mrożony sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie

mrożony sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie

Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie.

A czemu tak? Po pierwsze dlatego, że coraz więcej osób źle toleruje nabiał i pszenicę. Po drugie, ponieważ w Nicei bardzo ciężko o twaróg (muszę chodzić do sklepu rosyjskiego, który jest mi nie po drodze, ale ile można robić z ricotty i mascarpone), a nerkowców mam zawsze pod dostatkiem. Ale przede wszystkim dlatego, że zainspirowałam się tym ciastem (kliknij, jest przepiękne, moje się nie umywa!). Jest co prawda z białą czekoladą i nie wiem co stanowi bazę (bo nie ma przepisu), ale inne ciasta na tym profilu są w większości surowymi nerkownikami, więc wnioskuję, że to również.

sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie

sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie

Nerkowniki stały się popularne parę lat temu, podobnie jak wszelkie kremy, budynie, musy na bazie nerkowców. A dlaczego akurat z tych orzechów? Bo namoczone przez noc, można zmielić na (prawie) gładki krem, zastępując ser, śmietanę itp. Jak to zwykle bywa, machina ruszyła i powstało mnóstwo przepisów! Np. sos do carbonary, majonez czy sos serowy do nachosów. I oczywiście cała masa „serników”.

sernik-z-nerkowcow-06

A co jeszcze zawiera ten sernik z nerkowców? Trochę mleka kokosowego i miodu, oczywiście maliny. A spód to orzechy, daktyle, wiórki kokosowe i czekolada. Dużo dobrego tłuszczu, czyli to co uwielbiam najbardziej 😍

PS. Nie twierdzę, że to ciasto smakuje jak sernik, czy jest lepsze niż ten tradycyjny (choć to kwestia gustu oczywiście), jednak jest to opcja dla osób, które nie mogą/ nie chcą jeść nabiału, lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego:) Ja jestem bardzo zadowolona z efektu wizualnego, ze składu i smakowo też jest dobrze.

sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie

Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
 
blacha o średnicy 20 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • szklanka malin (150 g)
  • 1,5 szklanki nerkowców (ok. 200 g, moczonych przez co najmniej 5 godzin, a najlepiej przez noc)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 60 g oleju kokosowego
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu (syropu klonowego lub innego słodzika jeśli sernik ma być wegański)
  • 1 szklanka orzechów (ok. 150g, np. migdały na pół z laskowymi)
  • ½ szklanki daktyli (ok. 70 g)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • maliny do ułożenia między warstwami
  • owoce, płatki kokosowe lub wiórki do dekoracji
Sposób
  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie jeśli są suche.
  2. Spód: orzechy zmielić z wiórkami. Dodać daktyle i mielić, aż powstanie klejąca masa. Można dodać trochę wody. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Wcisnąć w blachę i wstawić do zamrażalnika.
  3. Masa:namoczone nerkowce zmielić z mlekiem kokosowym na gładki krem. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, sok z cytryny, wanilię, miód i dokładnie zmiksować. Maliny zmielić.
  4. Część masy (trochę więcej niż połowę) wylać na spód. Następnie ułożyć maliny. Pozostałą część masy wymieszać ze zmielonymi malinami i delikatnie wylać na wierzchu. Ciasto wstawić do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin, albo na noc.
  5. Ciasto wyciągnąć co najmniej godzinę-półtorej przed planowanym krojeniem (będzie to też zależeć od temperatury zamrażalnika).
  6. Ciasto przechowywać w lodówce, jeśli zrobi się zbyt miękkie, wstawić na trochę do zamrażalnika, ale raczej nie będzie to konieczne.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 Odpowiedzi

  1. Edyta Guhl (Edita)

    Genialny serniczek, musze koniecznie zrobic 🙂 Pozdrawiam 🙂

  2. Wygląda fenomenalnie 🙂

  3. Śliczne! Ja uwielbiam takie ciacha ;D Więc z chęcią bym spróbowała 😉

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):