sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie
bezglutenowe, na słodko, przepis, wegetariańskie

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

57 komentarzy

Jaki jest idealny sernik na zimno?

Kremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji (przynajmniej według mnie). Musi imitować ten pieczony. Nie przepadam za sernikami, które są jak galaretka i zbite. A jaki jest ten dzisiejszy, skoro w składzie ma białą czekoladę i mascarpone? Trochę jak połączenie sernika amerykańskiego z musem z białej czekolady. Mi odpowiada 🙂

Przejdź prosto do przepisu

sernik na zimno_2

Biała czekolada nadaje sernikowi delikatnego smaku, ale również zapewnia kremową konsystencję. Pomaga przy stężaniu, dlatego żelatyny jest tak mało. Jest też słodka, stąd nie musiałam dosładzać.

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Masa dość szybko zgęstniała i ciężko mi było wyrównać powierzchnię. Dlatego zrobiłam to dopiero po ostygnięciu gorącym nożem, a wgłębienie, które powstało przez przyadek, zakryłam malinami!

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Sernik na zimno najlepiej kroić ciepłym nożem, dzięki temu będzie gładki i błyszczący. Ja tymczasem idę zjeść kolejny kawałek! Jem go dziś na śniadanie 😉

sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na orzechowym spodzie

Uwaga a propos białej czekolady: czekolada powinna mieć jak najmniej cukru i jak najwięcej masła kakaowego, które powinno być co najmniej na drugim miejscy w składnikach (zazwyczaj pierwszy jest cukier…) optymalnie > 30%. Niestety na opakowaniu rzadko kiedy jest to napisane, ale można sprawdzić zawartość tłuszczu w zestawienie wartości odżywczych. Co najmniej 35% powinno być OK. Im mniej masła, tym więcej mleka w proszku (przez to czekolada jest mączna) lub innych dodatków (np. tłuszcz palmowy…). Moja ulubiona ogólnie dostępna to Lindt, która akurat we Francji jest stosunkowo tania.

5.0 from 3 reviews
sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone
 
blaszka 20 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • spód orzechowy: 180 g orzechów (np. 70 g migdałów, 110 włoskich), 50 g masła, duża łyżka cukru, 2 szczypty soli
  • lub spód z ciasteczek: 180 g ciasteczek digestive, 70 g masła, łyżka cukru
  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady*
  • 4 listki żelatyny po 2 g (lub 2 zaokrąglone łyżeczki żelatyny 10 g)
  • 50 ml wody
  • owoce (maliny, truskawki, jagody...)
Przygotowanie
  1. Spód: orzechy lub ciastka zmielić z cukrem i ew. solą. Dodać rozpuszczone masło i wyłożyć mieszanką blachę (spód można wyłożyć papierem do pieczenia, w kształcie koła o średnicy mniejszej niż blacha). Dobrze docisnąć. Piec w 180C przez ok. 12 minut. Dobrze ostudzić. Można na chwilę włożyć do zamrażalnika. Przyśpieszy to stężanie.
  2. Masa: mascarpone najpierw chwilę ubijać samo, następnie dodać śmietanę i delkatnie ubić.
  3. Listki żelatyny zalać zimną wodą, po 10 minutach odcisnąć i zalać 50 ml gorącej wody. Lekko ostudzić. W przypadku żelatyny w proszku: żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. po 5 minutach dolać 2-3 łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody i mieszać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
  4. Czekoladę delikatnie rozpuścić w kąpieli wodnej, trochę ostudzić i wymieszać z ricottą trzepaczką lub mikserem. Do ricotty dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mascarpone ze śmietaną i wymieszać, można to zrobić mikserem lub trzepaczką. Gdyby zrobiły się małe grudki, nie przejmować się tym zupełnie.
  5. Masę rozłożyć na ostudzonym spodzie. Pędzie już dość gęsta i może byc trudno wyrównać. Można na dnie lub dwu centymetrowej warstwie masy ułożyć owoce (np. maliny). Blachą delikatnie uderzyć o blat kilka razy, w celu zagęszczenia masy. Włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, ale najlepiej na noc.
  6. Po ostudzeniu ciasto można wygładzić gorącym nożem. Udekorować owocami lub podawać z sosem owocowym.
Uwagi
Na zdjęciu spód orzechowy.
*Najlepiej Lindt lup podobna, nie nada się czekolada typu Milka.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

