syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia

syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia

Zaczął się sezon na przeziębienia i nawet mnie nie oszczędziło! No przecież ja nie choruję, przynajmniej tak myślałam, nawet byłam trochę dumna z siebie, że od kilku lat nawet kaszlu nie miałam, ale widać moja zuchwałość została ukarana i jakoś nie mogę się odnaleźć.

W takich przypadkach od razu sięgam po imbir, cytrynę i miód. Tym razem wymyśliłam sobie, że przygotuję syrop imbirowy, który będę mogła dodawać do herbaty bądź wody, ale też jeść prosto z łyżeczki.

Przejdź prosto do przepisu

domowy syrop na gardło

Zaczęłam się zastanawiać czego jeszcze mogę dodać, co pomaga walczyć z infekcjami i pomoże wzmocnić odporność.

Pierwsza nasunęła mi się kurkuma! Poza tym, że ma piękny, jesienny kolor to działa grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo, Jest silnym przeciwutleniaczem i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Pomaga zapobiegać alzheimerowi, chorobom serca i rakowi, walczyć z reumatyzmem. Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, wspomaga czynności wątroby. Brzmi za dobrze, by było prawdziwe! Tutaj można poczytać więcej, albo tutaj bardziej naukowo po angielsku.

Aby zwiększyć przyswajalność kurkumy, jemy ją w towarzystwie tłuszczy oraz pieprzu czarnego.

Zatem kolejny dodatek do magicznego eliksiru: olej kokosowy, który wykazuje silne właściwości antyseptyczne, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i ryzyko choroby serca. Posiada wiele innych zdrowotnych właściwości, o których można poczytać tutaj.

domowy syrop na gardło

A dlaczego imbir jest tak zdrowy?

Działa przeciwzapalnie, pobudza krążenie krwi, działa rozgrzewająco i zwiększa koncentrację. Poza tym pobudza trawienie, jest doskonały na mdłości i choroby lokomocyjne. Ponoć łagodzi też bóle miesiączkowe i migrenowe. Tutaj można poczytać więcej.

A miód jest płynnym złotem..

Jest antyseptycznyantybakteryjny dzięki zawartym enzymom. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Korzystnie wpływa na odporność, leczy wrzody żołądka i przyśpiesza gojenie się ran. Działa ochronie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci.

Ważne: miód pod wpływem wysokiej temperatury traci większość swoich zdrowotnych właściwości, więc dodajemy go do herbaty lub wody już ostygniętej, najlepiej o temperaturze maksymalnie 40C.

Podsumowując: jaki jest ten syrop imbirowy? Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, łagodzi ból gardła, rozgrzewa i wzmacnia odporność. Wspomaga pracę całego organizmu i kto wie, możliwe że zapewnia długowieczność.

domowy syrop na gardło
I tak zupełnie szczerze, jest naprawdę pyszny, szczególnie prosto z łyżeczki

Tylko uwaga! ten syrop nie gwarantuje zdrowia i odporności, może je jedynie wspomagać. Inne czynniki takie jak dieta, aktywność fizyczna i hartowanie organizmu mają największy wpływ!

A tutaj filmik, który pokazuje, jak się hartuje dzieci na Syberii 😉

Możesz polubić lub skomentować ten post na facebooku!

 

bierze cię przeziębienie lub chcesz wzmocnić odporność? lubisz miód i imbir? jeżeli tak, ten #MagicznyEliksir jest dla Ciebie!

syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia

Posted by Zielony Środek on Sunday, October 25, 2015

 

 

5.0 from 1 reviews
syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia
 
na ok. 150 ml eliksiru
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 100ml miodu
  • 1 łyżka mielonej kurkumy (lub ze 2 łyżki świeżej, korzenia)
  • 2 łyżki startego imbiru
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (można delikatnie podgrzać, jak jest za twardy)
  • skórka* (starta) z 1 cytryny i ewentualnie sok*
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do szczelnie zamykanego naczynia. Syrop gotowy do spożycia od razu.
  2. Przechowywać poza lodówką, np. w szafce do tygodnia.
  3. Dodawać do ostudzonej herbaty, wody lub jeść prosto z łyżeczki.
Uwagi
*sok może skrócić czas przydatności do spożycia syropu

  • UWAGA A PROPOS SKÓRY CYTRYNY: Zanim ją wykorzystasz, zastanów się czy na pewno nadaje się ona do spożycia. Żródło.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

43 Odpowiedzi

  1. Aguś kulinarnie

    Uwielbiam ten syrop, robiłam go już kilkakrotnie, nawet małolat się upomina o „imbirek”

    • Ania | zielonysrodek.pl

      super, że maluchom też smakuje. ale faktycznie syrop jest pycha. miód z cytryną i kokosem 😀 zastanawiamsię jak z tego zrobić cukierki czy żelki 🤔

  2. MOŻNA UŻYĆ KORZENIA KURKUMY ZAMIAST PROSZKU?

  3. Czy kobiety w ciąży również mogą spożywać ten magiczny syrop 🙂

  4. przez ile czasu można go przechowywać?

