szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki
bezglutenowe, przepis, sałatki

szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki

0 komentarzy

Sezon na szparagi trwa w najlepsze i i ponieważ jest dość upalnie, najchętniej jem je w sałatkach. Ostatnio zrobiłam „tradycyjną” majową z młodymi ziemniakami, truskawkami i serem feta. Ale wczoraj zamarzyła mi się sałatka na bazie czarnego ryżu i żeby znowu nie dodawać truskawek (choć one pasują mi do zielonych łodyg najbardziej) wykorzystałam mango, dodałam też awokado i rukolę, które akurat miałam pod ręką. Poza tym dużo kolendry, limonki i trochę chilli. Wyszło pięknie kolorystycznie, bardzo pożywnie i zostało mi jeszcze trochę na dzisiejsze śniadanie?

przejdź prosto do przepisu

szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki

Takie pożywne sałatki są chyba moim ulubionym posiłkiem o tej porze roku: lekko, kolorowo, a można się porządnie najeść.

Czarny ryż można zastąpić innym, ale może to być też komosa ryżowa lub jakaś kasza.

Mango brzoskwinią lub nektarynką, a nawet truskawkami.

Rukolę młodym szpinakiem,

Limonkę cytryną.

Migdały pestkami słonecznika.

Będzie trochę inaczej, ale też pysznie.

szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki

text

szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki
 
na 2-3 porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki czarnego ryżu
  • pół pęczka szparagów
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe awokado
  • duża garść kolendry
  • 1 limonka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 2 garści rukoli
  • garść uprażonych migdałów
Przygotowanie
  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją z odrobiną soli. Dobrze go wcześniej pomoczyć.
  2. Szparagi ugotować al dente. Przelać zimną wodą, żeby ostygły.
  3. Mango i awokado wyciągnąć ze skóry i pokroić.
  4. W misce wymieszać ryż, pokrojoną kolendrę, oliwę, pokrojoną papryczkę, trochę soli, sok z ½ limonki (lub do smaku) i trochę skórki.
  5. Dodać mango, szparagi, delikatnie zamieszać i na sam koniec dodać awokado.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]