57 komentarzy

  1. A ja polecam zrobić z czekolady zwykłej, a nie białej. Generalnie pobawić się, dać jedną gorzką drugą mleczną, ewentualnie użyć 50-70% czekolad. 🙂
    Dobrze też robi lindt z pomarańczą albo maliną. 🙂

  2. to najlepszy sernik na zimno jaki jadłam:) zamiast dołu jak w przepisie zrobiłam taki jak robie w tartach, z tym że dałam 1 szklankę migdałów zmielonych a mniej mąki orkiszowej pełnoziarnistej – i spód smakuje jak pyszne ciasteczko o góra jak marzenie:) dzięki malinom jest kwaskowatość – zrobiłam też polewę z mrożonych mailin z dodatkiem cukru trzcinowego – dzieci też zachwycone:)

  3. Witam, czym można zastąpić Ricottę w przepisie?
    Dziękuję 🙂

  4. Witam. Czy czekoladę można zastąpić czymś innym lub całkowicie pominąć?

  5. Blaszka 20 cm – chodzi o średnicę czy promień?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      srednice.

    • Czy można wykorzystać czekoladę bardziej dostępną niż biała z Lind bo nie mogę jej nigdzie dostać a sernik kusi już od dłuższego czasu prozę o podpowiedź z jaką czekolada można jeszcze zrobić 🙂 dziękuję

      • Ania | zielonysrodek.pl

        Ostatatnio robilam wlasnie z milka, bo innej nie bylo. Wyszlo troche bardziej slodko ale tez ok ostatecznie;) niestety jest ciezko dostac dobra biala.

  6. Kurczaki, czytałam przepis na szybko przed wyjściem na zakupy i kupiłam czekolady Milka. No i sernika nie będzie 😒 Proszę następnym razem dawać takie informacje w treści przepisu. Dziękuję.

  7. Czy można zastąpić ricottę naszym serem na serniki , z kubełka np. firmy Piątnica lub serkiem homogenizowanym naturalnym?

    • Hmm.. zobaczymy, właśnie włożyłam do lodówki i mam nadzieję, że coś z tego pysznego będzie:) Martwię się tylko bo masa wcale nie była mocno gęsta, bez problemu wygladziłam górę. Zobaczymy 🙂

  8. Jakie jeszcze mogą być owoce? Czy mandarynki z syropem w puszce mogą być?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      najlepiej kwaśne, np. wiśnie, pewnie można mrożone dostać. mix owoców leśnych. może prażone jabłka (bez cukru najlepiej). mandarynki z puszki jak dla mnie niekoniecznie, nie przepadam, ale to kwestia gustu oczywiście:)

      • zrobiłam! jeden minus – udało mi się skosztować jeden kawałek, drugiego już nie było, bo sernik znika błyskawicznie 😉 użyłam malin mrożonych, ale następnym razem zrobię jednak ze świeżych owoców, bo sok zmiękczył ciastka. Ale i tak był pyszny, teraz mam zamówienie od rodziny, by zrobić na majówkę 😉 pozdrawiam 🙂

  9. Czym zmielić te orzechy? 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      można zmielić malakserem lub blenderem lub każdym innym robotem kuchennym z funkcją mielenia 😉

  10. Pyszny! Bałam się tej białej czekolady i tego że będzie za słodki , ale zupełnie niepotrzebnie.

  11. Czy moge uzyc tylko mascarpone? Ewentualnie czym zastapic ricotte?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      myślę, że z samym mascarpone może być za ciężkie. a dlaczego zastępować ricottę? jak dlatego, że się jej nie lubi, to bez obaw, po nocy w lodówce zupełnie jej nie czuć;) a dzięki niej ciasto jest lżejsze. można spróbować śmietaną, może jogurtem, serkiem homogenizowanym

  12. Czy zelatyny w proszku ma być 10 g czy 20?

  13. Czy oprócz śmietany reszta składników ma być w temperaturze pokojowej czy schłodzona ?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      wszystko z lodówki 😉

      • To mieszając żelatynę i roztopioną czekoladę w resztę zimnych składników ryzykujemy ze się zetną i będą grudki? Jak temu zapobiec ?

      • Ania | zielonysrodek.pl

        jeśli działamy w miarę szybko, a czekolada nie jest za zimna, nie powinno być problemu. ważna uwaga! delikatnie rozpuścić czekoladę, która musi być dobrej jakości. ja używam lindt.