    • parę dni na pewno, zależy pewnie od temperatury itp.. jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby syrop starczył na dłużej niż tydzień, więc niestety dokładnie nie potrafię powiedzieć.

  5. A czy można wszystko, zamiast ścierać na tarce, rozdrobnić blenderem? Myślę, że mocno by to ułatwiło cały proces produkcji syropu 🙂

    • ale zetrzeć wystarczy sam imbir 🙂 ale jak ma tak być łatwiej, to czemu nie!

      • Imbir i skórka z cytryny 😀 Wyjątkowo tarki nie lubię, co tylko się da ścieram w maszynie, ale i skórka i ten imbir to za mało, żeby maszynę uruchamiać. A blender byłby chyba OK. Może i całość zblendować, miód i wszystko już razem dodane, chyba nie zaszkodzi 🙂

  6. syropek zrobiony pycha mysle ze bedzie skuteczny pozdrawiam

  7. Krzysztof Giętka

    Przepraszam doczytałem w komentarzach ze zetrzeć 😀

  8. Krzysztof Giętka

    Witam mam pytanie skórkę z cytryny jakoś zmielić ? Czy wystarczy na tarce zetrzeć dzięki za podpowiedz

  9. Witam. Mam pytanie. Nie mam świeżego imbiru, chciałabym dodać mielony, czy dodać go w takich samych proporcjach? Pozdrawiam 🙂

    • rodziłabym kupić świeży imbir, ponieważ ma dużo większą moc i jest dużo smaczniejszy niż suszony. już i tak kurkuma jest mielona (bo ciężko dostać świeżą), więc myślę, że dobrze by było, gdyby chociaż imbir był świeży, skoro jest ogólnie dostępny;) zawsze można zrobić bez imbiru i dodać go później! ale jak koniecznie musi być suszony, to wg uznania, do smaku. pozdrawiam 😉

  10. Przechowywać do 1-2 tygodni – czy to czas, kiedy należy ten syrop spożyć od razu po przygotowaniu, czy po właśnie tym czasie należy go dopiero spożywać?

  11. Stanisław Zięba

    Czy olej kokosowy można zastąpić np ryżowym albo lnianym??

    • pominęłabym, olej kokosowy dodałam głownie ze względu na jego antyseptyczne właściwości i pyszny smak. kurkuma co prawda lepiej się przyswaja w towarzystwie tłuszczy, ale zakładam, że wciągu dnia jakieś się je i one wystarcza.

  12. super receptura! 🙂

  13. A jak dodać skórkę z cytryny ,zetrzeć na tarce ?hmm

  14. jak kurkuma to z pieprzem 2000% wzrasta bioprzyswajalność … polecam 🙂

  15. […] 4. syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia […]

  16. Nie mam oleju kokosowego. Moze byc bez? Albo mozna czyms zastapic?

  17. Toż to istny elkisir zdrowia! Wspaniały dobór skłądników 🙂 do tej pory kurowałam się imbirem z miodem i cytryną, ale bardzo chętnie wypróbuję Twoją wzbogaconą wersję 🙂

  18. Cudownie pachnący 😀

  19. Witam, chętnie wypróbuję. Mam jeszcze pytanie, jak często można go spożywać. Pozdrawiam.

    • Zielony Środek

      myślę, że tak często jak herbatę z miodem i imbirem. ja piłam kilka razy w herbacie i do tego kilka razy prosto z łyżeczki i było ok. nie sądzę, żeby był jakiś limit, wszystko w granicach zdrowego rozsądku.

  20. A czy małym dzieciom też można go podawać??

    • Zielony Środek

      zależy jak małym. do roku nie powinno się podawać miodu, z resztą składników się nie orientuję, ale ja osobiście bym od roku podała. zmniejszyłabym jedynie ilość imbiru i kurkumy-żeby syrop był mniej intensywny i pominęłabym pieprz cayenne. ale w razie wątpliwości najlepiej poradzić się lekarza;)

  21. Prawdziwy eliksir zdrowia! Ja całą jesień i zimę poję się naparem z imbiru, ale chyba podchwycę Twój pomysł i również uwarzę taki syrop 🙂

  22. super dobry , uzywam tez do zupy dyniowej

  23. Bardzo ciekawy! Przydałby mi się teraz taki bo właśnie bierze mnie jakaś choroba….

  24. podoba mi się

  25. nietypowy.
    ale chyba bym się odważyła – nie lubię ani imbiru, ani kurkumy 🙂

    • Zielony Środek

      naprawdę można nie lubić imbiru? pierwszy raz się spotykam:D

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):