potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą

potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą

Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie przesłałabym wam jej trochę z Nicei, bo choć pogoda nie jest taka, jaka w maju być powinna i tak jest dużo ładniej niż w Polsce, a ponieważ nie wiem jak, dzielę się przepisem na danie, które trochę was rozgrzeje i dodatkowo zrobi się samo. Chodzi o potrawkę wiosenną, która nie wygląda może zbyt zachęcająco, ale była naprawdę smaczna i wyjątkowo syta!

przejdź prosto do przepisu

W sumie można powiedzieć, że jest to gęsta zupa. Ale tak naprawdę nie jest to istotne, ważne jest, że idealnie sprawdzi się, gdy macie pod ręką szparagi, a za oknem śnieżyca 🙂 Dodać młodych ziemniaków (w końcu udało mi się je tu kupić hura hura), soczewicy i bobu i voila. Na koniec dodałam jeszcze trochę śmietany i dużo koperku.

Uwaga a propos gotowania soczewicy

  • Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 10-15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Jeśli ją używamy, najlepiej dodać ją po ziemniakach.
  • Soczewica brązowa gotuje się najdłużej i warto ją wcześniej moczyć co najmniej 3 godziny. Warto ją też wstępnie podgotować.
  • Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania to ok. 20-30 minut.

Tutaj przeczytasz dokładniejszą instrukcję jak gotować soczewicę. 

potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200 g młodego bobu*
  • 200g marchewki
  • 300g młodych ziemniaków
  • 250g szparagów (zielonych)
  • ½ szklanki soczewicy zielonej (uwagi powyżej przepisu)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • kilka łyżek śmietanki 30% (roślinnej, jak danie ma być wegańskie)
  • sól do smaku
  • 800ml wody na pół z bulionem
Sposób
  1. W garnku podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone marchewki i tymianek i smażyć jeszcze chwilę.
  2. Dodać soczewicę, płyn i gotować na średnim ogniu, ok. 25-30 min, aż soczewica zacznie mięknąć. Po kilku minutach dodać obrane lub oskrobane i pokrojone ziemniaki. Gdyby za bardzo bulgotało, zmniejszyć ogień.
  3. Gdy warzywa i soczewica zmiękną, dodać bób, po 2 minutach pokrojone łodygi szparagów, po kolejnej główki szparagów. Doprawić solą, dodać śmietany (bo kolor nie jest zachęcający bez) i z garść posiekanego koperku.
Uwagi
*Jeśli nie chcesz jeść błonek bobu, albo bób nie jest już super młody, można go ugotować osobno i obrać, lub zastąpić groszkiem.

Nie masz bobu i szparagów? Możesz przygotować bardzo podobną potrawkę, o taką:

potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem.

 


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 Odpowiedzi

  1. W tej miseczce jest wszystko, co uwielbiam! Aż zatęskniłam za bobem. I za wiosną, bo u mnie za oknem szaro i zimno.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):