placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!
bezglutenowe, na słodko, placki i kotleciki, przepis, śniadania, wegetariańskie

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

19 komentarzy

Idzie weekend, a wraz z nim pytanie: co by tu zjeść na śniadanie? Rym zamierzony nie był, ale już nie będę poprawiać, skupię się za to na odpowiedzi : placuszki migdałowe oczywiście! Jak ktoś tu czasem zagląda, wie, że jestem ogromną fanką wszelkich placków. Zazwyczaj robię je z bananem i płatkami owsianymi np. takie albo takie, ale żeby nie było nudno, nadszedł czas na małą odmianę!

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

Składniki podstawowe to: jajka, jogurt naturalny, patki owsiane i migdały! Dodatkowo jest trochę sody i soku z cytryny.

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

Ale najważniejszym składnikiem są oczywiście migdały. A dlaczego? Już mówię:

  • Są pyszne.
  • Idealnie zastępują mąkę w ciastach, muffinach i plackach!
  • Są super zdrowe! Zawierają dużo dobrego tłuszczu, białka, błonnika. Witaminy, minerały.
  • Obniżają ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu, koją nerwy….

Więcej o prozdrowotnych właściwościach migdałów możesz poczytać tutaj.

Oczywiście jest też stosunkowo dużo jajek, ale mam nadzieję, że stwierdzenie: jajka są prawdopodobnie najzdrowszym pokarmem na świecie, jest dla wszystkich oczywiste! Jeśli nie, proszę poczytać tutaj.

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe! placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki:

    • patelnia musi być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto,
    • ciasto nie może być za gęste,
    • ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa na kształt koła,
    • odwrócić, zanim góra się zetnie,
    • nie przepiekać, bo opadną,
  • i najważniejsze: dużo ćwiczyć !

na 1 porcję:

30g płatków

30 g migdałów (można je najpierw uprażyć)

1 jajko

pół małego jogurtu (75g)

1/4 łyzeczki sody

.Wszystkie składniki dokładnie zblendować, odstawić na 10 minut, zblendować jeszcze raz. Piec na rozgrzanej patelni, po ok. 1 minuty z każdej strony, odwrócić jak na powierzchni pojawią się bąbelki, zanim zetnie się góra.

Podawać z masłem, syropem klonowym i owocami, albo wg uznania.

Tutaj znajdziesz moje przepisy na placki bananowe:

(kliknij w link poniżej)

najprostsze placki bananowe | pancakes owsiane z bananem | pieczone placki bananowe z masłem orzechowym

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

19 komentarzy

  1. Zrobiłam z migdałów, które zostały po robieniu mleka. Dzieciom smakowały 🙂

  2. Robilam placuszki wczoraj, zgodnie z przepisem moczylam przez noc ale nie dodalam sody. Wyszly przepyszne!!! Nie wierzylam ze moj mikser da rade zrobic fajna mase z calych migdalow ale udaly sie idealnie ???? super przepis. Polecam

  3. Witam! Czy mozna użyć mąki migdalowej?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      tak! ale pewnie mąka z blanszowanych, to można część zastąpić płatkami owsianymi: w uwagach znajdziesz proporcje:)

  4. Agnieszka

    Zastanawiam sie nad zastosowaniem mleka kokosowego zamiast jogurtu, czy próbowałaś może ?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      tego konkretnie przepisu nie, ale powinno być ok, pod warunkiem, że ciasto nie będzie za rzadkie. więc może na początek dałaby troch mniej niż 100ml. tylko nie zapomnieć o cytrynie, jeśli używana jest soda!

  5. Pingback: Przegląd Tygodnia #18 - Rabarbarowo

  6. Moje Bistro

    Genialne, bo bez mąki. Udaję chojraka z ciastami, ale serio, takie śniadanie dużo bardzie satysfakcjonuje.

  7. Migdały w całości czy płatki?

  8. Uwielbiam! Placuszki kocham całym sercem <3 A takie migdałowe to już w ogóle mogłabym jeść bez opamiętania 😉

  9. Paulina Urbańczyk

    Placuszki idealne ! Wszystkie tej samej wielkości, o tym samym kształcie. Mi nigdy nie wychodzą takie piękne 🙁

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ciasto nakładam łyżką do lodów;) zawsze ta sama ilosc i nalane w jednym punkcie równo się rozlewa w każdym kierunku. ale łyżką też da radę, tylko trzeba je robić często i dużo ćwiczyć ! powodzenia 😉

  10. Jak ona gotuje

    To coś dla mnie – uwielbiam migdały!

  11. kasia koczwara

    Placuszki wszelakie kochamy bardzo!
    I podoba mi się zastępstwo maki – trzeba będzie wypróbować!
    🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]