bezglutenowe, na słodko, przekąski, przepis, śniadania, wegańskie, wegetariańskie

złota owsianka z kurkumą, imbirem i mandarynką

8 komentarzy

Wszystkiego najlepszego w nowym roku! Trochę mnie tu nie było, Święta, a przede wszystkim problemy z komputerem uniemożliwiły mi działanie, ale już wracam i postaram się nadrobić zaległości. Na początek coś na rozruszanie, szybkie śniadanie, zainspirowane syropem imbirowym z kurkumą, które da kopa na nowy rok, czyli moja ulubiona ostatnio złota owsianka.

przejdź prosto do przepisu

Kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy, która ma magiczne właściwości: działa grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Jest silnym przeciwutleniaczem i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Pomaga zapobiegać alzheimerowi, chorobom serca i rakowi, walczyć z reumatyzmem. Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, wspomaga czynności wątroby.

Tutaj można poczytać więcejalbo tutaj bardziej naukowo po angielsku.

Czarne drobinki poniżej to nie wanilia, a czarny pieprz, który znacząco zwiększa przyswajalność kurkumy!

Poza tym dodałam odrobinę imbiru, który działa przeciwzapalnie, pobudza krążenie krwi, działa rozgrzewającoi zwiększa koncentrację. Poza tym pobudza trawienie, jest doskonały na mdłości i choroby lokomocyjne. Ponoć łagodzi też bóle miesiączkowe i migrenowe.

Tutaj można poczytać więcej.

I jeszcze trochę miodu, bo jest antyseptyczny i antybakteryjny dzięki zawartym enzymom. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Korzystnie wpływa na odporność, leczy wrzody żołądka i przyśpiesza gojenie się ran. Działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. I jest pyszny!

Na koniec, do smaku, trochę soku z mandarynki i skórki z cytryny, olej kokosowy lub wiórki kokosowe. Tak przygotowaną złotą owsiankę udekorowałam grillowanym ananasem (może być też lekko podsmażony na maśle), migdałami i wiórkami kokosowymi. Pysznie, pożywnie i bardzo słonecznie ☀️ Dla mnie śniadanie idealne.

A tutaj link do syropu imbirowego z kurkumą, jeśli jeszcze nie znasz tego wspaniałego wynalazku!

złota owsianka z kurkumą, imbirem, miodem i mandarynką
 
na 1 dużą porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¼ łyżeczki kurkumy (najlepiej świeżej, startej)
  • ¼ łyżeczki imbiru (świeżego, startego)
  • sok z 1 mandarynki
  • trochę startej skórki z cytryny (lub mandarynki)
  • ½ łyżki oleju kokosowego lub ze 2 łyżki wiórków kokosowych
  • niecała łyżka miodu (lub wg uznania)
  • ½-3/4 szklanki płatków owsianych zwyczajnych
  • ½-3/4 mleka (krowiego lub roślinnego)*
  • szczypta pieprzu
  • do podania: 2 plastry ananasa (świeżego lub z puszki), garść migdałów, łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i wstawić na noc do lodówki. Rano zawartość słoika przełożyć do miseczki, dodać odrobinę gorącej wody lub mleka.
  2. Z podanych składników można też przygotować owsiankę tradycyjnie w garnku, trzeba tylko trochę zmniejszyć ilość płatków. Choć nocna jest dużo bardziej pożywna.
  3. Przykładowe podanie: z grillowanym ananasem, migdałami i wiórkami kokosowymi.
  4. Grillowany ananas: ananasa piec na średnio rozgrzanej patelni do grillowania, po kilka minut z każdej strony. Chwilę przed tym, jak ananas będzie gotowy, można dodać trochę masła. Opcjonalnie można przyrumienić na zwykłej patelni z odrobina masła.
Uwagi
*mleko roślinne można rozcieńczy wodą
Wszystkie ilości są na "oko", zależy od preferencji i jakości zastosowanych składników. Najlepiej doprawiać do smaku.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

8 komentarzy

  1. Aguś kulinarnie

    Pomyślności w 2018!!!
    Owsianka bardzo do mnie smakowo przemawia,jednak wydaje się dość pracochłonna:)

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dziękuję 🙂 a co do owsianki zawsze można podać ją z surowym ananasem albo innym owocem i już jest całkiem ekspresowo ! pozdrawiam ????

  2. Świetnie ,że znowu będzie więcej przepisów bo już się nie mogłam doczekać 🙂

  3. Hej! Co to znaczy, że czarny pieprz potrzebny jest do aktywacji kurkumy? ????

    • Ania | zielonysrodek.pl

      taki skrót myślowy, kurkuma lepiej się przyswaja w jego towarzystwie 😉 poprawiłam, dzięki za uwagę!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]