pieczone placki bananowe z masłem orzechowym

pieczone placki bananowe z masłem orzechowym

Jak miałabym wybrać ulubiony posiłek, musiałoby to być weekendowe śniadanie. A jeśli będą to pieczone placki bananowe, to już na samą myśl leci mi ślina! Jak mam być szczera bez problemu jadłabym śniadanie na obiad, ale możliwe że nie smakowałoby już tak dobrze i po jakimś czasie marzyłabym o tym, żeby jeść obiad na śniadanie.

Przejdź prosto do przepisu

pieczone placki bananowe

Jako że już od wielu lat mam taką tradycję, że w weekend jem placki/pancakes’y, mam wiele różnych sposobów na ich przygotowanie. Ale ostatnio chyba zrobiłam najoptymalniejszą wersje: puchate, lekkie, choć bez mąki, przepyszne i największym ich atutem jest to, że są upieczone, czyli nie trzeba stać nad patelnią! Podane z bananami, orzechami i syropem klonowym (bądź miodem) stanowią chyba najlepsze z dostępnych śniadań, a ja nie mogę się doczekać kiedy znowu je zrobię.

pieczone placki bananowe

Mówiąc masło orzechowe mam na myśli masło z migdałów bądź innych ORZECHÓW, ewentualnie pestek słonecznika. Orzeszki ziemne nie są tak na prawdę orzechami, a należą do rodziny bobowatych, tak jak groch i fasola i do tego rosną pod ziemią i ja przynajmniej nie zamierzam ich jeść w zbyt dużych ilościach. Oczywiście placki wyjdą z masłem z orzeszków ziemnych, ale migdały to król orzechów i ja preferuje takie masło, oczywiście domowej roboty. Przepis znajdziesz tutaj.

pieczone placki bananowe

Pytacie jak przyozdobić pieczone placki bananowe?

Gotowe placki przyozdabiamy wedle uznania, ja najbardziej lubię masłem i syropem klonowym (to obowiązkowo) do tego banany i orzechy. Ale może to być równie dobrze sam miód, jogurt naturalny, twarożek, truskawki, lody! Do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i voila ! śniadanie gotowe.

pieczone placki bananowe

Placki można też usmażyć- wystarczy wszystkie składniki zmiksować blenderem.

A tutaj znajdziesz przepis na domowe masło orzechowe.

pieczone placki bananowe
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 średnie banany (ok. 200g)
  • 3 nieduże jaja o temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki masła orzechowego (2 czubate łyżki)
  • kawałek masła-do posmarowania papieru
Sposób
  1. Piekarnik nagrzać do 190C.
  2. Banany zmiksować z masłem orzechowym i żółtkami .
  3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą składników.
  4. Rozgrzaną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który należy porządnie POSMAROWAĆ KAWAŁKIEM MASŁA. Inaczej placki się przykleją. Masę rozłożyć na 9 równych części na papierze.
  5. Piec ok.20 minut. Po 10 min. (albo jak będą ładnie zarumienione od spodu) placki przełożyć na drugą stronę. Po odwróceniu opadną, ale podniosą się podczas kolejnych 10 min. Placków nie piec za długo, bo wyjdą suche.
  6. Ułożyć w stosik, dodać banany,orzechy, polać syropem klonowym i gotowe!
Uwagi
Masło orzechowe można zrobić samemu, ze wszystkich orzechów: migdałów, nerkowców itp., a nawet z nasion np. z pestek słonecznika.

Placki można też usmażyć, po wcześniejszym zmiksowaniu wszystkich składników blenderem.


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):