Pancakes owsiane z bananem. Pyszne z zdrowe!
bezglutenowe, na słodko, placki i kotleciki, przepis, śniadania, wegetariańskie

pancakes owsiane z bananem

32 komentarze

Pancakes owsiane to kolejna propozycja na zdrowe placuszki z dodatkiem banana. Poprzednio były już najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi. Są one bardziej bananowe i dla niektórych trochę za ciężkie. Więc proszę, przedstawiam drugi przepis. A prawda jest taka, że im więcej przepisów na placki, tym człowiek szczęśliwszy. Fakt.

Przejdź prosto do przepisu

pancakes owsiane z bananem - przepis. pysze zdrowe placki

To może wytłumaczę różnicę między tymi trzema przepisami.

Najprostsze placki bananowe są mocno bananowe i robią się ekspresowo. Trzy składniki, miksujemy i smażymy. Uwielbiają je dzieci, ale dorośli też. Zdecydowanie słodsze.

Dzisiejsze, jak wskazuje nazwa, bardziej przypominają amerykańskie pancakes, mają w składzie dodatkowo jogurt i sodę oczyszczoną, są bardziej puchate i tylko delikatnie bananowe. Jedynym ich minusem jest fakt, że trzeba odczekać co najmniej 14 min, żeby płatki wchłonęły płyny.

pancakes owsiane z bananem - przepis. pysze zdrowe placki

Pancakes owsiane idealne na weekendowe śniadanie

A jaki jest przepis na udane pancakes? Poza samymi plackami bardzo ważne są dodatki. Zawsze, ale to zawsze, dodaje masła i syropu klonowego. Nie chcę powiedzieć, że bez są niedobre, po prostu naprawdę dużo lepiej smakują z 😉 Jak to mówiła Julia Child: chcesz, żeby coś było smaczniejsze, dodaj masła. A żeby było jeszcze smaczniejsze? Jeszcze więcej masła.

Poza tym, żeby było  bardziej kolorowo- owoce (obecnie banan, jabłka, ale już niedługo truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie ❤)  i orzechy, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i pożywnie.

pancakes owsiane z bananem - przepis. pysze zdrowe placki

A przy okazji najprostszych placków bananowych pisałam o zaletach jedzenia płatków owsianych. Możesz zobaczyć też wpis gościnny na temat płatków owsianych u Panny Anny.

Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki:

  • patelnia musi być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto,
  • ciasto nie może być za gęste,
  • banany najleszpe są niezbyt dojrzałe, inaczej ciasto łatwo się pali,
  • ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa i tworzy równe koło,
  • odwrócić, zanim góra się zetnie,
  • nie przypiekać, bo opadną,
  • i najważniejsze: dużo ćwiczyć !

UWAGA: dostaję czasem uwagi, że placki łatwo się przypalają. Jeśli tak się dzieje, to albo temperatura patelni jest za wysoka  lub używamy zbyt dojrzałe banany i jest w nich za dużo cukru. Placki odwracamy, zanim góra zdąży się ściąć! W razie wątpliwości patrz załączony filmik 🙂

