pieczone placki z kukurydzą
bezglutenowe, dania główne, na słono, placki i kotleciki, przekąski, przepis, śniadania, wegańskie

pieczone placki z kukurydzą

4 komentarze

Czas na kukurydzę. Tak jak nie lubię tej z puszki, tak uwielbiam tę z kolby. Najczęściej jem ją po prostu z masłem i solą, czasem trochę poszaleje z dodatkami i dodam kolendry i limonki. A innym razem, szczególnie gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu (albo specjalnie ugotuję więcej) zrobię z niej placki ???? !

pieczone placki z kukurydzą

Takie placki z kukurydzą to super opcja na przekąskę lub obiad. Są syte za sprawą ziemniaków i sera, proste w przygotowaniu i pieką się w piekarniku, więc nie trzeba stać nad patelnią. Lubię je zarówno na ciepło, jak i na zimno, a  najlepiej smakują z sosem z fety z miętą w towarzystwie ogórków. Jest świeżo, lekko i pysznie!

pieczone placki z kukurydzą

pieczone placki z kukurydzą

pieczone placki z kukurydzą

Z przypraw dodałam trochę kminu rzymskiego i wędzonej papryki. Ale prawda jest taka, że jestem wielką fanką tych smaków i trochę ich nadużywam. Jednak w tym wypadku sprawdzają się bardzo dobrze, idealnie pasują do sera, kukurydzy, fety i mięty.

Myślę, że takie placki nadałyby się też jako wegeburgery!

pieczone placki z kukurydzą

pieczone placki z kukurydzą
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500g ziemniaków
  • 2 kolby kukurydzy (ok. 1,5 szklanki)
  • 1 jajko
  • szklanka startego sera (najlepiej cheddar) ok. 65 g
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki wędzonej papryki, ½ pieprzu cayenne*
  • sos: 1 jogurt naturalny (150g), 100g fety, garść mięty
  • ogórek do podania
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, poczekać, aż ostygną i ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
  2. Kukurydzę ugotować i przy pomocy ostrego noża odkroić nasiona.
  3. Ziemniaki wymieszać z kukurydzą, kminem i pieprzem, jajkiem i startym serem. Można trochę posolić (zależy od tego jak słone są ziemniaki). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Uformować placki i piec w 190C ok. 30-35 minut, aż będą lekko przypieczone. (Placki formuje przy pomocy łyżki do lodów, a następnie rozpłaszczam łyżką.)
  4. Przygotować sos: jogurt wymieszać z pokruszoną fetą i pokrojoną miętą.
  5. Podawać z sosem, pokrojonym ogórkiem. Opcjonalnie w bułce, tortilli lub picie. Z sałatką lub pieczonymi warzywami.
Uwagi
*Placki wychodzą lekko pikantne i pieprz cayenne można pominąć.

 

A tutaj znajdziesz inne placki i kotleciki:

[pt_view id=”c1db018y1t”]

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Łukasz Majchrowski

    Wyglądają cudownie! Bardzo podoba mi się ten przepis! 🙂

  2. zrobione, zjedzone, pyszne!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]