zupa marchewkowa z kolendrą
bezglutenowe, na słono, przepis, wegetariańskie, zupy

zupa marchewkowa z kolendrą

1 komentarz

Na wiosenne młode warzywa jeszcze trochę trzeba poczekać, wiec póki co trzeba się cieszyć z tego co został z jesieni. Obecnie jem dość dużo marchewek, zapieczone jako dodatek do mięsa czy sałatki, dodaję do muffinów no i robię dużo zup-kremów. Jednym z nich jest zupa marchewkowa z kolendrą, którą przygotowuje się ekspresowo, z zaledwie kilku składników i myślę, że będzie smakować wszystkim, którzy lubią kolendrę.

Przejdź prosto do przepisu

zupa marchewkowa z kolendrą

zupa marchewkowa z kolendrą

Najprostsza zupa machewkowa !

Na zdjęciach powyżej widać prawie wszystkie niezbędne składniki (oprócz bulionu i kawałka masła) oraz cały proces. Mogłoby być ciężko o prostszy przepis.

zupa marchewkowa z kolendrą

Nakładamy do misek, dodajemy śmietany, posypujemy kolendrą i ewentualnie można posypać pieprzem cayenne albo chili.

zupa marchewkowa z kolendrą


5.0 from 1 reviews
zupa marchewkowa z kolendrą
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 400 g marchewek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • duża garść liści kolendry
  • ~1,5 łyżeczki mielonej kolendry (lub do smaku)
  • kawałek masła
  • 500ml bulionu + 300 ml wody
  • kolendra, śmietana i ew. pieprz cayenne do serwowania
Przygotowanie
  1. Jeżeli kolendra jet nie zmielona, należy ją uprażyć na patelni bądź garnku na średnim ogniu i zmielić w moździerzu.
  2. Warzywa obrać i pokroić w kawałki.
  3. Masło roztopić na średnim ogniu, dodać pokrojony czosnek, cebulę i nasiona kolendry. Po paru minutach dodać pokrojoną marchewkę i dusić, aż trochę zmięknie, ok 15min.
  4. Do garnka wlać (najlepiej gorący) bulion i wodę i gotować przez kolejne 20min., aż marchewki zmiękną.
  5. Dodać liście kolendry i gotować jeszcze chwilę, garnek ściągnąć z ognia i zmiksować na gładki krem.
  6. Podawać ze śmietaną, kolendrą i opcjonalnie pieprzem cayenne.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

  1. jaki stary przepis odgrzebałam
    i na szczęście odgrzebałam
    szybka i pyszna

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]