5.0 from 6 reviews
pancakes owsiane z bananem
 
ok. 12 placków 2-3 porcje (placki są dość syte, tyle jajek i płatków robi swoje, polecam zrobić z ⅔ porcji jak ma być nie za duża porcja dla 2 osób)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • szklanka płatków owsianych (110g)
  • 3 jajka (ok. 210g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 banan (ok. 100g, nie za dojrzały)
  • trochę soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sody (lub łyżeczka proszku do pieczenia)
  • masło do posmarowania patelni i podania
  • syrop klonowy, owoce, orzechy do podania
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem sody zmiksować blenderem ręcznym, aż masa będzie gładka i zrobi się rzadka. Odstawić na 30 minut, po czym zmiksować jeszcze raz. Dodać sodę i dokładnie wymieszać.
  2. Rozgrzać* grubą, nieprzywierającą patelnię, posmarować masłem (powinno trochę skwierczeć), wylać ciasto na placki. Jak pojawią się bąble, a placki będą upieczone od spodu, ale u góry jeszcze luźne, odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze chwilę, aż będą sprężyste.
  3. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. masłem, syropem klonowym, orzechami i owocami.
Uwagi
*Patelnia rozgrzana dość dobrze. Nie może być za ciepła, żeby nie spalić placków, ale wystarczająco ciepła, żeby wyrosły. Tak na ¾.
Placki można zrobić wieczorem, a smażyć rano. Tylko wtedy sodę należy dodać rano, przed smażeniem.
Używam blender ręczny, ponieważ masę można dokładniej zmielić. Jeśli używasz malakser, najpierw zmiel płatki owsiane najdrobniej jak to możliwe, a dopiero potem dodaj mokre składniki.
Jeśli placki mają być bezglutenowe, należy użyć certyfikowane bezglutenowe płatki owsiane.
Wartości odżywcze
Porcja: 1 placek, ok. 48g Kalorii: 83,6kcal Tłuszcz: 3,7g Węglowodany: 8,6g Cukier: 1,4g Błonnik: 1,2g Białko: 4,3g

Inne propozycje na śniadanie:

 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

32 komentarze

  1. PYCHA!!!!
    Jak się okazało pod koniec robienia ciasta, nie miałam sody oczyszczonej w domu, więc koniec końców zrobiłam bez, ale wyszło i tak obłędnie! + połączenie z bananem i syropem klonowym… Mniamm
    Myśli pani, że placuszki wyszłyby, gdybym użyła mrożonych bananów zamiast świeżych?

  2. Placki są przepyszne! Z racji tego, że są zdrowe, bez wyrzutów posmarowalismy je z mężem nutella i były ekstra 🙂

  3. Czy można zamiast usmażyć to upiec?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ja je praktycznie piekę, na suchej patelni. tak najlepiej wychodzą, w piekarniku mogą zrobić się suche. masłem smaruję tylko trochę, żeby się nie przyklejały, ale jeśli patelnia jest odpowiednia, da radę bez smarowania! ew odrobinkę na samym początku.

  4. Pancakes petarda 😍
    Pierwszą klasa
    Z jogurtem greckim borówkami truskawkami i syropem klonowym
    Zjadłam 6 😀😁

  5. Dzisiaj robiłem po raz pierwszy… a właściwie na raty – wieczorem przygotowałem całą miksturę – nie licząc sody i wrzuciłem do lodówki.

    Rano dorzuciłem tylko łyżeczkę sody i jazda… chociaż dodałem też troszkę mleka, bo miałem wrażenie, że ciasto jest aż za bardzo zbite.

    Rada z obserwacji ode mnie – nie wolno robić placków za dużych! wtedy pojawia się właśnie problem z obracaniem i równomiernym ścinaniem, czy wyrastaniem. Jeśli nie nalejmy za dużo to można smażyć na 7-8 w 9 stopniowej skali kuchenki i robi sie je rzeczywiście błyskawicznie i bez problemów.

    Pierwsze 3-4 wylałem za dużo na patelnie bo wydawały mi się małe… rozwaliły się przy przewracaniu, słabo wyrosły w górę. Natomiast jak juz udało mi się złapać optymalny rozmiar to poszło bardzo sprawnie.

    Smakowo bardzo fajnie – szczególnie jedząc ze świadomością, że są znacznie zdrowsze niż tradycyjne placuszki na białej mące i mleku.

    Można dorzucić do ciasta trochę borówki amerykańskiej jako taki klasyczny pancakeowy amerykański twist.

