rolada piernikowa z gruszką i czekoladą

rolada piernikowa z gruszką i czekoladą

Chciałam upiec tradycyjny piernik, ale było już za późno. Z kolei od dawna marzyła mi się czekoladowa rolada z gruszką i pomyślałam, że najlepiej będzie jeśli te dwa pomysły połączę w jeden. I tak oto powstała rolada piernikowa, która podbiła moje serce.

przejdź prosto do przepisu

rolada-piernikowa-gruszka01rolada-piernikowa-z-gruszka-i-czekolada

Przygotowanie jej jest dość pracochłonne. Nie wystarczy zamieszać i wstawić do piekarnika. Ale uwierzcie mi: warto! Piernikowy biszkopt, czekoladowy krem z mascarpone i karmelizowane gruszki. Idealne na święta i nie tylko. Rozpływa się w ustach i bardzo ciężko jest poprzestać na jednym kawałku.

rolada-piernikowa-gruszka06rolada-piernikowa-gruszka07rolada-piernikowa-z-gruszka-i-czekolada-001

Całe szczęście ciasto jest w miarę zdrowe: zawiera jaja, orzechy, cukru jest stosunkowo mało, a mąki wcale. I dużo czekolady, a jak już nieraz pisałam, czekolada to samo zdrowie (dowód tutaj). Więc jak dla mnie jest to ciasto idealne! 😍

rolada piernikowa z gruszką i czekoladą bez mąki i z małą ilością cukru. bezglutenowarolada-piernikowa-gruszka12

rolada piernikowa z gruszką i czekoladą
 
potrzebny będzie ręcznik kuchanny posypany cukrem pudrem i papier do pieczenia wysmarowany masłem
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 nieduże jaja (230 g), w temp. pokojowej
  • 50-70 g cukru
  • 1 duża łyżka kakao (ok. 10 g)
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 25 g)
  • 2 duże łyżki mielonych migdałów (40 g)
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 twarde gruszki, 2 łyżki cukru
  • krem:opakowanie mascarpone (250 g), 100 g gorzkiej czekolady
  • polewa: 80 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietanki
Przygotowanie
  1. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać ze sobą sypkie składniki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z żółtkami. Stopniowo dodawać suche składniki. Delikatnie zamieszać, aż powstanie jednolita masa.
  2. Wyłożyć na papierze do pieczenia wysmarowanym masłem! (prostokąt o wymiarach ok. 26x30 cm). Piec w 190 st. C ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, gdy trochę ostygnie przełożyć na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem i zawinąć(zaczynając od szerszego brzegu) razem z ręcznikiem. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Gruszki obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę wody. Gdy cukier się rozpuści, dodać gruszki i dusić, aż zmiękną. Można przykryć pokrywką i ew. podlać wodą, gdyby gruszki robiły się za suche.
  4. Masa: czekoladę rozpuścić i stopniowo wymieszać z mascarpone. Posmarować ostygnięte ciasto. Na górze ułożyć gruszki. Zawinąć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, albo aż masa stężeje.
  5. Przygotować polewę: śmietanę dobrze podgrzać i zalać nią czekoladę. Po rozpuszczeniu dokładnie zamieszać, aż powstanie gładka i jednolita, błyszcząca masa. Polać nią ciasto.
  6. Przed podaniem najlepiej wyciągnąć z lodówki co najmniej godzinę wcześniej. Albo trzymać ją poza lodówką, jeśli w pomieszczeniu nie jest za ciepło. Gdyby rolada zaczęła za bardzo mięknąć, schować na trochę do lodówki.
 

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jedna odpowiedz

  1. to oficjalnie przybyło mi pracy na święta! 😀

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):