tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado, letnia sałatka, sałatka z guinoa
bezglutenowe, na słono, przepis, sałatki, wegańskie, wegetariańskie

tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado z dużą ilością mięty i pietruszki

4 komentarze

Zrobiłam niedawno inwentaryzację w szafkach, bo już totalnie nie wiedziałam, co mam i w jakich ilościach i trochę się przeraziłam: 10 rodzajów ryżu, z 10 różnych makaronów (mimo, że jemy go mało) i wszelkie możliwe kasze, płatki, zboża. Myślę, że spokojnie przetrwałabym kilka miesięcy apokalipsy. Powstał więc plan, żeby trochę zmniejszyć zapasy i zamiast jeść tylko płatki owsiane, używałam ostatnio gryczanych, a do zupy dodałam całego owsa (pycha!). Poza tym przygotowałam tabbouleh z quinoą, który okazał się niezwykle pyszny, ale skoro jest to sałatka z truskawkami, nie może być inaczej.

przejdź prosto do przepisu

Poza tym awokado, duże ilości mięty i jeszcze więcej pietruszki oraz migdały, jako element chrupiący! Jak dla mnie jest to idealne danie na lunch, które świetnie sprawdzi się też na wynos lub dodatek do mięsa/ryby. A inny, podobny przepis (z wykorzystaniem bobu i granatu) znajdziecie tutaj.

Tabbouleh z quinoą idealne do lunchboxa!

tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado, letnia sałatka, sałatka z guinoa

Oczywiście quinoę można zastąpić ryżem (np. czarnym ????), kaszą jaglaną, całym ziarnem (np. orkiszem lub owsem) lub w wersji najprostszej kuskusem.

Dzisiejszy wpis chciałabym zadedykować Gosi, która obchodzi urodziny!❤ Wszystkiego najlepszego kochana :*

Jeśli nie wiesz jak dobrze ugotować quinoę, tutaj znajdziesz dokładną instrukcję.

tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado z dużą ilością mięty i pietruszki
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki quinoy (lub innego zboża) warto od razu ugotować więcej
  • 1 dojrzałe awokado
  • duża garść truskawek
  • duża garść pietruszki (albo 2)
  • garść mięty
  • płatki migdałów (lub inne orzechy albo prażony słonecznik)
  • sos: kilka łyżek oliwy i sok z ½ cytryny, trochę soli, opcjonalnie trochę miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie
  1. Komosę ugotować w szklance wody. Trochę ostudzić.
  2. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i miąższ wyciągnąć łyżką. Pokroić.
  3. Truskawki opłukać i pokroić.
  4. Pietruszkę i miętę drobno posiekać. Im więcej, tym lepiej.
  5. Sos wszystkie składniki wymieszać i ew. dosłodzić.
  6. Na talerzu albo w misce ułożyć (albo wymieszać) wszystkie składniki. Polać sosem.
  7. Smacznego
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Aguś kulinarnie

    U mnie szafki wciąż jak po nowej dostawie:))) Tabbouleh smakowicie wygląda, jednak ja nie umiem się do komosy przekonać:(( musiałabym użyć innego składnika:)

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ja mam z nią burzliwy romans, raz uwielbiam, a raz niekoniecznie. ale w formie sałatki na zimno zawsze mi smakuje;)

  2. Beata, Magazyn Kuchenny

    Mam ten sam problem 🙂 Co nie wyczyszczę szafek, za chwilę są znowu świetnie zaopatrzone 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ale jak przyjemnie zaopatrywać puste szafki???? i przynajmniej na poczatku wiadomo co się w nich znajduje!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]