zupa krem z cukinii z trawą cytrynową i liśćmi limonki

zupa krem z cukinii z trawą cytrynową i liśćmi limonki

 

Kiedy cukinia jest w sezonie, je się ją na okrągło, do znudzenia. A gdy przejadła się już pieczona, grillowana czy w zupie, nastał czas, aby zrobić aromatyczny krem z cukinii z dodatkiem smaków Azji. Aksamitny, lekko pikantny, z charakterem.

Przejdź prosto do przepisu

zupa krem z cukinii z liśćmi limonki i trawą cytrynową

Cukinia jako mało wyraziste warzywo chętnie przyjmuje inne smaki, przez co stanowi idealną bazę do wielu potraw. Szczególnie do zup kremów, gdzie można się dowolnie bawić składnikami. Tym razem dodałam trawy cytrynowej i liści limonki, bo chyba jestem trochę od nich uzależniona i uznałam, że będzie ciekawie. Dodałam też słodkiej marchewki, pikantnego imbiru i ostrej papryczki. Powstała pyszna zupa, która zaspokoiła moją potrzebę na tajskie aromaty.

A najlepsze jest to, że zupełnie nie jest potrzebny bulion i przygotowanie jest bardzo szybkie.

DSC_0996

Zmieliłam całość blenderem ręcznym (z liśćmi i trawą) i musiałam zupę przetrzeć przez sitko, bo nie była zbyt gładka. Jednak gdyby mieć lepszy blender, albo liście wcześniej wyjąć (jednak wtedy smak będzie dużo bardziej delikatny), pewnie można by pominąć ten krok.

Liście limonki i trawę cytrynową najlepiej używać świeże albo mrożone. Suszone nie będą tak aromatyczne. Wszystkie zioła i przyprawy Azjatyckie można dostać w internecie. Tutaj sprzedają nawet mrożone liście limonki, które wysłane są pocztą w suchym lodzie!

zupa krem z cukinii z liśćmi limonki i trawą cytrynową

zupa krem z cukinii z liśćmi limonki i trawą cytrynową
 
4 nieduże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
  • 3 małe (500 g) cukinie
  • 15 cm pora (białej części)
  • 2 zielone cebulki
  • 1 ziemniak
  • 1 marchew
  • kilka łodyżek selera naciowego
  • 6 liści limonki kafir
  • 1 łodyga trawy cytrynowej (albo łyżka posiekanej)
  • 4 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili (w zależności od ostrości)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • do podania: mleko kokosowe (lub śmietana), zielona cebulka, garść bazylii
Sposób
  1. Marchew, ziemniaka, imbir i czosnek obrać i pokroić na małe kawałki.
  2. Cukinię, pora, zielone cebulki, selera i papryczki umyć i pokroić na małe kawałki. (Papryczkę można rozciąć i wyciągnąć pestki jeśli jest bardzo ostra.)
  3. Trawę cytrynową obrać z zewnętrznej warstwy i pokroić na kawałki (wyrzucając zieloną, zdrewniałą część).
  4. Rozgrzać duży garnek lub głęboką patelnię i rozpuścić olej. Dodać wszystkie składniki poza solą, sosem rybnym i sokiem z limonki i dusić, aż marchew zacznie mięknąć.
  5. W przypadku duszenia na patelni, przełożyć warzywa do garnka. Dodać 800 ml gorącej wody, 1 łyżeczkę soli i gotować, aż marchew będzie miękka.
  6. Zmielić blenderem ręcznym. Przetrzeć przez sitko.
  7. Dodać sos rybny i sok z ½ limonki. Ew. dosolić do smaku.
  8. Podawać z cząstkami limonki, mleczkiem kokosowym, drobno pokrojoną zieloną cebulką i bazylią.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 Odpowiedzi

  1. Słodko-Słony Świat Ilony

    Zupę z cukinii uwielbiam, ale tych dodatków jeszcze z nią nie łączyłam … Koniecznie muszę nadrobić, bo zapewne aromat musi być niezwykły… :))

  2. Śliczna i pyszna zupa!
    Smakuję oczami…

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):