potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem
bezglutenowe, dania główne, jednogarnkowe, na słono, przepis, wegańskie, wegetariańskie

potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem

5 komentarzy

Coraz bardziej lubię proste dania, a jeszcze bardziej takie, które starczają na więcej niż jeden dzień. Kiedyś nie do pomyślenia było, żebym zjadła ten sam obiad dwa razy z rzędu! Czasem się zdarzało, ale nie byłam wtedy szczęśliwa. Dziś zupełnie nie mam z tym problemu i niektóre dania nawet wolę kolejnego dnia. Jednym z takich jest potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem.

przejdź prosto do przepisu

potrawka-z-soczewicy01

W garnku znalazły się składniki, które mam pod ręką praktycznie zawsze: marchewki i ziemniaki, szpinak, mrożony groszek i oczywiście soczewica. Zatem jest to świetne rozwiązanie, gdy nie chce się wychodzić po zakupy, są pozamykane wszystkie sklepy albo tak pada (śnieg lub deszcz), że się zwyczajnie nie da.

potrawka-z-soczewicy02

Potrawka jest słodkawa dzięki marchewce i groszkowi, kremowa, delikatna i oczywiście pożywna za sprawą ziemniaków i soczewicy. Dodatkowo ta ostatnia ma właściwości rozgrzewające, jest bogata w błonnik, białko, żelazo, potas, kwas foliowy oraz inne witaminy i minerały, zatem dostarczy nam energii do działania, tak potrzebnej, gdy za oknem szaleje zima.

Tutaj (po polsku) i tutaj (po angielsku) więcej informacji na temat soczewicy.

potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem.

Uwaga a propos gotowania soczewicy

  • Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 10-15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Jeśli ją używamy, najlepiej dodać ją po ziemniakach.
  • Soczewica brązowa gotuje się najdłużej i warto ją wcześniej moczyć co najmniej 3 godziny.
  • Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania to ok. 20-30 minut.

Tutaj przeczytasz dokładniejszą instrukcję jak gotować soczewicę. 

potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem
 
na 4 średnie porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • ½ szklanki zielonej soczewicy*
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 szklanka groszku
  • 2 garści szpinaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,4 l bulionu + 0,4 l wody (lub 0,8 litra wody i kostka rosołowa)
  • ¼-1/2 szklanki śmietanki (roślinnej, jak ma być wersja wegańska)
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia (np. masło)
  • pietruszka do podania
Przygotowanie
  1. Cebulę oraz marchewki obrać i pokroić w kostkę. Smażyć kilka minut, dodać tymianek, pół łyżeczki soli, soczewicę oraz płyn i gotować na średnim ogniu.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Wszystko gotować, aż ziemniaki i soczewica będą prawie miękkie. Dodać groszek, ew. więcej wody i po kilku minutach dorzucić szpinak. Dosolić do smaku i dodać śmietanę. Podawać z pietruszką.
Uwagi
*Uwaga a propos soczewicy powyżej.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. ErnestTip

    Много полезной информации о ремонте [url=http://montazhnik02.ru]montazhnik02.ru[/url]

  2. Virtual Private Servers

    Gdy wracam zmeczona do domu, jedna z rzeczy, o ktorej marze jest miska goracej potrawki, najlepiej zrobionej z soczewicy. Przyznam sie, ze jestem uzalezniona od tego straczka i co rusz wymyslam nowe dania z nim w roli glownej.

  3. Masz racje, wszystkie składniki znalazłam w kuchni i już potrawka bulgoce na piecu
    trafiłaś w najlepszym momencie, kiedy zastanawiałam sie co zrobić z zieloną soczewicą

    Patrząc na ogrom blogów kulinarnych, muszę Ci powiedzieć ,że z twoich przepisów korzystam najczęściej, curry z mango czy curry z dynią to faworyci, obok krewetek z kalafiorem;)

    atuty –
    nie dodajesz postów zbyt często, nie czuję przesytu
    twoje potrawy są proste i bez wyszukanych składników
    i idealnie trafiają w mój smak

    ale skoro tu nasz tak szczodrze obdzielasz smakami to i ja podrzucę tobie- carbonada de flammande
    ja korzystam z przepisu z bloga Belgia od Kuchni ,a zamiast frytek serwuje frytki z batata
    powinno ci smakować

    • Ania | zielonysrodek.pl

      wielkie dzięki za miłe słowa:D i za inspirację! i chyba faktycznie mamy podobne preferencje smakowe, bo frytki z batata wprost uwielbiam <3

  4. Lady Laura.

    Pysznie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]