  14. Pierwszy wyszedł grudkowaty bo zbyt mocno schodziłam czekoladę ale drugi już był świetny ! Nawet nie zdążyłam niczego dodać na wierzch czy wygładzić bo pożarli ????????

    • Ania | zielonysrodek.pl

      super 😀 polecam też wersję z gorzką czekoladą! pomysł czytelniczki, sama muszę spróbować. dzięki i pozdrawiam!

    • Bardzo mi się podoba ten serniczek, ale dla moich wegetarian muszę użyć agaru. Czy mogę prosić o instrukcję, jak to zrobić? Podobno z agarem postępuje się inaczej niż z żelatyną. Z góry dziękuję!

  15. Witam.
    Chcialam zapytac czy smietane ubic najpierw i pozniej dodac do serka czy po prostu wlac ja do mascarpone i ubijac razem?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ubić razem z mascarpone, mascarpone można najpierw trochę ubić samo, coby się gródki nie zrobiły.

      • Robiąc w ten sposób wyszło mi „masło”, czy żeby temu zapobiec mogę ubić najpierw śmietanę, a potem dodać mascarpone?

      • Ania | zielonysrodek.pl

        hm, można tak spróbować, albo po prostu ubijać krócej, tylko tyle, żeby się połączyło w jednolitą masę. czy ostatecznie składniki dało rade uratować?

      • Te niestety nie, mam nadzieję, że teraz wyjdzie idealnie!!!

      • Ania | zielonysrodek.pl

        to trzymam kciuki! po prostu nie przebijać, delikatnie:)

      • Niestety mnie też wytrąciło się masło. Poszło do zlewu. Poleciałam po kolejne składniki i to samo. W efekcie ciasto trafiło do śmietnika bo nie nadaje się do jedzenia, jest po prostu niesmaczne. Szkoda kasy i czasu.

  16. Czy śmietanka musi być schłodzona ?

  17. uwielbiam ten sernik! dzięki za super przepisy 😀

  18. Juz nie moge się doczekać, aż go zrobię! Czy owoce mogą być zmrożone?

  19. Wygladal wysmienicie na zdjeciu wiec i ja zrobilam. Zmienilam tylko spod bo nie moge orzechow (karmie) na biszkopty a maliny na borowki…jest przepyszny! Najlepszy! Hasztag zrobiony na insta! Pozdr i dziekuje

    • Ania | zielonysrodek.pl

      super! komentarz na insta widziałam, ale hasztagu i zdjecia nie:( pewnie dlatego, że konto prywatne. niemniej bardzo mi miło! <3

  20. Witam serdecznie,
    Czy zamiast spodu z ciasteczek mozna zrobic brownie? Dziekuje, pozdrawiam:-)

  21. Zrobiłam! Wyszło przepysznie! Jednak jak dla mnie zbyt słodkie,następnym razem dam jedna czekoladę 😉 Przepis zagości u Nas w domu na dobre! :*

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki Natka i bardzo mnie to cieszy! jeśli wyszło zbyt słodkie, może trzeba się rozejrzeć za mniej słodką białą czekoladą? mają bardzo różne zawartości cukru (co można sprawdzić na zestawieniu składników odżywczych), choć z zasady niestety są dość słodkie. Jeśli zmniejszysz ilość czekolady, dodałabym trochę więcej żelatyny.

    • Próbowała Pani już z jedną czekolada.? RÓWNIEŻ SIĘ ZASTANAWIAM CZY TAK NIE ZROBIĆ.

      • Ania | zielonysrodek.pl

        generalnie ona jest bardzo słabo wyczuwalna i jest jedynym źródłem cukru, można pominąć oczywiście, choć nie próbowałam, a zastosowane sery nie są zbyt kwaśne, więc powinno być ok, a teraz tak sobie myślę, że możnaby zupełnie pominąć czekoladę i zrobić wersję miodową! z modyfikacji, jak dotad robiłam jedynie z czekoladą gorzką, efekt mnie nie zadowolił 🙂

  22. Kraina Sosny

    Wygląda idealnie 😀

  23. Izabela Misztal-workitgirl.pl

    Wygląda obłędnie! W tym tygodniu robię. Ciekawe z tym masłem kakaowym w białej czekoladzie, nigdy nie zwracałam na to uwagi.

  24. Świat Wypieków

    Wygląda perfekcyjnie. Właśnie takie serniki lubię. No i ta biała czekolada z mascarpone – dla mnie rewelacja 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]