekarniku. Troszkę zmieniłam wyglądał zrobiłyśmy z furka małe bułeczki a nie trójkąciki. Zamiast cukru dodaliśmy miód , Extra poszła łyżka izolatu białka. Jeśli coś nie wyjdzie , moja wina. A hak wyjdą to super 🤗

    • Wyszły , są wspaniałe. Dziękuje za przepis. W moim przypadku nawet udziwnienia typu izolat, miód nasionka nie przeszkodziły w tym fantastycznym przepisie. Dziękuje

      • Ania | zielonysrodek.pl

        haha ekstra! 😀 myślę, że ręka w kuchni też pomogła 🙂

  2. Fantastyczne! <3

  3. Bajeczne! Jadłbym bez opamiętania 😀

  4. Aguś kulinarnie

    Piekłam je, udały się i smakowały,przepis mam w ulubionych i chętnie powtórzę wypiek:)

  5. Szpileczkiibabeczki

    Fajniutki przepis 😉

  6. A mi sie nie udały ;/ Nie wiem co źle zrobiłam ale nie dało sie ich nawet wziąść do ręki bo sie rozwaliły ????

    • Ania | zielonysrodek.pl

      a czy dały sie bez problemu uformować? pewnie było za mało płynu. niestety trudno ocenic dokładną ilość, trzeba dodawać stopniowo. mogło też być za dużo jabłka. a czy jabłka były dane na końcu?

    • Uformowały sie bez problemu i właśnie może z ilością płynu było coś nie tak,nie dodałam go za mało ale ciasto nie wyglądało chyba tak jak powinno ;/ Jabłka były dodawane na końcu.

      • Ania | zielonysrodek.pl

        a płatki ważyłaś czy tylko szklanką odmierzałaś? koleżance nie wychodziły moje przepisy, a potem się okazało, że odmierza szklanką 300 ml 😉 bardzo mi przykro, że się nie udały i jeszcze bardziej przykro, że nie potrafię doradzić, co poszło nie tak. pozdrawiam Ania.

  7. Dalam ananasa z puszki – pyyychaaa!! A

  8. Pingback: Przegląd Tygodnia #24 - Rabarbarowo

  9. Uwielbiam 😀 Wyglądają niesamowicie smacznie i pożywnie 🙂 Wypieki na bazie płatków owsianych to bardzo fajna sprawa 🙂

  10. Co to znaczy 40-60-80ml mleka?

  11. wypiekibeaty

    Dobrze Cię rozumiem, też bym mogła się od nich uzależnić 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]