    Pozdrawiam

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dziękuję za tak długi i wnikliwy komentarz!
      a propos wielkości: trochę się nie zgodzę, bo czasem robię je bardzo duże. myślę, że patelnia nie była jeszcze wystarczając rozgrzana: wtedy jest problem z wyrastaniem i rozpadaniem;) plus potrzebna wprawa i duża łopatka! zawsze robię test, pierwszego daję, jak myślę że już, i zazwyczaj trzeba jeszcze chwilę poczekać. a czasem trzeba trochę temperaturę skręcić. i dalej idzie gładko;)
      generalnie na indukcji robię w okolicach 7 w 9 stopniowej skali, choć raz na jakiś czas zmniejszam do 6 żeby się za bardzo nie nagrzewała. wyczucie temperatury jest najważniejsze 😉
      cieszę się, że smakowały, ja po tylu latach wciąż do nich wracam bardzo często.
      a z borówkami faktycznie petarda!
      pozdrawiam

  6. Quality article or reviews is thee impordtant to interest the users to visit the website, that’s what this
    web page is providing.

  7. OMG oszalałam na ich punkcie!!!ba nie tylko ja, ale mój mąż również 🙂 świetny przepis!!POLECAM 🙂

  8. Wyszły pyszne,choć z braku sody i soku z cytryny pominęłam te składniki. wcale się nie przypalały, smażyłam na oleju kokosowym, na średnio rozgrzanej patelni, zmieniając temperaturę gdy była taka potrzeba. Szybko się smażą, kierowałam się kolorem. Dziękuję za przepis, dodany do przepiśnika!
    P.S. Najwięcej z całej rodziny zjadła moja dwulatka:)

  9. bookmarked!!, I like your site!

  10. pyszne! od dawna goszczą na naszych stołach i ciągle chcemy więcej. dzięki!

  11. Rewelacja! nie przepadam za pieczonym bananem, ale tu mi zupełnie nie przeszkadzał. Na pewno będzie powtórka 🙂

  12. VEGANation

    Bardzo smacznie ;D

  13. Zuzanna Ploch

    Lubię placuszki, ale smażę je zazwyczaj na kolację, gdy Męża nie ma w domu. On nie lubi takich słodkich posiłków. Ostatnio eksperymentowałam z mąką z ciecierzycy, ale chyba jednak nie odpowiada mi jej smak z daniach na słodko. Masz jakieś doświadczenie z tą mąką? 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      cześć Zuza. Ja też kiedyś wolałam śniadania na słono, a teraz chyba wolę na słodko! więc może twój też zmieni preferencje 🙂 a co do ciecierzycy, trochę się nią bawiłam, ale tylko na słono i nie smakowała mi za bardzo. wole surową cieciorkę 🙂 i z niech robię placki, np takie http://zielonysrodek.pl/kotleciki-z-ciecierzycy-i-cukinii/. a jeśli chodzi o słodkie stawiam ostatnio na płatki owsiane i robię z nich wszystko! ciasta, muffiny i placuszki. jestem pod wrażeniem jak wiele potrafią, no i poza tym są naturalnie pyszne 😉

  14. laNika_pl

    Wyglądają cudownie! Uwielbiam takie śniadania 🙂

  15. Kraina Sosny

    Boskie! 🙂

  16. Oj warto bylo czekac ! sa super! zjadlam 4 i pekam 🙂 czy moge na noc zostawic przygotowana mase i rano tylko usmazyc?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      nie próbowałam. powinno być ok, tylko soda chyba przestanie działać. ale nie dodawałabym więcej, bo będzie wyczuwalna. można też sodę dodać rano, jeśli całość ma być wtedy smażona. prosze dać znać jak wyszły, nie będę musiała sama eksperymentować! dzięki ????

      • to sa oficjalnie nasze ulubione placuszki! innych robic juz nie bede! Moja coreczka od razu zauwazyla roznice i powiedziala ” one sa inne, ale tez pyszne! ”… Zostawilam mase na noc w lodowce, rano dodalam sode, wymieszalam jeszcze raz i byly super!

      • Ania | zielonysrodek.pl

        dziękuję bardzo za komentarz! bardzo mi miło i bardzo się cieszę, że posmakowały! też je uwielbiam i obecnie jem co tydzień w weekend:) pozdrawiam serdecznie !

  17. amanda-butikzprzepisami

    Cudownie wyglądają i same zdrowe składniki! 🙂 Pyszności! 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]