placki bananowe z płatkami owsianymi- tylko 3 składniki

placki bananowe z płatkami owsianymi- tylko 3 składniki

Placki bananowe to taka zdrowsza wersja popularnych pancakes’ów amerykańskich, które zawładnęły moim sercem. Jem je naprawdę często, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu i potrzebne są tylko 3 składniki: banany, płatki owsiane i jajka.

Przejdź prosto do przepisu

placki bananowe z płatkami owsianymi przepis

Placki bananowe z płatkami owsianymi- zdrowo i pysznie!

Wcześniej pojawiły się pieczone placki bananowe z masłem orzechowym. Lubię je przede wszystkim dlatego, że nie muszę stać nad patelnią. Ale można je też zrobić na patelni, po wcześniejszym zmiksowaniu wszystkich składników, bez rozdzielania jajek. I zazwyczaj właśnie takie robię. A gdy się nie ma masła orzechowego z pomocą przychodzi owsianka, z której placki też wychodzą super! Po pierwsze dlatego, że banan i płatki owsiane są świetnym duetem, owsianka z bananem anybody??, po drugie dlatego, że końcowy produkt ma fajną, wilgotną konsystencję.

placki-bananowe

Chciałabym wytłumaczyć, dlaczego warto jeść płatki owsiane:

Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
  • najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
  • oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.

Do poczytania więcej tutaj, a tutaj porównanie wartości odżywczych mąki pszennej razowej z płatkami owsianymi.

A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?

W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.

placki bananowe z płatkami owsianymi przepis

Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki:

  • patelnia musi być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto,
  • ciasto nie może być za gęste,
  • ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa i tworzy równe koło,
  • odwrócić, zanim góra się zetnie,
  • nie przepiekać, bo opadną,
  • i najważniejsze: dużo ćwiczyć !

4.8 from 4 reviews
najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi
 
na 9 placków,
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka
  • ok. 2 dojrzałe banany (200g bez skóry)
  • trochę ponad ½ szklanki płatków owsianych (70g)
Sposób
  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ręcznym blenderem*, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na ok. 5-10 min., po czym miksować jeszcze chwilę.
  2. Smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej masłem po kilka minut z każdej stron. Placki odwrócić, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a dół będzie ładnie przypieczony.
  3. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. owocami i syropem klonowym.
Uwagi
**Jeśli miksujemy malakserem, najpierw zmiksować płatki owsiane, potem dodać mokre składniki.
Wartości odżywcze
Porcja: 1 placek Kalorii: 82 Tłuszcz: 3,1g Węglowodany: 10,5g Cukier: 2,7g Błonnik: 1,4g Białko: 4,6g


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

33 Odpowiedzi

  1. Placki mi się za każdym razem przypalały, a ogień był najmniejszy jaki mogłam ustawić. Może powinnam zacząć piec wcześniej, kiedy patelnia nie była już bardzo gorąca? Mimo to w smaku pyszne. 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      może to właśnie wina zbyt małego ognia, jak jest większy ogień, placki robią się dość szybko, szybciej wyrastają i lepiej wychodzą. Trzeba obrócić jak zaczną się robić bąbelki. Zobacz sobie filmik powyżej, fakt, jest to przepis na trochę inne placki, ale są bardzo podobne.

  2. Super przepis mój 8msc synek uwielbia 🙂

  3. świetny przepis, dziękuję placki wyszły idealne, w sam raz na rano do pracy:) Dodałam trochę soku z cytryny, szczyptę soli cynamon i imbir dla przełamania smaku bo miałam naprawde baaaardzo dojrzałe banany. Aż czarne, świetny sposób na wykorzystanie ich

    • Ania | zielonysrodek.pl

      bardzo się cieszę i dzięki za komentarz ! polecam też pancakes owsiane z bananem 🙂

  4. obok pancakes owsianych z bananem nasze ulubione placki. jeszcze raz dzięki za super przepisy ! 🙂

  5. A o to moje placuszki pieczone na drugi dzień, wszystko jest ok masa faktycznie troszke ciemnieje ale mi to nie przeszkadza, liczy się smak i zaspokojenie głodu do pierwsej przerwy w pracy 😀 serdecznie pozdrawiam

    • cieszę się, że smakowały! ciasto przez noc chyba zrobiło się trochę za gęste, dlatego następnym razem można dodać trochę jogurtu czy mleku, żeby się ładniej rozlały 😉 ale o 4:43 odczucia wizualne pewnie nie są najważniejsze:D bardzo dziękuję za komentarz! można spróbować też innych placków bananowych, link powyżej w tekście, wiem że dobrze znoszą noc w lodówce 🙂

      • Faktycznie było dość gęste, ale dodam że nie umiem gotować więc i tak nie liczyłam na takie cuda jak u Ciebie na stronie ;D

  6. Czy ciasto mogę zrobić wieczorem a piec je na drugi dzień rano??

    • myślę, że tak, ale nie probowałam. spróbuję w takim razie w ten weekend:) tylko pewnie troche ściemnieje, ale wystarczy dobrze zamieszać. opcjonalnie dodać trochę soku z cytryny. no i pewnie lepiej, żeby chwilę odstało- żeby nie było prosto z lodówki.

      • Ja spróbuje dzisiaj bo jest to dla mnie świetna alternatywa o 4;30 rano na szybkie śniadanie przed pracą 🙂 Dziękuje za przepis 🙂

  7. Zastanawia mnie, czy 3 jajka to odrobinę nie za dużo? 😉

    • ale dlaczego ?;) ja lubię jeść jajka (bo są zdrowe i pożywne), zatem w moich przepisach jest ich dość dużo. poza tym pomagają „skleić” ciasto, gdy nie ma mąki pszennej.

  8. co to ten malakser, blender? nie może być po prostu tradycyjny mikser? nie mam takich cudów w domu.

    • nada się cokolwiek, co zmieli płatki;) malakser to właśnie zwykły mikser z ostrzem w kształcie s. a blender ręczny to mikser, który trzymamy w ręku;) przykład a zdjęciu.

  9. Moje pytanie, co zrobić żeby ciasto nie robiło się ciemne? Banan szybko czernieje.

  10. Czy to ciasto może wyjść surowe?? Czy to kwestia może zbyt dużej ilości bananów?

  11. […] 1.najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi […]

  12. wyszły przepysznie! moje ulubione 😉 dziękuje!

  13. Najlepsze zdrowe placuszki jakie jadłam. Do tego super szybkie. Równie dobre zaraz po przygotowaniu, jak i odgrzane drugiego dnia. Dziękuję za super przepis, na stałe w chodzi do mojego śniadaniowego menu:)

  14. Płatki owsiane należy dodawać na sucho czy wcześniej namoczone?

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):