sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Jaki jest idealny sernik na zimno?

Kremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji (przynajmniej według mnie). Musi imitować ten pieczony. Nie przepadam za sernikami, które są jak galaretka i zbite. A jaki jest ten dzisiejszy, skoro w składzie ma białą czekoladę i mascarpone? Trochę jak połączenie sernika amerykańskiego z musem z białej czekolady. Mi odpowiada 🙂

Przejdź prosto do przepisu

sernik na zimno_2

Biała czekolada nadaje sernikowi delikatnego smaku, ale również zapewnia kremową konsystencję. Pomaga przy stężaniu, dlatego żelatyny jest tak mało. Jest też słodka, stąd nie musiałam dosładzać.

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Masa dość szybko zgęstniała i ciężko mi było wyrównać powierzchnię. Dlatego zrobiłam to dopiero po ostygnięciu gorącym nożem, a wgłębienie, które powstało przez przyadek, zakryłam malinami!

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Sernik na zimno najlepiej kroić ciepłym nożem, dzięki temu będzie gładki i błyszczący. Ja tymczasem idę zjeść kolejny kawałek! Jem go dziś na śniadanie 😉

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Uwaga a propos białej czekolady: czekolada powinna mieć jak najmniej cukru i jak najwięcej masła kakaowego, które powinno być co najmniej na drugim miejscy w składnikach (zazwyczaj pierwszy jest cukier…) optymalnie > 30%. Niestety na opakowaniu rzadko kiedy jest to napisane, ale można sprawdzić zawartość tłuszczu w zestawienie wartości odżywczych. Co najmniej 35% powinno być OK. Im mniej masła, tym więcej mleka w proszku (przez to czekolada jest mączna) lub innych dodatków (np. tłuszcz palmowy…). Moja ulubiona ogólnie dostępna to Lindt, która akurat we Francji jest stosunkowo tania.

5.0 from 1 reviews
sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone
 
blaszka 20 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • spód orzechowy: 180 g orzechów (np. 70 g migdałów, 110 włoskich), 50 g masła, duża łyżka cukru, 2 szczypty soli
  • lub spód z ciasteczek: 180 g ciasteczek digestive, 70 g masła, łyżka cukru
  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady*
  • 4 listki żelatyny po 2 g (lub 2 zaokrąglone łyżeczki żelatyny 10 g)
  • 50 ml wody
  • owoce (maliny, truskawki, jagody...)
Przygotowanie
  1. Spód: orzechy lub ciastka zmielić z cukrem i ew. solą. Dodać rozpuszczone masło i wyłożyć mieszanką blachę (spód można wyłożyć papierem do pieczenia, w kształcie koła o średnicy mniejszej niż blacha). Dobrze docisnąć. Piec w 180C przez ok. 12 minut. Dobrze ostudzić. Można na chwilę włożyć do zamrażalnika. Przyśpieszy to stężanie.
  2. Masa: mascarpone najpierw ubijać samo, następnie dodać śmietanę i ubić na sztywną pianę.
  3. Listki żelatyny zalać zimną wodą, po 10 minutach odcisnąć i zalać 50 ml gorącej wody. Lekko ostudzić. W przypadku żelatyny w proszku: żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. po 5 minutach dolać 2-3 łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody i mieszać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i wymieszać z ricottą. Do ricotty dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i połączyć z mascarpone i śmietaną.
  5. Masę rozłożyć na ostudzonym spodzie. Można na dnie lub dwu centymetrowej warstwie masy ułożyć owoce (np. maliny). Blachą delikatnie uderzyć o blat kilka razy, w celu zagęszczenia masy. Włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
  6. Po ostudzeniu ciasto można wygładzić gorącym nożem. Udekorować owocami lub podawać z sosem owocowym.
Uwagi
Na zdjęciu spód orzechowy.
*Można zwiększyć ilość czekolady o 100 g, sernik będzie słodszy i bardziej czekoladowy.
Można podwoić ilość żelatyny, jak sernik ma być bardziej zbity.
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

19 Odpowiedzi

  1. Witam.
    Chcialam zapytac czy smietane ubic najpierw i pozniej dodac do serka czy po prostu wlac ja do mascarpone i ubijac razem?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ubić razem z mascarpone, mascarpone można najpierw trochę ubić samo, coby się gródki nie zrobiły.

  2. Czy śmietanka musi być schłodzona ?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      hm. lepiej schłodzić, bo ciepła może się zwarzyć. ale tu też zimne (zakładam) macarpone, więc jak moe będzie zupełnie zomna powinno być ok;)

  3. uwielbiam ten sernik! dzięki za super przepisy 😀

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki Marti! całą przyjemność po mojej stronie 😉

  4. Juz nie moge się doczekać, aż go zrobię! Czy owoce mogą być zmrożone?

  5. Wygladal wysmienicie na zdjeciu wiec i ja zrobilam. Zmienilam tylko spod bo nie moge orzechow (karmie) na biszkopty a maliny na borowki…jest przepyszny! Najlepszy! Hasztag zrobiony na insta! Pozdr i dziekuje

  6. Witam serdecznie,
    Czy zamiast spodu z ciasteczek mozna zrobic brownie? Dziekuje, pozdrawiam:-)

  7. Zrobiłam! Wyszło przepysznie! Jednak jak dla mnie zbyt słodkie,następnym razem dam jedna czekoladę 😉 Przepis zagości u Nas w domu na dobre! :*

    • dzięki Natka i bardzo mnie to cieszy! jeśli wyszło zbyt słodkie, może trzeba się rozejrzeć za mniej słodką białą czekoladą? mają bardzo różne zawartości cukru (co można sprawdzić na zestawieniu składników odżywczych), choć z zasady niestety są dość słodkie. Jeśli zmniejszysz ilość czekolady, dodałabym trochę więcej żelatyny.

  8. Kraina Sosny

    Wygląda idealnie 😀

  9. Wygląda obłędnie! W tym tygodniu robię. Ciekawe z tym masłem kakaowym w białej czekoladzie, nigdy nie zwracałam na to uwagi.

  10. Świat Wypieków

    Wygląda perfekcyjnie. Właśnie takie serniki lubię. No i ta biała czekolada z mascarpone – dla mnie rewelacja 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):