pad thai z kurczakiem czyli makaron po tajsku

pad thai z kurczakiem czyli makaron po tajsku

Chyba jestem za głodna żeby się skupić. Patrzę na te zdjęcia i żałuję, że nie zrobiłam więcej i nie mogę zjeść resztek na śniadanie. Ale wynika to chyba głównie z mojej wielkiej miłości do pad thai-a. Jest coś w połączeniu limonka-kolendra-sos rybny, że moje zmysły szaleją, a żołądek zawsze powie więcej.

Przejdź prosto do przepisu

pad thai z kurczakiem

W przygotowaniu pad thaia ważne jest, żeby nie zrobiła się wielka „papa”, ale chcemy żeby makaron „wciągnął” trochę sosu i nabrał smaku, dlatego tak istotne jest, żeby makaron był al dente i chłodny jak go wrzucamy na patelnie. Poza tym to lubię mieć składniki przygotowane w miseczkach, żeby wszystko szybko dodawać. Na jednej patelni przygotowujemy porcję dla 2-3 osób maksymalnie, inaczej ciężko będzie wymieszać i wszystko zacznie się sklejać.

pad thai z kurczakiem

Jajko można pominąć, właściwie kurczaka też i zamiast tego dać krewetki, tofu…

pad thai z kurczakiem

Gotowego pad thai-a posypujemy dodatkami, dodajemy do smaku limonki bądź sosu rybnego.

Wszystkie sosy, pasty orientalne typu sos rybny, pasta z tamaryndowca można kupić w internecie (np. na allegro). Tutaj link to sklepu, który ma bardzo fajny asortyment. Warto kupować oryginalne produkty azjatyckie, a nie polskie odpowiedniki, gdyż zazwyczaj są dużo lepszej jakości i często tańsze.

pad thai z kurczakiem

pad thai z kurczakiem
 
porcja na 2 osoby plus ewentualne resztki:)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • sos*:
  • 2,5 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka soku z limonki (3 w przypadku braku tamaryndowca)
  • 1 łyżka cukru (trzcinowego)
  • ew. 1 łyżeczka sosu chili (do smaku wg uznania)
  • ew. ½ łyżeczki pasty krewetkowej
  • 250g kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru (świeżego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 150-200g makaronu ryżowego (2-3 milimetrowy)
  • szklanka kiełków soi
  • pół szklanki liści kolendry
  • garść prażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
  1. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Wymieszać z czosnkiem, imbirem i łyżką sosu sojowego. Odstawić na pół do 2 godzin.
  2. Wymieszać składniki sosu. (od sosu rybnego do pasty krewetkowej) z 1 łyżką wody. Sos powinien równoważyć smak słono-kwaśno-słodki. Ewentualnie poprawić wg uznania.
  3. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na al dente. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  4. Na dobrze rozgrzanego woka/patelnię dodać łyżkę oleju i kurczaka. Smażyć chwilę, mieszając. Zmniejszyć ogień, kurczaka przesunąć na bok i dodać rozbełtane jajko. Zrobić jajecznicę.
  5. Do woka wrzucić makaron. Wszystko wymieszać, dodać sos i trzymać chwilę na ogniu aż makaron zmięknie do końca, często mieszając. Dodać część kiełków i kolendry. Wymieszać.
  6. Podawać od razu z resztą kiełków, kolendry i z posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Uwagi
Ilość sosu zwiększyć o 50% jak lubicie bardziej wyraziste smaki i bardziej mokrego pad thai'a.
Pastę z tamaryndowca można pominąć i dać więcej soku z limonki.
Pastę krewetkową można pominąć.
Można też dodać: zielonej cebulki, krewetek, papryczki chili.
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 Odpowiedzi

  1. świetny przepis, doskonały sos no i co najważniejsze – gotowe danie wyjątkowo szybko pojawia się na talerzu 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):