ciasto migdałowe z rabarbarem

ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina

Sezon na rabarbar w pełni i jak zwykle w takich momentach, tęsknię za Polską! Tutaj dostać rabarbar prostym zadaniem nie jest, ale czasem mi się to udaje i zawsze jestem z siebie trochę dumna, jak ...
Czytaj Dalej
potrawka wiosenna ze szparagami, bobem i młodymi ziemniakami

potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą

Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie przesłałabym wam jej trochę z Nicei, bo choć pogoda nie jest taka, jaka w maju ...
Czytaj Dalej
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny

kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny

Risotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. A poważnie to wiadomo, że chodzi o te śliczne zielone roślinki, które są super zdrowe, ...
Czytaj Dalej
rosół tajski z wołowiny z warzywami

rosół tajski z wołowiny z warzywami i makaronem

Plan był taki, żeby raz na jakiś czas dodawać przepisy inspirowane Tajlandią, a mijały kolejne tygodnie i ciągle nic się nie pojawiało. Podejść było kilka, ale ostatecznie serię rozpoczynam dopiero dziś! Na początek rosół tajski z wołowiny z warzywami, ...
Czytaj Dalej

mazurek czekoladowy pomarańczowy i karmelowy, czyli jak zrobić 3 mazurki w 2 godziny !

Jeśli na świątecznym stolę znajdą się mazurki, jajka i sałatka warzywna, dużo więcej do szczęścia mi nie trzeba, choć nie obrażę się, jeśli pojawią się też dobre wędliny czy pasztet. Te pierwsze, choć uwielbiam najbardziej, robię tylko ...
Czytaj Dalej
pieczony dorsz po marokańsku z oliwkami, pomidorkami i ziemniakami.

dorsz po marokańsku z oliwkami, pomidorkami i ziemniakami

Słyszałam, że do Polski  znienacka przybyło lato, niezły psikus na prima aprilis. Współczuję. Z tej okazji chciałam się podzielić szybkim, a zarazem pysznym obiadem jednonaczyniowym (tak się mówi?), który nie wymaga zbyt wiele pracy i ...
Czytaj Dalej

Tajlandia od kuchni, czyli jak przeżyłam najpyszniejsze wakacje życia !

Dziś mija dokładnie miesiąc odkąd wróciliśmy z Tajlandii i choć wspomnienia stają się coraz mniej wyraźne, bardzo tęsknię za tamtejszym słońcem, dżunglą, plażami, a najbardziej za „knajpami”. Domyślałam się, że jedzenie będzie pyszne i że ...
Czytaj Dalej
przepis na domową nutellę

domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)

Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też do sosu do kaczki zainspirowana filmem Czekolada (niestety bez lepszych rezultatów). No i oczywiście jest nutella… Czy ...
Czytaj Dalej
green smothie bowl przepis

green smoothie bowl, czyli bardzo zielony koktajl jedzony z miski !

Wszystkiego najlepszego z okazji dnia Świętego Patryka! Nie wiem, czy składa się takie życzenia, wiem natomiast, że każda okazja do świętowania jest dobra. Można to zrobić pijąc guinnessa (u mnie zaplanowane na wieczór), robiąc zapiekankę cottage pie, albo wersja, ...
Czytaj Dalej
risotto carbonara przepis

risotto carbonara, czyli o miłości do dwóch dań na jednym talerzu

Czy są tu jacyś miłośnicy carbonary? A co się stanie, jeśli połączymy ją z innym fantastycznym włoskim wynalazkiem- risotto? Otrzymamy delikatnie wędzone, bardzo serowe i prawdopodobnie najbardziej kremowe danie świata! 🙂 Risotto cabonara to zdecydowanie ...
Czytaj Dalej
czarny ryż, soczewica, pieczone warzywa i sos z orzeszków ziemnych

czarny ryż, soczewica i pieczone warzywa z sosem z orzeszków ziemnych

Jestem ogromną fanką pieczonych warzyw. Ty też? Zresztą, najchętniej piekłabym wszystko, choć i tak robię to już bardzo często: warzywa na zupę, do sałatki, przetwory (te z owoców też), frittaty, kanapki… Wszystko smakuje lepiej i ...
Czytaj Dalej
sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą

sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą- super na trawienie

Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą musi być jedną z najprostszych sałatek, jaką kiedykolwiek zrobiłam! Poza tytułowymi składnikami zawiera jedynie oliwę i sól, a jest pyszna, lekka i dodatkowo wspomaga trawienie! Zatem idealnie sprawdzi ...
Czytaj Dalej