risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

Uwielbiam risotto. Kocham. Ubóstwiam. Mogłoby zabraknąć słów do opisania tego, co czuje do tego kremowego ryżu. Z dużą ilością parmezanu. Parmezan też uwielbiam, jak wszystko zresztą, co pyszne. Risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą? Chyba spełnia wymogi. Po pierwsze risotto, po drugie parmezan. Po trzecie bób i mięta.

Przejdź prosto do przepisu

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

A jak świętowaliście najdłuższy dzień roku? Ja przegapiłam i troszeczkę mi smutno. Ale za to mamy już oficjalnie (astronomiczne) lato, a jutro odbędzie się tu (w Nicei) kolejny mecz, tym razem Szwecja Belgia. Ale coś mi się wydaję, że ciężko będzie pobić atmosferę stworzoną przez polskich i północno irlandzkich kibiców! Zabawa była pierwsza klasa, a przyśpiewki irlandzkie wciąż mi chodzą po głowie.

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą.

Ale wracając do risotto z bobem. Jest kremowe, miętowo-cytrynowe, ze stosunkowo dużą ilością warzyw, stąd wygląda trochę jak makaron z cukinii z ryżem!

Bardzo mi smakowało zarówno zaraz po zrobieniu, jak i drugiego dnia, już bardziej miękkie.

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

Takie risotto idealnie pasuje do ryby, np. dorsza na maśle czy łososia z chrupiącą skórką. Ale nada się też jako samodzielne danie.

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki ryżu (do risotto) ok. 160 g
  • 1,5 szklanki bobu
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 500 ml delikatnego bulionu*
  • ½ szklanki śmietanki (słodkiej)
  • ⅓ szklanki wina białęgo, wytrawnego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • duża garść startego parmezanu + więcej do podania
  • po garści mięty i bazylii + więcej do podania
  • po łyżce oliwy i masła
Sposób
  1. Bób opłukać i wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i gotować kilka minut, aż będzie al dente. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i obrać.
  2. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
  3. Cukinie opłukać i przy pomocy obieraczki zrobić z niej wstążki (środek cukinii z pestkami pominęłam i zjadłam od razu na surowo). Ewentualnie pokroić na cienkie plasterki.
  4. Bulion podgrzać i trzymać na małym ogniu.
  5. Rozgrzać głęboką patelnię/garnek, dodać łyżkę oliwy i łyżkę masła i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż, zwiększyć ogień i często mieszając lekko go uprażyć. Dodać wino, skórkę z cytryny i zmniejszyć ogień do średniego. Mieszać dość często, a gdy wino wyparuje/wchłonie się dodać chochlę płynu. Ciągle mieszając, dodawać kolejne chochle po wyparowaniu poprzedniej*.
  6. Po zużyciu większości płynu dodać cukinię. A gdy ryż będzie prawię gotowy: obrany bób, posiekaną miętę i bazylię, śmietanę i gotować kilka kolejnych minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dosolić do smaku. Gdy ryż uzyska odpowiadającą nam konsystencję, zdjąć z ognia i dodać parmezanu.
  7. Podawać posypane posiekanymi ziołami i parmezanem. Smacznego !
Uwagi
*Gdyby płynu było za mało, dodać przegotowanej, gorącej wody.


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 Odpowiedzi

  1. Moje Bistro

    Bardzo smakowite danie. Ja risotto uwielbiam 🙂 Też ostatnio robiłam z bobem, fajne połączenie 🙂

  2. Podzielam Twój entuzjazm i miłość do risotto. Można je jeść bez końca. Bardzo spodobała mi się Twoja wersja. Łączy w sobie wszystkie moje ulubione smaki. Bób to taka moja druga miłość 😀 z pewnością więc przepis wypróbuję i to jak najszybciej 😉

  3. Twoje risotto jest obłędne! Połączenie takich składników gwarantuje sukces 😀
    Ja również przegapiłam ten dzień właśnie mi uświadomiłaś 😀

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):