rolada dyniowa z kremowym nadzieniem

rolada dyniowa z kremowym nadzieniem

Rolada dyniowa kusiła mnie od wielu lat, a że ostatnio zaczęła się coraz częściej pojawiać w internecie z okazji zbliżającego się w USA Święta Dziękczynienia, postanowiłam spełnić swoje marzenie kulinarne;) Każdy (serio) jeden przepis, który znalazłam, był dokładnie taki sam. Na przykład tutaj i okazało się, że pochodzi on z puszki puree dyniowego. Postanowiłam go przetestować, wprowadzając tylko kilka małych modyfikacji. Przecież raz mogę zrobić ciasto, które nie zawiera płatków owsianych, kasz jaglanych czy migdałów. Niemniej następnym razem zastąpię część mąki jakimiś orzechami.

Przejdź prosto do przepisu

rolada dyniowa-003

DSC_5038

A co zmieniłam?
Cukru jak na moje oko było bardzo dużo, a przecież dynia jest już słodka, no i nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami. Ilość zmniejszyłam więc o połowę (ponad) i zastąpiłam trzcinowym.
Zmieniłam trochę przyprawy: dodałam dużo świeżego imbiru i skórki z pomarańczy, bo dynia + pomarańcza = ❤️.
No i ponieważ nawet nie miałam białej mąki pszennej, użyłam mąkę orkiszową (typ. 700).

Najbardziej mnie zastanawiało, czy nie lepiej by było, gdyby białka ubić osobno, ale odeszłam od pomysłu, ponieważ chciałam, żeby był to jak najprostszy przepis . Ale myślę, że jest to do sprawdzenia.

DSC_5070

Zmieniłam też nadzienie. Typowo daje się krem maślany z serkiem i z duża ilością cukru (serio ile cukru można dodać do jednego ciasta?), a ja wykorzystałam mascarpone i ricottę. Posłodziłam syropem klonowym, ale równie dobrze mógłby to być miód.

Efekt końcowy był bardzo zadowalający: pyszna, słodka rolada dyniowa, która do tego ładnie się prezentuje (a takie ciasta lubimy przecież najbardziej).
Jedynym „mankamentem” tego przepisu jest fakt, że trzeba czekać dwa razy: raz żeby ciasto ostygło, a potem żeby rolada stężała po zawinięciu. Ale da się przeżyć.

Jak zrobię wersję „odchudzoną” tutaj pojawi sie update.

DSC_5109

Rolada dyniowa z kremowym nadzieniem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ⅔ szklanki dyni (ok. 200g)
  • 3 duże jajka (ok. 210g)
  • 90g cukru
  • 100g mąki (ja użyłam orkiszową typ 700)
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • niecała łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • krem:
  • 250g ricotty, 250g mascarpone, 3 łyżki syropu klonowego lub miodu (lub do smaku)
  • potrzebny będzie: ręcznik posypany cukrem pudrem, papier do pieczenia, masło do posmarowania papieru
Przygotowanie
  1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać dynię, przyprawy i dobrze wymieszać.
  2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sól. Zamieszać. Dodać jajka z dynią i delikatnie połączyć, aż do uzyskania jednolitej masy (konsystencja będzie zbliżona do kwaśnej śmietany 12%).
  3. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (posmarowanym masłem lub innym tłuszczem), tak by powstał prostokąt o wymiarach ok. 28x34cm.
  4. Piec w 180C ok 13-15 min., aż ciasto będzie sprężyste. Wyciągnąć z piekarnika i ciasto odwrócić na ręcznik posypany cukrem pudrem. Oderwać papier i zawinąć ciasto razem z ręcznikiem (rolada z ręcznika i ciasta). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę: mascarpone, ricottę i syrop klonowy ubić na gładką masę.
  6. Ostudzone ciasto rozwinąć (pod spód najlepiej położyć kawałek papieru), pokryć masą (może być jej odrobinę za dużo - resztę zjeść od razu) i zawinąć zaczynając od węższego brzegu. Przełożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Najłatwiej kroić przy pomocy nitki. Nitkę zawinąć dookoła ciasta i ściskać, aż nitka przejdzie przez całe ciasto.
  8. Ciasto jest najlepsze po nocy w lodówce.

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 Odpowiedzi

  1. Jejku! Przecież ona jest idealna. Jak pięknie zrolowana <3

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):