sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Jaki jest idealny sernik na zimno?

Kremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji (przynajmniej według mnie). Musi imitować ten pieczony. Nie przepadam za sernikami, które są jak galaretka i zbite. A jaki jest ten dzisiejszy, skoro w składzie ma białą czekoladę i mascarpone? Trochę jak połączenie sernika amerykańskiego z musem z białej czekolady. Mi odpowiada 🙂

Przejdź prosto do przepisu

sernik na zimno_2

Biała czekolada nadaje sernikowi delikatnego smaku, ale również zapewnia kremową konsystencję. Pomaga przy stężaniu, dlatego żelatyny jest tak mało. Jest też słodka, stąd nie musiałam dosładzać.

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Masa dość szybko zgęstniała i ciężko mi było wyrównać powierzchnię. Dlatego zrobiłam to dopiero po ostygnięciu gorącym nożem, a wgłębienie, które powstało przez przyadek, zakryłam malinami!

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Sernik na zimno najlepiej kroić ciepłym nożem, dzięki temu będzie gładki i błyszczący. Ja tymczasem idę zjeść kolejny kawałek! Jem go dziś na śniadanie 😉

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Uwaga a propos białej czekolady: czekolada powinna mieć jak najmniej cukru i jak najwięcej masła kakaowego, które powinno być co najmniej na drugim miejscy w składnikach (zazwyczaj pierwszy jest cukier…) optymalnie > 30%. Niestety na opakowaniu rzadko kiedy jest to napisane, ale można sprawdzić zawartość tłuszczu w zestawienie wartości odżywczych. Co najmniej 35% powinno być OK. Im mniej masła, tym więcej mleka w proszku (przez to czekolada jest mączna) lub innych dodatków (np. tłuszcz palmowy…). Moja ulubiona ogólnie dostępna to Lindt, która akurat we Francji jest stosunkowo tania.

5.0 from 2 reviews
sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone
 
blaszka 20 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • spód orzechowy: 180 g orzechów (np. 70 g migdałów, 110 włoskich), 50 g masła, duża łyżka cukru, 2 szczypty soli
  • lub spód z ciasteczek: 180 g ciasteczek digestive, 70 g masła, łyżka cukru
  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady*
  • 4 listki żelatyny po 2 g (lub 2 zaokrąglone łyżeczki żelatyny 10 g)
  • 50 ml wody
  • owoce (maliny, truskawki, jagody...)
Przygotowanie
  1. Spód: orzechy lub ciastka zmielić z cukrem i ew. solą. Dodać rozpuszczone masło i wyłożyć mieszanką blachę (spód można wyłożyć papierem do pieczenia, w kształcie koła o średnicy mniejszej niż blacha). Dobrze docisnąć. Piec w 180C przez ok. 12 minut. Dobrze ostudzić. Można na chwilę włożyć do zamrażalnika. Przyśpieszy to stężanie.
  2. Masa: mascarpone najpierw ubijać samo, następnie dodać śmietanę i ubić na sztywną pianę.
  3. Listki żelatyny zalać zimną wodą, po 10 minutach odcisnąć i zalać 50 ml gorącej wody. Lekko ostudzić. W przypadku żelatyny w proszku: żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. po 5 minutach dolać 2-3 łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody i mieszać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
  4. Czekoladę delikatnie rozpuścić w kąpieli wodnej, trochę ostudzić i wymieszać z ricottą. Do ricotty dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i połączyć z mascarpone i śmietaną.
  5. Masę rozłożyć na ostudzonym spodzie. Można na dnie lub dwu centymetrowej warstwie masy ułożyć owoce (np. maliny). Blachą delikatnie uderzyć o blat kilka razy, w celu zagęszczenia masy. Włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
  6. Po ostudzeniu ciasto można wygładzić gorącym nożem. Udekorować owocami lub podawać z sosem owocowym.
Uwagi
Na zdjęciu spód orzechowy.
*Można zwiększyć ilość czekolady o 100 g, sernik będzie słodszy i bardziej czekoladowy.
Można podwoić ilość żelatyny, jak sernik ma być bardziej zbity.
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

25 Responses

  1. Aneta

    Czy oprócz śmietany reszta składników ma być w temperaturze pokojowej czy schłodzona ?

      • Aneta

        To mieszając żelatynę i roztopioną czekoladę w resztę zimnych składników ryzykujemy ze się zetną i będą grudki? Jak temu zapobiec ?

        • Ania | zielonysrodek.pl

          jeśli działamy w miarę szybko, a czekolada nie jest za zimna, nie powinno być problemu. ważna uwaga! delikatnie rozpuścić czekoladę, która musi być dobrej jakości. ja używam lindt.

  2. Katarzyna

    Pierwszy wyszedł grudkowaty bo zbyt mocno schodziłam czekoladę ale drugi już był świetny ! Nawet nie zdążyłam niczego dodać na wierzch czy wygładzić bo pożarli 🤣👍

    • Ania | zielonysrodek.pl

      super 😀 polecam też wersję z gorzką czekoladą! pomysł czytelniczki, sama muszę spróbować. dzięki i pozdrawiam!

  3. Joanna

    Witam.
    Chcialam zapytac czy smietane ubic najpierw i pozniej dodac do serka czy po prostu wlac ja do mascarpone i ubijac razem?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ubić razem z mascarpone, mascarpone można najpierw trochę ubić samo, coby się gródki nie zrobiły.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki Marti! całą przyjemność po mojej stronie 😉

  4. Ania

    Juz nie moge się doczekać, aż go zrobię! Czy owoce mogą być zmrożone?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      tak, ja właśnie takie użyłam! smacznego 🙂

  5. Natalia

    Wygladal wysmienicie na zdjeciu wiec i ja zrobilam. Zmienilam tylko spod bo nie moge orzechow (karmie) na biszkopty a maliny na borowki…jest przepyszny! Najlepszy! Hasztag zrobiony na insta! Pozdr i dziekuje

  6. Ewa

    Witam serdecznie,
    Czy zamiast spodu z ciasteczek mozna zrobic brownie? Dziekuje, pozdrawiam:-)

  7. Natka

    Zrobiłam! Wyszło przepysznie! Jednak jak dla mnie zbyt słodkie,następnym razem dam jedna czekoladę 😉 Przepis zagości u Nas w domu na dobre! :*

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki Natka i bardzo mnie to cieszy! jeśli wyszło zbyt słodkie, może trzeba się rozejrzeć za mniej słodką białą czekoladą? mają bardzo różne zawartości cukru (co można sprawdzić na zestawieniu składników odżywczych), choć z zasady niestety są dość słodkie. Jeśli zmniejszysz ilość czekolady, dodałabym trochę więcej żelatyny.

  8. Świat Wypieków

    Wygląda perfekcyjnie. Właśnie takie serniki lubię. No i ta biała czekolada z mascarpone – dla mnie rewelacja 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):