smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką z warzywami bezglutenowy zdrowy wege wegetariański
bezglutenowe, dania główne, jednogarnkowe, na słono, przepis, wegetariańskie

smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką

6 komentarzy

Ostatnio królują u mnie proste obiady i bardzo doceniam, jeśli danie robi się w tempie ekspresowym. Dodatkowo uwielbiam, jak mogę wyczyścić lodówkę i wszystkie resztki wrzucić do jednej patelni. Dzisiejszy smażony ryż właśnie do takich się zalicza i można wykorzystać wszystko, co się akurat ma pod ręką. W końcu porządki przed Świętami są bardzo mile widziane.

przejdź prosto do przepisu

smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką z warzywami bezglutenowy zdrowy wege wegetariański

W dzisiejszej wersji znalazły się brązowe pieczarki (są dużo bardziej aromatyczne niż białe), cukinia, marchewka, ale też trochę jarmużu i cebuli. Na koniec posypałam kolendrą i kruszonymi nerkowcami i podałam z awokado, czego akurat tutaj nie widać. Przyprawiłam, prawie najprościej jak się da: czosnkiem, imbirem i sosem sojowym.

smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką z warzywami bezglutenowy zdrowy wege wegetariański

Najwięcej czasu zajęła sesja, bo się bawiłam statywem i wyszło jakieś 2 godziny! A czy było warto? Oceńcie sami ???? Ale plus jest taki, że na pewno trochę się nauczyłam jego obsługi.

smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką z warzywami bezglutenowy zdrowy wege wegetariański

Nie wiesz jak gotować ryż metodą absorpcji? Tutaj znajdziesz instrukcję.

5.0 from 1 reviews
smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki ryżu (150g) ok. 2 szklanki ugotowanego
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • szklanka pokrojonego jarmużu lub szpinaku
  • ½ łyżki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kolendra, nerkowce i opcjonalnie awokado lub zielona cebulka do podania
  • opcjonalnie: 1-2 jajka
Przygotowanie
  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją, ja gotuję metodą absorpcji, link powyżej. W miarę możliwości ostudzić, ale z ciepłym tez da radę, choć najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zrobić z niej wstążki przy pomocy obieraczki. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki.
  3. W głębokiej patelni rozgrzać trochę masła z oliwą i dodać pieczarki. Na dość dużym ogniu trochę je przypiec, dodać cebulę i smażyć, aż zacznie mięknąć, dodać imbir, posiekany czosnek i cukinię. Po chwili dodać marchewkę i jarmuż i smażyć jeszcze chwilę. Jeśli używacie szpinak, dodać go trochę później.
  4. Gdy warzywa są praktycznie gotowe, dodać łyżkę masła i ryż. Chwilę smażyć ciągle mieszając, dodać sos sojowy wymieszany z 3 łyżkami wody i dobrze wymieszać.
  5. Podawać z pokrojonymi nerkowcami, kolendrą, opcjonalnie awokado i zieloną cebulką.
  6. Jeśli chcecie dodać jajko: gdy warzywa są gotowe, przesunąć je na bok patelni, wbić jajko(a) i zrobić jajecznicę. Dalej postępować jak powyżej.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Pyszna potrawa! Jeszcze lepiej smakuje, gdy jest podana pare godzin po przygotowaniu-smaki i aromaty świetnie się komponują.

  2. Fantastyczne szybkie danie 🙂 zrobiłam bez szpinaku i jarmużu , bo nie miałam w lodowce a i tak wyszło pyszne 🙂

  3. Pyszne ????

  4. Mmmm wygląda smacznie.

  5. posmakujto!

    Ciekawy pomysł na szybki obiad 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]