pierniczki orkiszowe, ciastka na święta, bez cukru, bez pszenicy, zdrowsze, pyszne

Pierniczki orkiszowe słodzone samym miodem

Ho ho ho! Mam nadzieję, że Mikołajki mieliście udane, buty były wypastowane, a w nich mnóstwo czekolady! Jest to piękna tradycja, ale trochę zastanawiające, że Mikołajowi tak się chce przychodzić 2,5 tygodnia przed Świętami, ale nie narzekam, bo czekolada zawsze mile widziana😀 Żeby podziękować i trochę się mu odwdzięczyć, przygotowałam dla niego pierniczki orkiszowe, które od razu nadają się do jedzenia, choć póki co są chrupiące i dość twarde, ale mam nadzieję, do świąt zmiękną i nabiorą charakteru.

pierniczki orkiszowe, ciastka na święta, bez cukru, bez pszenicy, zdrowsze, pyszne

Najważniejsze w takich przygotowaniach przedświątecznych jest zadbanie o odpowiednią atmosferę: dużo przyjemniej rozwałkowywać ciasto gdy ma się widok na choinkę, a z głośników dobiegają przyjemne dźwięki kolęd. Całe szczęście we Francji zupełnie normalne jest strojenie drzewka już na początku grudnia i mogę się nim trochę nacieszyć, bo dziewiętnastego grudnia jadę już do Polski!

przejdź prosto do przepisu

Pierniczki zrobiłam z mąki orkiszowej i bez cukru, ale nie dlatego, że mam obsesję, bo z przyjemnością zjem normalne pierogi czy uszka, słodki makowiec czy jeszcze słodszy sernik, ale z kilku innych powodów:

  • nie mam zwykłej mąki pszennej,
  • nie lubię za słodkich ciastek, plus jak mają być polukrowane, trochę cukru jeszcze dojdzie
  • znam sporo osób, które nie mają w domu cukru 😯 i może też będą miały ochotę je zrobić.

Ponieważ użyłam mąkę orkiszową białą (typu 650), pierniczki smakują co najmniej tak samo dobrze, jak te ze zwykłej, w końcu orkisz to mniej zmodyfikowany, pradawny kuzyn pszenicy. Plus zdrowszy i łatwiej strawny.

Część pierniczków trafiło na choinkę, część oblałam czekoladą, żeby móc się nimi cieszyć już dziś, a większość będzie sobie czekać w pudełeczkach, aż je udekoruję przed Świętami.

pierniczki orkiszowe, ciastka na święta, bez cukru, bez pszenicy, zdrowsze, pysznepierniczki orkiszowe, ciastka na święta, bez cukru, bez pszenicy, zdrowsze, pysznepierniczki orkiszowe, ciastka na święta, bez cukru, bez pszenicy, zdrowsze, pyszne

Uwaga: pierniki powinny zmięknąć w 2 tygodnie i z każdym dniem będą coraz lepsze. Gdyby nie chciały mięknąć, można postawić w wilgotnym pomieszczeniu lub zamknąć w puszce z przekrojonym jabłkiem. Dekorowanie lukrem lub czekoladą też trochę pomoże.

Pierniczki orkiszowe z miodem bez cukru
 
2-3 blachy ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 400 g mąki orkiszowej typ 650
  • 200 g miodu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (10~13g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczka cynamonu (lub wg uznania, zależy od stosowanej przyprawy piernikowej)
  • 1 duża łyżeczka kakao (do koloru)
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Suche składniki dobrze wymieszać lub przesiać.
  2. Rozpuścić masło. Dodać miód i dobrze wymieszać. Dodać jajko i zamieszać raz jeszcze.
  3. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub 1-2 dni.
  4. Rozwałkować na 3-5 milimetrów na blacie posypanym mąką, wycinać ulubione kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C 8-12 minut w zależności od grubości, aż będą zarumienione, a w domu będzie unosił się zapach piernika.
  5. Ostudzić, przełożyć do pudełek/puszek. W dzień lub parę dni przed planowanym jedzeniem udekorować lukrem lub czekoladą (np. mleczną).
Uwagi
Jeśli mają zawisnąć na choince, najlepiej zrobić dziurkę patyczkiem do szaszłyka zaraz po upieczeniu, choć jak stwardnieją tez da radę.
 

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

One Response

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):