pancakes z masłem orzechowym , zdrowe fit placki placuszki z masła orzechowego, bez mąki, bez glutenu
bezglutenowe, na słodko, placki i kotleciki, przepis, śniadania, wegetariańskie

pancakes z masłem orzechowym

18 komentarzy

Ostatnio na facebooku zapytałam was, co najchętniej jecie na śniadanie i tak, jak po cichu liczyłam, wygrały placki! Owsianka była niedaleko z tyłu, a na szarym końcu jajka, co akurat trochę mnie smuci, no ale rozumiem, że nie były to łatwe decyzje. W każdym razie dziś chciałabym uczcić zwycięstwo placków nowym przepisem na pancakes z masłem orzechowym, tym razem bez banana (bo wiem, że nie wszyscy szaleją na jego punkcie).

przejdź prosto do przepisu

pancakes z masłem orzechowym , zdrowe fit placki placuszki z masła orzechowego, bez mąki, bez glutenu

Poza masłem orzechowym mamy płatki owsiane (no ba), jogurt naturalny i jajka. Placki są super pożywne, przy tym są stosunkowo lekkie. Najbardziej smakują mi z jogurtem, konfiturą truskawkową i odrobiną masła orzechowego. Choć wiadomo z masłem i syropem klonowym też jest ekstra!

Ciasto wychodzi dość gęste, przez co placki wychodzą grube i puchate. Tylko uwaga, żeby nie piec ich za długo, bo zrobią się suche! Myślę, że spokojnie można by dodać do ciasta jednego niedużego banana*, w końcu banan i masło orzechowe to zgrana para!

*powinno wyjść ok, tylko z tymi proporcjami nie sprawdzałam, ale zrobię to niebawem

pancakes z masłem orzechowym , zdrowe fit placki placuszki z masła orzechowego, bez mąki, bez glutenu

pancakes z masłem orzechowym , zdrowe fit placki placuszki z masła orzechowego, bez mąki, bez glutenu

Przepis na domowe masło orzechowe znajdziesz tutaj.

5.0 from 4 reviews
pancakes z masłem orzechowym
 
na 9-10 placków
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 nieduże jajka
  • ½ szklanki płatków owsianych (55g)
  • ok. ⅓ szklanki masła orzechowego (100g)*
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ⅓ łyżeczki sody
  • trochę soku z cytryny
  • ½-1 łyżki miodu
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, gdyby było za gęste dodać trochę więcej jogurtu czy wody. Gdyby było za wodniste odstawić na parę minut.
  2. Rozgrzać grubą, nieprzywierającą patelnię: tak na ⅔.
  3. Pierwszego mniejszego placka robię zawsze na próbę: mogę zobaczyć jak się rozgrzała patelnia i czy smak samego placka mi odpowiada, czy nie trzeba np. dosłodzić.
  4. Ciasto wylać łyżką na patelnię i odwrócić, gdy zaczną się pojawiać małe bąbelki. Piec chwilę na drugiej stronie, aż placki ładnie wyrosną. Nie piec za długo, bo wyjdą suche.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami: np konfiturą truskawkową, masłem orzechowym, jogurtem lub z masłem i syropem klonowym.
Uwagi
*masło orzechowe może być domowe z dowolnych orzechów (przepis powyżej) lub kupne np. z orzeszków ziemnych. Tylko uwaga na skład: żeby było 100% z niesmażonych, niesolonych orzeszków bez dodatków (np. oleju palmowego). Złej jakości masło orzechowe może powodować powstawanie gazów! 🙂
Jak ktoś lubi smak banana w plackach, można dodać jednego niedużego i zmielić razem z reszta składników.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

18 komentarzy

  1. Ja dalam 2 jajka i wszystko inne na oko. Nie mialam jogurtu wiec dalam mascarpone i rozrzedzilam wszystko odrobina wody. Tez wyszly!

  2. Właśnie zrobiłam! Pyszne! Syn 1,5 roku zajada, aż mu się uszy trzęsą. Super przepis!

  3. Elżbieta

    Placuszki wyszły naprawdę pyszne, 🤤❤️
    Czy płatki można dodać nie zmiksowane?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      raczej nie, moze cos by wyszlo, ale placki wychodza tym lepsze, im drobniej zmielone platki.

  4. Świetne placuszki – pierwszy raz zrobiłam jakiś miesiąc temu i od tej pory regularnie do niech wracamy 🙂

  5. Dzień dobry, chciałabym zrobić te placuszki :). Zastanawiam się tylko czy masę mam po prostu zmiksować czy zblendować, bo na zdjęciach nie widzę w plackach całych płatków owsianych.

  6. Dziekuję za doskonały przepis! Poza tym że placuszki są przepyszne, robi się je bardzo szybko.

  7. Czy zna ktos może kalorycznosć placuszków? 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      postaram się dodać wartości odżywcze, a póki co zachęcam do znalezienia kalkulatora online, jest ich sporo i są stosunkowo proste w obsłudze. pozdrawiam;)

      • Czy można jogurt zastąpić kefirem ? Czy dajemy go wtedy tyle samo co jogurtu ? 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedź.

      • Ania | zielonysrodek.pl

        może trochę mniej i najwyżej na końcu dodać więcej, gdyby było za gęste.

  8. Ciekawy przepis.Ja nie lubię słodkich śniadań ale jako przekąska czy deser super. Zrobiłam bezglutenowe ciasto marchewkowe z twojego bloga.Super.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ojej ja uwielbiam:) ale słone też bardzo! to super, że ciasto smakowało!

      • Pyszne! 😘 Wyszły idealnie za pierwszym razem. U mnie z truskawkami, malinami, jogurtem i cynamonem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]